Ovčarski psi - Dresura

ajd da ne bude svi imaju pulina a ja ne pa evoga

e sad koliko je pulin procenite sami

@ maestro
kolega jel sad uredu postavljanje slika jel si ovako mislio

@urban

::svaka cast::, ::svaka cast::, ::svaka cast::, kolega za svaku pohvalu. Oduvek sam smatrao da se "isplati" biti uporan i istrajan, naravno u stilu "Iskopaće tebe Bili, kad-tad..." !!!!
Moraš priznati da lepše izgleda, a posebno to što se stranica učita "za tren' oka"! Četiri fotke u jednom redu je OK, može ipeta, ako je na slici portret.

:ppozdrav:

Уз све похвале за начин и постављене слике, неколико коментара о штенету. Прилично је младо да би се могло више тога рећи али је у типу пулина. Ја бих се осврнуо на врло чест проблем који се јавља код нас у вези Војвођанског пулина. Најчешћи проблем је парење куја пулина од стране обичних или паса мешанаца. И сами знате проблем на терену када се керуша тера а потребна је стадуи онда свашта је могуће. Познато је да пулини имају јаку генетику и штене углавном личи на пулина али неретко се дешава да у каснијем потомству избаци скроз "шарене" штениће. Мој савет, после вишегодишњег бављена искључиво овом расом, купујте штениће пулина онде где можете закључити ко је отац штенади. Наравно мајку видите и оцењујете њен квалитет. Поменути проблем, између осталог, утиче и на то што до сада нисмо успели да имамо признату расу.
Пуно успеха и свако добро у гајењу приказаног подмладка и стварно се надам да ће штене узрасти у доброг помоћника што у односу на њихов наследни рад није тешко. Свако добро

hvala lepo na lepim čestitkama,kuče sam dobio od ljudi koji imaju ovce majka je ista on a otac kao što ti reče ko zna, ostaje da se nadam da je pulin

Ja jos malo i dizem ruke od Pulina , upropastio ga otac , ne komanduje mu samo ga miluje.Sad tek postaje dzukela vise i ne juri ovce , kao da nije pulin ,slussa kad ga zovnem da dodje i da ode na mesto i vise nista :zli: :zli: :zli: :zli: :zli:

Pulin i HR ovčar su dvije različite pasmine,dosta su slične ali različite.Prije svojih 10tak dobio sam štene -ženka Hr ovčara,vrhunsko porjeklo i izložbeno i radno.Nije bila učena ili dresirana ali sa svinjama je več radila kao štene,imala je volju i veliki potencijal u radu.Nije za nju bilo nekih prepreka kada je ispunjavala zadano.Znala je upasti u blato pa sam moro nju izvlačiti.Hvatala se u koštac i sa nerastom od svoji 300-350tinja kg.No nije dočekala starost netko ju udario autom i odmah je uginula.Sječam se kod nas je bilo ljudi koji su tjerali svinje u polje i često sam gledao te pse u radu,nikad mi nije bilo jasno kako zna.Komanda ,, idu po onu treču ,, ili desna ili ljeva , eno je u kukuruzu ( odnosilo se na svinje ) ili več neznam sve koje komande i psi su pojurili upravo za tom svinjom, i odmah pored gazde stanu i čekaje dalje.Uvjek uz stare pse bilo je neki mladi pas koji se učio uz stare.Sječam se priče jednog svinjara koji je pričao da je prodao za dobre novce jednog mladog psa koji je išao za svinjama.Udaljenost je sigurno više od 100km, sa time da postoje vodene prepreke i autocesta.Pas se kroz izvjesno vrijeme vratio kući sa djelom nekog lanca i čekao ujutro ispred kapije da se otvori i krene u polje.Čovjek koji ga je kupio došao je po psa,dobio je novce nazada ali psa ne.To su psi koji uvjek traže neki posao u protivnom znaju postati ili agresivni,lajati na bilo šta,neposlušni

Zvone u pravu si da imam kameru poslikao bi svog hr ovcara koji vraca na 500m bez problema a ne da vraca nego ih meni dotijera pred noge bez ijedne komande osim na pocetku da ih dotijera i vrati,njih 300 grla sto ovaca i janjaca su zanj sala za cuvanje.Pokusao sam sa mobitelom ali predaleko je do 100m se i nekako vidi kako se pas ponasa a poslje se samo sijena vidi.Obecao sam nekim ljudima da cu to uraditi i hocu ali samo scim snimiti da vidite sta je pas.Problem je sto korpu mora nositi jer na dalje od 150m hoce ugristi ovcu ili janje kad se opiru.

