Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa sad da su razlicite pasmine pulin i Hr ovcar ne bih bas rekao pokalpanja u radu i izgledu su im preko 90 posto u 99 posto slucajeva,samo sto su Hr ovcara lepo standardizovali i za to im alal veraZvonaHR je napisao(la):Pulin i HR ovčar su dvije različite pasmine,dosta su slične ali različite.Prije svojih 10tak dobio sam štene -ženka Hr ovčara,vrhunsko porjeklo i izložbeno i radno.Nije bila učena ili dresirana ali sa svinjama je več radila kao štene,imala je volju i veliki potencijal u radu.Nije za nju bilo nekih prepreka kada je ispunjavala zadano.Znala je upasti u blato pa sam moro nju izvlačiti.Hvatala se u koštac i sa nerastom od svoji 300-350tinja kg.No nije dočekala starost netko ju udario autom i odmah je uginula.Sječam se kod nas je bilo ljudi koji su tjerali svinje u polje i često sam gledao te pse u radu,nikad mi nije bilo jasno kako zna.Komanda ,, idu po onu treču ,, ili desna ili ljeva , eno je u kukuruzu ( odnosilo se na svinje ) ili več neznam sve koje komande i psi su pojurili upravo za tom svinjom, i odmah pored gazde stanu i čekaje dalje.Uvjek uz stare pse bilo je neki mladi pas koji se učio uz stare.Sječam se priče jednog svinjara koji je pričao da je prodao za dobre novce jednog mladog psa koji je išao za svinjama.Udaljenost je sigurno više od 100km, sa time da postoje vodene prepreke i autocesta.Pas se kroz izvjesno vrijeme vratio kući sa djelom nekog lanca i čekao ujutro ispred kapije da se otvori i krene u polje.Čovjek koji ga je kupio došao je po psa,dobio je novce nazada ali psa ne.To su psi koji uvjek traže neki posao u protivnom znaju postati ili agresivni,lajati na bilo šta,neposlušni