Ovčarski psi - Dresura

Pozdrav ,
Volkodavu i Montiy i na ovom forumu , da malo pomognemo drugarima , a kako vreme dolazi izgleda da cemo svi preci na ovaj forum .
Naime ja Vam mogu preneti iskustva cuvanja stada sa planine Kopaonik u Juznoj Srbiji gde je veoma ostra klima i uslovi zivota veoma teski tako da opstaju stvarno samo najjaci sto podrazumeva i zveri koje su vrlo nezgodne i u velikom broju . Verovatno ste i u stampi citali da tamo vukovi u coporima silaze u sela i kolju sve pred sobom.
Ne postoji stado bilo kog blaga koje se cuva samo . Ako nece vuk , hoce medved ako nece on hoce covek .
Znaci ,pastir jedan mora biti u blizini . Stada
cuvaju mali pulini koji su najpametniji psi na svetu za tu namenu, Oni drze stado na okupu , vode na ispasu koriguju kretanje stada i vracaju uvece kuci u torove. Kada se pojavi zver onda je tu najbolji na svetu SREDNJE AZIJSKI OVCAR . To je najpametniji pas na svetu . Njemu ne treba nikakva obuka a spreman je zivot da da za svog Vlasnika . I sto je naj vaznije za bilo koliko stado dovoljan je uvek samo 1 pas .
U nekom od predjasnjih postova neko rece da ima nekoliko pasa u toru , nekoliko okolo tora, a sve to radi 1 Azijat.
Na Kopaoniku ljudi odu kod kovaca i iskuju metalnu ogrlicu sa dva reda cetvorougaonih siljaka kao zilet ostrih i to se psu stavi dosta tesno na vrat . Sa tom ogrlicom i njegovim srcem on je masina za mlevenje mesa, znaci 2 vuka su pretvorena u spagete a da ni ne znaju sta ih je strefilo. Svaki pokret vratom znaci smrtonosne rane bilo kom neprijatelju. I sto mu je najveca prednost nad Kavkazcem i Sarkom ukoliko naidje slucajni putnik namernik - covek , i ukoliko ne nastavi kretanje prema stadu pas ga nece napasti nego uz lavez traziti da promeni smer kretanja a sto je veoma bitno za krajeve gde ima ljudi i slucajnih prolaznika. Znaci za 1 prosecno stado 2 pulina i 1 azijat i cobanin moze da nakrivi kapu.
Ukoliko bilo ko sa foruma na prostorima EX YU ima problem sa vukovima mogu mu potpuno besplatno dovesti Azijata i uz normalnu negu neka pomogne i pokaze svoje vrednosti i ucinak ali bez moje odgovornosti za nestanak i manjak vukova :cao: :cao:
Pozdrav Dusan F

Imas li sliku kako tacno izgleda ta ogrlica dvoredna?
U okolini valjeva na povlenu ove godine prave velike stete i ima ih mnogo,prijatelju su za noc zaklali 12 komada i tesko povredili Sarplaninca,i ostali imaju stete,napadaju i danju i nocu,cobani su uglavnom starci koji ne mogu da se izbore sa zverima adekvatno
O Srednjeazijcima sam zaista cuo samo reci hvale
Lepi stenci :D
:ppozdrav:

Dusane ima tu nesto,ali dovedi ga medju stado moje i mojih kolega i ako sam bude "drzao na oku"700 ovaca i 1000 janjaca i sve sta se desava oko njih kad se rasiju po prostranstvima ispod Velebita i bujnim pasnjacima koji su okruzeni grmovima i zbunovima JA GA POLJUBIM U GUZICU.Ova velika slova neznace podizanje glasa na nikog nego da se vidi da ja tako mislim i znam to.Nestane ovca,janje da se i nezna a ove mrge naucene jer je stroga selekcija medju psima jer samo najbolji opstaju i pare se dalje pa im vuk scapi janje i ovcu a tek pulini-ovcari ih drze koliko je moguce na okupu.ZVIJER JE ZVIJER kad onaj sivalj tsane a prsa mu kao od lava i ne jedan nego copor od njih 10-15-estak pa na prevarku vataju kao locvi u pogonu na divlju svinju.Sad to da 1 kontrolise ako je tako kupujem ga i za cijenu nepitam ali tko odgovara ako svoj dio posla neodradi kako si rekao.

