Ovčarski psi - Dresura

Moja tvrdnja je da razlike nema nikakve sem sto je Hr standardizovan i pod selekcijom a pulin ne

Gospodo Niste u pravu.Mislim da je bilo dosta prepucavanja i upiranja prstom jedni u druge tko je kome šta uzeo i prisvojio i nazvao svojim.Ostavimo politiku i sve ostalo vezano za to.Car-e za Baranjske puline ili Ho i neznam,ja sam u Baranji samo na ,,privremenom radu,, ja sam iz Srca Slavonije - Đakovo.Mjesto gdje se po prvi puta u povijest HO spominje i gdje je nastao.No idemo mi dalje.Postoje četiri umjesto tri slične pasmine pasa.Hrvatski,ovčar,Puli, Mudi i sada Pulin.U čemu je sličnost i različitost.Uzmimo prvo povjest bivše nam YU,nekad je Vojvodina bila pod Hrvatskom,ista ta Vojvodina je bila veliki poljoprivredni kraj gdje je bilo mnogo stoke,ali i različitin nacionalnosti ljudi.Mađari,Srbi,Hrvati.

slika 1

izqamw.jpg

slika 2

2vsf61c.jpg

slika 3

rjjpf7.jpg

evo pa gledajte i odgovorite koji su ovo psi pa idemo dalje

Nekada je to bio Jugoslovenski trobojni gonic, a danas Srpski trobojni gonic i pod takvim nazivom je priznat od strane FCI, tako da ne verujem da ce ga bilo ko moci prisvojiti. Znam da je se BIH nesto bunila ali bez argumenata.
Post je spojen: [time]1272366732[/time]
a da zaboravio sam da napisem, mislim da smo se malo udaljili od teme, vazno je da smo mi nasim kerovima zadovoljni, da obavljaju funkciju koja im je urodjena, a ostale stvari ostavimo kinolozima. pozdrav

Ode uslikati svoja dva muzijaka i zenku takodjer kuju kako kazu tornjakinju a lovacke necu jer nije to forum za lovacke pse a i imam posla nekog pa veceras metnem na forum ali moram nanovo instalirati drajver da bi mogao slike poslati posto mi se bio srusio sistem.samo jedan sad ide ovcama hr ovcar ili puline jer neznam sta su,kuja i ovaj drugi nece da slusaju nikog osim mene samo se oko nogu motaju i leze u ladovini a ovaj nebitno tko je sa ovcama slusa naredbe cak nemoras ni govoriti mu sam vidi sta treba raditi.

Kad je to Vojvodina bila pod Hrvatskom matere ti?
Bio je zapadni Srem samo ZvonaHR istoricaru moj
Slika 1 i slika 2 moze biti i pulin i HR ovcar(podvlacim da je to 1 te ista rasa),mislim da je na 1 zenka a na 2 muzjak
slika 3 je Madjarski puli

Post je spojen: [time]1272369287[/time]

slika 3 jesi u pravu to je Mađarski Puli,slika 1 i 2 na jednoj je Ho ali što je na drugoj? na Vojvodinu ono Do Zemuna je bila Hrvatska.

na 1 i 2 je nesto sto neodoljivo lici na HO i Pulina,a ta je nemam pojma,da se ogradim odmah
kao sto i taj na sl 3 nije bas respektabilan puli
sto se tice granica d a s e ne prepiremo mnogo do 90 i neke zna se dokle je bila i ustvari Velika Srbija,tj Krajina,je?

Пулин на првој слици, све одлике главе тела и репа. Треће је пули, шта преостаје за два?

Sliku br 2 sam vec negde video mozda na nekom dr forumu,po meni i on odgovara standardu za pulina,bar po slici da se odmah ogradim
Post je spojen: [time]1272366874[/time]

Ovakva 2 ,kao sto je ovaj treci ima jedan komsija u selu.Danas sam s mojim cuvao ovce i nije ih jurio kao prosle godine ,slusao me kao nikad do sad. Da li sto je stariji ili se vezao za mene ne znam.Uglavnom menjam misljenje koje sam imao o njemu.
Post je spojen: [time]1272401825[/time]

Nadam se da se opametio taj tvoj i postao pravi pas ovcar:)
Imaju 2 tipa repa kao kod tvog i kao kod ovog na slici 1