ZvonaHR je napisao(la):
Pulin i HR ovčar su dvije različite pasmine,dosta su slične ali različite.Prije svojih 10tak dobio sam štene -ženka Hr ovčara,vrhunsko porjeklo i izložbeno i radno.Nije bila učena ili dresirana ali sa svinjama je več radila kao štene,imala je volju i veliki potencijal u radu.Nije za nju bilo nekih prepreka kada je ispunjavala zadano.Znala je upasti u blato pa sam moro nju izvlačiti.Hvatala se u koštac i sa nerastom od svoji 300-350tinja kg.No nije dočekala starost netko ju udario autom i odmah je uginula.Sječam se kod nas je bilo ljudi koji su tjerali svinje u polje i često sam gledao te pse u radu,nikad mi nije bilo jasno kako zna.Komanda ,, idu po onu treču ,, ili desna ili ljeva , eno je u kukuruzu ( odnosilo se na svinje ) ili več neznam sve koje komande i psi su pojurili upravo za tom svinjom, i odmah pored gazde stanu i čekaje dalje.Uvjek uz stare pse bilo je neki mladi pas koji se učio uz stare.Sječam se priče jednog svinjara koji je pričao da je prodao za dobre novce jednog mladog psa koji je išao za svinjama.Udaljenost je sigurno više od 100km, sa time da postoje vodene prepreke i autocesta.Pas se kroz izvjesno vrijeme vratio kući sa djelom nekog lanca i čekao ujutro ispred kapije da se otvori i krene u polje.Čovjek koji ga je kupio došao je po psa,dobio je novce nazada ali psa ne.To su psi koji uvjek traže neki posao u protivnom znaju postati ili agresivni,lajati na bilo šta,neposlušni
Pa sad da su razlicite pasmine pulin i Hr ovcar ne bih bas rekao pokalpanja u radu i izgledu su im preko 90 posto u 99 posto slucajeva,samo sto su Hr ovcara lepo standardizovali i za to im alal vera
nazalost moj nije tako dobro obucen kao carovi psi,a niej ni imao od koga naucit,zna neke fore koje je sam skontao
:ppozdrav:

Taman kad sam izgubio svaku nadu da ce nesto da bude od njega ovaj moj postao poslusan , vise ne juri ovce kad mu padne napamet , ide pored mene i ne zalece se za ovcama kad mu padne na pamet. Jos ga ne ucim da ih tera u obor jer imam sjagnjenih ali kad se izjagnje naucicu ga i to nadam se.A desava mi se da kad se ne nadam prileti i lizne mi ruku , onako u prolazu ili me udari njuskom u nogu ili se nasloni bokom na moju nogu pa se ocese o mene ali ne ono da trese buve ili da mu nesto upalo u dlaku nego bas se ornja o mene i cesto mi okrece zadnjicu. Ovo poslednje mi nije bas jasno.Ali me prijatno iznenadjuje.

miladinovic

oduvjek je postojala razlika i spominjale se dvije rase,mada i kod nas se često može nači riječ pulin ali Pulin je drugo HO je drugo,čak ima i još jedna rasa istih osobina i izgleda ali negdje na nekom forumu ih je opisivao Buco iz Sl.Broda.

Zvone opisi ljudima u cemu je razlika izmedju pulinai hr ovcara.Vi dolje po Baranji imate toga i ovih i onih i ukrizanih.Ja sam bio u Vojvodini ili oni neznaju sta je hr ovcar ili ja nerazlikujem pulina od ovcara.Svaki pas ima svoje proporcije i meni kao lovcu bi bilo drago da nam objasnis jer se ponesto razumijem u kinologiju.Poslikaj mobitelom pulina i tornjaka i objasni u cemu je razlika.
Post je spojen: [time]1272320534[/time]

U proslim vremenima kada je jgoslavija bila cela nije se razmisljalo o podeli rasa pasa po nacionalnosti a pogotovo po Srpskoj nacionalnosti, da ne duzim pricu , jedan od glavnih ljudi bio je Milivoje Urosevic i on je sa jos nekim ljudima radio na standardu Hrvatskog ovcara odnosno pulina koji je trebao da obuhvata sve pse u ravnicarskom delu jugoslavije, naravno on se bunio za ime hrvatski ovcar ali je bio nadglasan i tako je srbija jos jednom ostala bez rase koja se na njenim prostorima gaji a takodje je on jedini koji su od zvanicnih kinoloskih organizacija hrvatske u novija vremena dobio priznanje za standard rase hr ovcara. mislim da na netu ima nesto od njegovih clanaka.

Upravo tako Nemanja
To sto pulinom smatraju svaku dzukelu u Vojvodini koja zna da vrati ovce i tako je zovu nije razlog da neko misli da su svi pulini avlijanerskog nestandard tipa.
Kod pravih cobana u 90 posto slucajeva su psi identicni Hr ovcarima zato sto to i jeste ista rasa pasa koja je podeljena samo imenom i granicom

Nije u pitanju prisvajanje imena ili"licence" MOLIO BIH BEZ ZADIRANJA pitanje je koja je razlika izmedju dvije vrste pasa (skoro identicna)ja bih napokon zelio da utvrdim razliku izmedju pulina i hr ovcara.Isto kao Jugoslovenski trobojni gonic kako ga nazivaju"pas bez drzave"kao cigani pa ce ga netko sebi prisvojiti kroz dogledno vrijeme.

Nazad
Vrh