Ovčarski psi - Dresura

Rale i prasići:

2qitnbt.jpg

Rale

35jz3t3.jpg

Čupko
2rmaag2.jpg

15hloy0.jpg

Imao je 5 meseci kad je kupljen ali po mom misljenju nije imao dodira s ovcama. U pocetku je jurio ovce kad mu padne napamet i slabo je slusao_Onda sam ja uzeo dugacku uzicu i poceo dresuru . Zovnem ga "odi dzeki" on dodje ali kad nece ja malo povucem uzicu i on dodje .Tako jedno 5-6 puta dok nije poceo da slusa. Onda sam presao na komandu doteraj i poteraj ali sa uzicom oko vrata da ne rastera ovce .Kad potrci a ja viknem stani ako ne stane ja mu malo zategnem uzicu i tako opet 6-7 puta ,bilo je dovoljno, onda sam poceo bez uzice. Mene je slusao odlicno letos je bio pusten i kad potrici da juri ovce u obor ja , iako me ne vidi viknem," Stani !" ili " Na mesto" i on se trenutno okrece i ide na mesto.Ali otac i ponekad baba puste ovce i on sa njima ali ih slabo slusa pa je jedno vreme bio vezan i nije isao sa ovcama. Babi bilo lakse da ga veze kad potera ovce.Bio je kad je bio s njima poslusan ali imao je jedan problem jer baba pusti na seoski put u zaseoku ovce i kad se one rastrce on nema mesta da ih zaobidje pa ih otera ko zna dokle pri cemu mu se razzdvoje u dve grupe pa jednu zaboravi da vrati .To su bili problemi s njim.Babi je jednom doveo jagnje koje se odvojilo od stada ako sto ga je uhvatio za obraz i doveo nije ga ujeo samo za vunu i doveo. Kodkuce je pusten , bio i svako ko dodje cvika jer ne laje a ide iza toga ko dodje pa mu nije svejedno. Bio se navadio i da skita po selu pa je sad vezan do proleca.Kad mu komandujem dok je bio pusten odi i na mesto izvrsava bez oklevanja. Mada ovaj beli je mator i naopak pa mislim da ga je namerno navukao na skitanje.I pored svega sto sam iskucao on je najbolji pas i svako ko moze da ga ima treba da ga ima.Dobre naravi, pametan, poslusan, najteze mu pada kad je vezan i ovce podju iz obora ,(tuzan lavez).Za babom ide kad podje da ga veze i ceka dok ga veze.Uglavnom sam zadovoljan s njim i nabavio bih jos jednog.brat od ujaka mi je ispricao da pulini treba ako se kupe kao malo stene da budu jedno vreme kod gazde pa kad malo odrastu da se daju nekom ko ima dresirane puline da uz njih nauci da cuva pa kad nauci da se uzme nazad. Koliko je to korisno ne znam.
P.S. Ovaj beli nikad nije bio poslusan kao pulin.
Post je spojen: [time]1266346533[/time]

lepe slike
Takodje sam jedini koji ga ima u selu,i nije on tako sjajan voli nekad da se zaboravi pa komsijske ovce da zaganja kad se sretnu na putu s nasim
to da ga das da uci kod nekoga je mac sa 2 ostrice
on ima samo 1 gazdu svi ostali su prijatelji al nikako gazda i pamti teritoriju gde je ucio,odlicno pamti reci,sta kazes kad cuvas i kako i gde,upijaju kao sundjer
e sad moguce kad ga vratis kod sebe da te nece slusati uopste cak iako iste komande koristis
ne znam kakav je border koli po tom pitanju dal se moze kupit dresiran i da slusa?
ja licno bih voleo uzeti dresiranog psa nemam vremena da se bakcem s dresurom
inace kad je vezan je tako tuzan da niko od ukucana to ne voli pa bude pusten obicno za sat ili 2,kad mu se pridje sa lancem preti zubima i mora se bit obazriv kad se veze

prelep pulin,ja sam imao dva komada oca i sina ,otac mi je uginuo a sina mi je neko ukrao,TAJ stariji pulin je bio dresiran da kada sam ga dovezao sa zlatibora u sjenicu on je bio atrakcija ,na komandu vrati otrcao bi i po 500 pa i vise metara i sve ovce dotreao gde bi mu ti rekao ,kada bi stigao do ovaca samo je gledao na pokrete ruku i tako bi radijo,ako bi mu levu ruku digo vracao je ovce sa leve strane ,adesnu sa desne ,prepametan ja bijo ja tako nesto ne mislim ikada da cu videti,ali mi ga neko otrova.ljubomora.sada imam sarplanince ,par,kucka me po malo slusa ali to nije to.pozdrav.