Ajmo stručnjaci ::namigivanje:: i poznavaoci, slika 1 nije Pulin a nije ni Hrvatski ovčar.Pulin kao pasmina NIKAD nije postojala nastala je pod tim imenom kao Vojvođanski pulin negdje 2003 godine.Što se repova tiče kod Hrvatskog ovčara postoje tri soja,sa dugačkim repom, bezrepi,međutim pojavljuju se primjerci koji pri okotu imaje kratke repove.

a od kada postoji HR ovcar strucnjaku,verovatno je napravljen ukrstanjem nekim :haha: ?
tacno za repove je to
a Pulin je uvek postojao al nije bio zasticen i priznat,da pojasnim pulin je prekrsten u hr ovcara i priznat kao rasa(pulin i hr ovcar su ista stvar nemoguce je da se razlikuju rase cim se drzava podeli i da 10 km ucini razliku kod pasa koji isto izgledaju imaju istu namenu i navike i osobine),kao sto je priznat samo sivi sarplaninac a ne i beli i zuti.
a to sto je nazvan Hr ovcar a ne nekako drugacije je tek posebna stvar da se i preko pasa cuva nacionalni identitet :haha:
zato imamo Crnogorski jezik,srpskog odbrambenog psa,hr ovcara itd.... ::lose::
ps.sliku 1 ne mogu provalit jos,uglavnom lici na HR i pulina a kazes da nije to

joj joj!počeo sam kroz povijest opisivati ovoga psa i onda ispade sa vaše strane nešto 10 i evo ti politike.Vidi ovako
Jedina sličnost Hrvatskog Ovčara, Pulina i Pulia je u korjenu riječi PULI! Nekada su Hrvatskog ovčara zvali pulinom na širem području Hrvatske, danas ga tako zovu u Vojvodini a puli je drugi tip psa.Kod nas se još za Hrvatskog ovčara može čuti i naziv bujtar.

ma nije deseto nego si poceo pricat kako su Pulin i HR ovcar razliciti ko nebo i zemlja a ista je to stvar u sustini.
i po vojvodini ga zovu bujtar ponegde
:ppozdrav:
sta je na prvoj slici ne rece nam to?

slika 1 je Mudi

evo malo tekstova od koji su neki na zahtjev u Biskupiji i na Ergeli u Đakovu mogu i osobno vidjeti

U XIV stoljeću ispisuju se prvi podaci o hrvatskom ovčaru koji su nama poznati.
Đakovački Biskup Petar Horvat u svom zapisu iz 1374. godine navodi da su Hrvati ovog čobanskog psa doveli sa sobom prigodom seobe u novu postojbinu, te ga naziva CANIS PASTORALIS CROATICUS - Hrvatski čobanski pas. Navodi da je visok oko 3 pedlja /oko 45 cm/, da je obrastao srednjedugom kovrčavom dlakom, poluuspravnih ili uspravnih ušiju, te da je vrlo dobar za čuvanje svih domačih životinja.

Petar Bakić Đakovački biskup u svom rukopisu iz 1719. godine "O životu naroda i o stočarstvu u Đakovu i njegovoj okolici Ljeta gospodnjega 1719." također govori o hrvatskom ovčaru. U tom rukopisu ponavlja riječi Biskupa Petra iz 1374. i uz vlastiti opis tog psa navodi da se hrvatski ovčar nije promjenio od posljednjeg pominjanja (od 1374 do 1719.) i da je zadržao svoj oblik i vanjštinu kako ih je opisao Biskup Petar 1374.godine.

Upravitelj Crkvenih dobara Andrija Kečkemeti u svom izvješču "Izvješče o stočarstvu na Đakovačkom Spahiluku 1737.godine" piše na latinskom jeziku o hrvatskom ovčaru: "Hrvatskog su ovčara prema zapisima Đakovačkog biskupa Petra iz 1374.godine Hrvati za vrijeme seobe doveli sobom iz svoje prvotne domovine u Hrvatsku, i on se uzgaja od doseljenja do danas. Pas je visok oko 3 pedlja /oko 45 cm/, obrastao je srednjedugom kovrčavom dlakom crne boje, a glava mu je obrasla kratkom dlakom.Ima uspravne ili poluuspravne uši. Ovaj pas čuva sve vrste stoke, a odličan je i kao kučni pas čuvar."