Srednjazijat je pas za pre svega odbranu od nocnih napada od vuka,kad su ovce sabijene u tor i on ima da kontrolise manji prostor,toliko ovaca u zbunovitom predelu mora da kontrolise bar 2 coveka i bogme bar 5 saraca a pulina po zelji.
to je jako srcan pas koji se bori snagom a ne zubima zato je ogrlica jako dobar fazon.
u borbama u njihovoj postojbini koje su jako popularne,retko kad ima krvi i ozleda psa

http://www.youtube.com/watch?v=nTofjd_FgRk

U Crnoj gori rodjaci cuvaju s jagnjadima leti i do 500 komada,4 sarca idu s njima danju a kraj tora su vezana jos 4,gubitaka skoro nikad nisu imali od vuka za razliku od drugih koji imaju losije pse i manji broj.Sarci su dovodjeni direktno sa Kosova,stenad su kupovana kod cobana,a i posle rata 99. je dovedeno dosta odraslih odlicnih pasa,al retko koji se navikao na nove gazde adekvatno

Vidjeli ste moju kuju u gornjem postu i jednog ovcara,ovi sarci nisu za nista jer cim ugrije vate se debele ladovine da ih ni stapom nemozes istjerati iz debele ladovine sto sa sarplanincima nije slucaj.Za noc su super i "laju dobro"a "srce"im nije bas kad se treba u kostac uhvatiti sa divljaci sto ponavljam sa sarplanincima nije slucaj u vecini slucajeva.Kad se vuci priblizavaju ovaj tornjak nabije guzicu u vrata od barake i laje ponoci sto sa sarplanincima nije slucaj koliko sam ja uspio vidjeti u mom slucaju a o njumu i pricam da nebi netko shvatio da mu prigovaram.Napravicu snimak kad budem nosio hranu psima a budem imao vremena.

A znate zbog čega vukovi seju strah i trepet po Hrvatskoj?...Zato što je jedna partija ili više njih uvezena iz Ruske Federacije.Priča se da su vukovi koji su uvezeni iz Rusije prosto pojeli tornjake u nekim predjelima.Koliko je to tačno neznam.Ali znam da je prije mjesec dva u okolini Bihaća u sred bijela dana malte ne u predgradju vukovi poklali tridesetak ovaca,a ovčari-tornjaci se prosto razbježali.To sam gledao na FTV svojim očima.