nisu sarci za taj posao
steta al ne mozes nista kad je zavist jaca od bogobojazljivosti nazalost
znaci slusao je,koliko je bio star kad si ga doveo?
znam ljude koji nisu uspeli da ih privole da slusaju iako su kod starog gazde sve radili

naravno da šarci nisu za to jer oni su čuvari stada ( uopšte čuvari), da se kolju sa vukovima i sl a pulin je pogonič i temperamenti im se u mnogome razlikuju kad bi šarac imao pulinov temperament on bi raskinuo negog na brzinu a to nije to

miladniovicu taj tvoj je opasan kad se kezi na lanac. Ovaj moj se zaleti pa me nekad udari njuskom ili lizne ruku i ne ume da pozira .Danas sam hteo da ga slikam mobilnim ali nije hteo da stoji ni da pozira.Video sam danas popodne kod coveka kod koga sam kupio musko jagnje puline, jedan iima belu njusku kovrdzavu dalku ali nekako ne lici na mog a miran nemam reci ne laje niti se pomera s mesta ,lezao i nije se pomerao. a ima i mladog e taj slican mom po temperamentu.

pa ko mu se ne svidja ne sme putem proci od njega sem ako ima dobru motku,a koga voli igra se s njim kao stene.drugih pasa se ne boji nosi ogrlicu ojacanu metalom pa ne mogu za vrat da ga dave
ne voli lanac nikako nije vezan kao mali
cim nije zivahan taj ili je mator ili nije pravi predstavnik pulina
i moj tesko pozira jedino ako ga uhvatim zumom negde,cim krene ka njemu trci mi u susret i skace uz mene ne stignem ni da skljocnem,ima par slika njegovih u dresuri pasa

Ima jedan moj komsija te kucice ako nekog zanima ja mislim da sada ima male za neku paru ce ih prodavati ne mislim na neke velike npr po 20evra sigurno ce ih dati taj ima neke ovce nisu sortne sta god na pijac kosta manje od 50evra on kupi i sada ih ima dosta pa kupio negde kucice da ih cuvaju pustene mu stoje na moravi tj na sprudu pasu i na brani ako nekog zanima mogu da pitam!!!

ima i po novosti oglasima toga,a bude i u sakulama i na rumskom vasaru stenadi,e sad pitanje je kako odabrati i slicno

Nemam ovce ali sam pulina dobio na poklon od prijatelja.Dobar je ali ume da napravi i probleme.Ponekad ganja komšijske kokoške,juri auta i traktore,davi našu mačku a kada ga za kaznu vežem onda podurlava kao vuk.

takvi su sta ces im,za njih je ipak samo ovce i neka pustos
kod mene ne davi macke zato sto je kao stene hranjen uz macice cak se i odlicno slazu:)
a voli da zaganja nesto po komsiluku,obicno ovce koje pridju ogradi gde su nase ovce
ali i pored svih problema koje prave ipak su zbog svog sarma i zivahnosti jako zanimljivi psi

pulin uvek vredi za pola stada, JA IMAM jednog i ne bi ga dao za dobru kravu
stariji je i do sada sam odgajio jos dva ali mu nisu bili ni prici pa sam ih sa godinu dana
dao drugima. Znaci vrlo tesko je imati pravog i najbolje kada ga ti odgajis po meni ne treba
nabavljati starije jer se tesko navikavaju na novo.Jedan od onih i posle 5 meseci kada
me video bolje slusa mene nego novog gazdu.Jako su zivahni i ne veruju nikome
osim ukucana ,mozes uci 50 puta u dvoriste i dati mu da pojede sniclu opet ce svaki put
da laje., pa mi tako sluzi umesto zvona.
Post je spojen: [time]1266488292[/time]

Moze ,a rekao sam gore .Znaci nabavis malog odgajas ga i ucis kao malo dete.Mada on ima dosta od toga u krvi trebamu samo neke stvari podsticati a neke suzbijati .Mora se biti svakodnevno
u kontaktu sa njim nauciti ga kada je dosta jer oni kao mali bi bili da jure stado celi da ,kakav
umor covece.Ovaj moj ima 11 godina jos je neumoran. I T RADI SAMO ONO STO BI VILEO I ON DA
RADI BRYO KAPIRA I OPONASA GAZDU. Slusa komande i ruku i ocima jer on uvek gleda u tebe pravo u oci osim ako nesto skrivi tad obara pogled.

Obaveštenje: Tema "Šta sa vukovima?" spojena sa "Dresura radnih pasa", jer se najveći broj postova odnosi na Pse ovčare (radne pse)!

Pored toga, na temi nema novih postova skoro godinu dana!

:ppozdrav: Maestro

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=epxVWq6KN2c[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yPPqXn56h04[/youtube]

Sibili svaka cast vidi se da si svaki dan sa njima procitaj moj post u prijasnjim tekstovima pa ces vidjeti.Ja svake godine ostavim po jednog iz legla ali nijedan nije kao Gare,on zna sta ja mislim cak ni kuje nisu kao on iako su odlicne.Takvih koji su netalentirani se rijesim.Ista stvar kao sa lovackim psima od cijele karijere lovstva samo 2 valjala ostali ah rade.

Nazad
Vrh