Franjo Klein, Upravitelj i Ranarnik Biskupskog spahiluka u Đakovu daje u svom zapisu iz 1742.godine dosta iscrpan opis psa: "Hrvatski čobanski pas visok je oko 3 pedlja. Pokriven je kovrčavom dlakom crne boje. Dlaka je na glavi kratka, a na ostalom dijelu tijala srednje dužine. Njuška je šiljata, uši poluuspravne ili uspravne. Ovaj je pas vrlo darovit i za sve vrste stoke uporabljiv.". Prema zapisu Đakovačkog biskupa Petra iz 1374.godine koga kasnije pominje u svom rukopisu 1719. godine i Biskup Petar Bakić, ovog su psa Hrvati za vrijeme seoba doveli u novu postojbinu Hrvatsku, te su s njime do današnjeg dana kao pastiri služili i dali mu ime Hrvatski čobanski pas.

Đakovački Kanonik i Upravitelj Biskupskih dobara u Đakovu, Petar Lukić u svom izvješču "O stanju stočarstva Spahiluka Biskupije Đakovačke i njegove okolice 1752. godine" piše na latinskom jeziku: Za stočarstvo Đakovštine od velike je važnosti hrvatski čobanski pas.Taj pas čuva stada ovaca, koza, svinja, goveda i konja. Visok je oko 3 pedlja, crne do sivocrne boje, kitnjastog repa, a nekoji se ošteni i bez repa. Obrastao je srednje dugom, ravnom do kovrčavom dlakom. Glava do ušiju obrasla je kratkom dlakom. Ima špicastu njušku, te stršeće ili polu-stršeće uši. Oblik glave mu je kao u lisice. Vrlo je dobar i kao kučni pas. Prema Bakiću, tog su psa naši preci doveli sobom iz prvotne domovine prigodom seobe u ove krajeve. Ovaj se pas uzgaja od doseljenja u cijeloj Hrvatskoj i on je najbrojnija pasmina pasa u Hrvatskoj.

Kasniji pisani podaci o hrvatskom ovčaru potječu iz 1854. godine. Autor pisanja je Dr.Franjo Bertić, kotarski veterinar u Đakovu /veterinar i liječnik/. U svojoj brošuri "O obstajanju ergele u Đakovu" navodi da ergele čuvaju psi hrvatski ovčari, koji su vrlo dobri i kao kučni psi. Kod opisa psa navodi kako je taj pas visok 40-50 cm, te da mu je dlaka crne boje srednje duga i kovrčava. Da mu je glava obrasla kratkom dlakom stršečih i polustršečih ušiju. Njuška mu je malo zašiljena, rep mu je malo kitnjast ili se ošteni bez repa. Bertić dalje navodi da su svojstva tog psa dobro ustaljena, jer da mu se vanjština kroz posljednjih stotinu godina nije promjenila, odnosno da je taj pas ostao isti kako ga opisuje Đakovački biskup Petar Lukić prije jednog stoljeća. Prema Bertiću, svi psi koji su se tada držali u selima Đakovačkog kotara, osim crvenkastožučkastih lisastoputastih lovačkih pasa bili su hrvatski ovčari.

zatim

Povijesne istine radi, valja priznati da se je za vrijeme Austro-Ugarske monarhije, kada su prostori Mađarske, Vojvodine i Hrvatske teritorijalno pripadali jednoj državi, moglo govoriti o jednoj pasmini 4-5 pedalja visokih crnih pasa kovrčave dlake. Raspadom monarhije i uspostavom SHS kraljevine te formiranjem novih granica primarno na riječnim tokovima, formiraju se i odvojeni uzgoji pasa toga tipa u novonastaloj Mađarskoj i novonastaloj kraljevini SHS. Moglo bi se reći da tada, dakle 1918. počinje odvajanje uzgoja mudija od uzgoja hrvatskog ovčara.
Dotada, i Mađari su znali da se mali crni kovrčavi pastirski psi nazivaju horvat juhaszkutja! Iliti Hrvatski ovčar!

Gdje se ovdje spominje Pulin a tada nije podjele kao danas.

Vrlo iscrpan i argumentovani odgovor, dobro je to sto se rase sa tog geogravskog podrucja zadrzane do danas sa istim uporabnim karakteristikama u kontinuitetu koji se broji u vjekovima.
Interesuje me koja je razlika medzu sarenim molosoidnim psima sa balkana t.j. dali su u otomanskoj imperiji bili ista rasa koja sa uspostavom balkanskih drzava se razvijaju kao posebne rase, dali se eksterijerno razlikuju u dovoljnoj mjeri da bi se nazvali rasama ili se radi o istim psima u razlicite drzave.
(tornjak hrvatski, tornjak bosanski, srpski ovcarski, karakacansko kuce,)

Nazad
Vrh