Vukovi u Aziji su daleko snažniji od Canus Lupus-ovdašnjih

Miroslave
u kojem mijestu blizu Bihaca poznam svako selo i zaseok.A to sa tornjacima ti vijerujem jer nemaju srca samo goropadno izgledaju a srce kao u zeca,to sluzi ljudima da bi se hvalili ali korist ravna pozitivnoj nuli, pa nije ni svaki sarplaninac za "kostac"jer zvijer je zvijer ali moj Paša sarplaninac taj nema cijene a mudriji od vuka.Nema sanse da ga namami da trci za njim pa da ga drugi iz zasjede uhvate.On i jos 4 trenutno su oko tora sad i neodmicu se na 30m max.od tora a ovi u toru sto imaju manje srce i gluplji su.Paša i njih 4 su dosad obastali upravo sto imaju pamet i rade mozgom a da nepricam koliko ih je vuk dosad strgao jer bi me tuzili ovi za zastitu zivotinja.Pulini-ovcari kako li cemo ih nazvati nebitno oni se nesmiju javiti kad je vuk ili vukovi u blizini tora a cak ni ovi iz tora nesto se nejavljaju samo skomle i cvile ali ovi na vani laju da se planina razljeze ali se neodmicu onda ovi u toru se okuraze i oni onda sloze lajati.E tu sad dolazi do pucanja "petardama" :sta:tko ih ima posto je vuk zasticen u HR i kazna je za njegov odstrel 5000eura.Zato mi lovci tijeramo Bosancima ih a ovi nek ih tuku jer je to kod njih nagrada.Miroslave u pravu si da su uvezenii iz Rusije jer je vijeerovatno se moralo uvesti a zasto to svi fala bogu znamo i sd se ta gamad nakotila.Da dodam nije sve rekla-kazala cuo snimio snimak ili skinuo od neklen bitnoa je cinjenica s kojom se susrecu ljudi svakodnevno i moje ovce koje su na ispasi jer nema sanse da sad mogu sve stici raditi ili na pijacu ili tako kako je a kad su se kolege ponudile treba im pomoci.Ja sam sam 4 noci u planini nocio sa stadom jer su ovi morali na neodgodiv put ma to je jezivo a dvije noci nisam spavao od laveza pasa kad su vukovi navaljivali a moj gare ovcar se nabio pod krevet i ni glavu ne pomalja van i suti.

Ne mogu se sjetiti koje je mjesto u pitanju.Znam da se spominjao Bihać i neko mjesto tu u njegovoj blizini.Na TV-i su bili prikazivani leševi ovaca-oko tridesetak .

"Pulini-ovcari kako li cemo ih nazvati nebitno oni se nesmiju javiti kad je vuk ili vukovi u blizini tora a cak ni ovi iz tora nesto se nejavljaju samo skomle i cvile ali ovi na vani laju da se planina razljeze ali se neodmicu onda ovi u toru se okuraze i oni onda sloze lajati."

CAR Pulini i ne sluze da se kolju s vukovima koliko ja znam nego da pomognu cobaninu da drzi stado na okupu a ne da se kolju s vukovima.

Joj :udri: daj mi malo pricaj o tome. :zli: Izvini kolega ali mislio sam da ce biti neki konkretni komentar ili cak obrazlozenje.Da se nasmijemo svi skupa ja planorao svoga balkanca odvesti da mi ovce vraca ili kolegama koji su stalno kod njih a pulina-ovcara da mi prati trag od vepra :haha:

Care , toliko stado ne moze cuvati 1 pas . ne treba preterivati .Srednje azijski ovcar nije pas trkac koji moze ceo dan obletati oko stada , za to sluze pulini a on reaguje kada dodje zver . Kada se kaze stado ili blago 1 cobanina podrazumeva se navise 200 - 300 ovaca i to je puno znaci onda treba vise pasa. Vukovi dobro zapamte gde su dobili po guzici pa taj kraj i izbegavaju, uz onu metalnu ogrlicu pas ih dobro ubedi u to .
Prednost azijata je stvarno to sto rade na svim temperaturama i sto nema straha ni 10 vukova da naidje . On ide u smrt ali ide.
pozzzzz
potrudicu se da nabavim sliku te ogrlice stvarno mnogo pomaze

E .bemu azijata raspitacu se kod"mocnih ljudi" za njega.Zapamtite zvijer je zvijer.Imao sam priliku gledati vuka samca koji je imao prsni kos kao lav i imao je nekih 70-80kg da nebi pretjerivao kad je imao okrsaj sa moja 3 sarplaninca od 6 godina starosti koji su u punoj kondiiciji i hranjeni sirovim mesom iz otpada klaonice najvise.Znaci nisu sta bi rekli kod nas (pod lampom i iz Merkatora iz vrecice hranjeni).Kao npr.tukao sam ih sa krvavom dzigericom po njusci kad su bili stenad i svasta sam im radio stvarno su krvolocni.Celicio kako sam znao i umijeo a najbolji su samo prezivljavali znaci jednom rijecju prirodna selekcija.Da se vratim na temu kad su se zub u zub nasli njih 3 i on sam nitko nije odustajao iako su psi imali metalne ogrlice sa tzv.ziletima koje sam nabavio u Kalabriji-Italija od jednog"mocnog trgovca"i da nije bilo "mojih petarda" ::svaka cast:: pitanje tko bih izvukao deblji kraj.Jel ovo je bio lav a ne vuk gledajuci ga od napred a samaca se i bojim.Nikad se nebojim copora i sto kakve kucaljke vucije samci (vraga bodu).Vijerujem da je taj pas dobar ali takva bar 4 bi trebalo imati ali iz svakog legla 3 pa medju njima selekciju napraviti i da najbolji opstane.U svakom slucaju ako je tako bolje 4 azijata nego 12 sarplaninaca i lakse je hraniti ali samo praksa je nesto drugo i nesmije biti preagresivan po noci jer izgubi sa sale glavu ako se odmakne od tora podaleko rastrgase ga copori.

Svagdje brzopletost može koštati glave,ali ovdje se ipak radi o zakonu prirode.kao što kažete uvezeni ruski vukovi sigurno nisu kao ovi ,,domači,, pa tako ni ,, domači psi ,, šarplaninac,tornjak nije svaki dorastao dorasto takvom uvoznom vuku kao recimo SAO ili Kavkazac i njemu slični psi.I u tom slučaju selekcija če napraviti svoje ali to treba vremena.Također predpostavljam kada bi svoje šarce izveo na takvu jednu predstavu da bi sigurno bilo kobno za njih,jer vidim nerazmišljaje previše nego napadaje i preagresivni su,barem su takvi prema nekim psima. Daleko mi je Lika da ih provjerim

Ne znam dal ste gledali Memedovicevu emisiju o Karpatskim vukovima u Vojvodini kad covek prica sta je sve radio i nije pomglo dok mu nisu poklonili SAO stene

Care ,
izvini ali ja te nista nisam razumeo :haha:? I najgluplji vuk je pametniji od najpametnijeg psa . 3 odrasla sarka bi oterali i lava a kamoli vuka . Svaka zver ako postoji i 1 % sanse da ce biti povredjena odustace od borbe jer bolje je taj dan preskociti obrok nego ostati bez oka . Samo potpuno izbezumljeni vuk od gladi ide i na vatru i na pusku .
Moja stenad se zamomce negde u 7 mesecu i tada bi se oprobali i u snazi . Ja im tada stavim ogrlicu sa siljcima koju covek pravi ovde u Beogradu po narudzbini i pustim ih u gomilu odraslih lutalica uvek ornih da zastite teritoriju .
Veruj mi da bude krvi do kolena i to im da takvu kuraz da se posle zalecu i na vece pse bez problema. Probacu da ti ubacim sliku
U Vojvodini bude vukova i te kako , samo kada je zima malo jaca i ne bude hrane u Rumuniji , i tada silaze u Banat i prave pokolje
Pozzzz

Tako je Miladinovicu ,
copor jakih vukova posalje najlosijeg medju njima da isprovocira psa cuvara i odvuce ga od pastira i eventualne pomoci. Dok bezi vuk mu stalno drzi lastis tako da glupi pas stalno misli , evo sad cu ga stici i onda skoce ostali i...........gotovo. Mnogo pasa je stradalo na tu foru . E vidis Azijat je jedini to shvatio , on otera zver van svog zamisljenog kruga i staje pa taman se vuk i predao i legao e to im je prednost nad svim ostalim rasama , zato su i opstali .
pozzzzzz

Dusane ja ponavljam ZVIJER JE ZVIJER a 3 "sarka"da bi ptijerali vuka ili kako kazes lava :haha: malo si me bolje nasmijao posto sam gledao svasta pa cak i borbe prsa u prsa vuka i 2 psa i da sam pustio do kraja mislim da bi psi odnijeli"gace na stapu".Mozda mladog vučića sijebu ali starca :nono: .

Nazad
Vrh