Oranje

quote_icon.png
Citiram: mirko 015
Jel uspelo produzavanje osovine?

Definitivno jeste. Pre kada plug naidje na tvrde zemljsite, bukvalno se igrao sa traktorom tj bacao ga levo i desno, a sada je skroz druga prica. Bas na ovom snimku sto je okacio Bobo se to vidi od 2:50-3:10. Kod mene je bilo kao na 3:05-3:10 pre nego sto sam produzio osovinu.

Markokg 1982 da li mozes da postavis neku sliku produzene osovine ,za koliko.

Naravno da mogu. Radi se o tome da je Mirko primetio ovako okom da je na mom plugu osovina kraca tj nije 67cm koliko bi morala da bude, vec je bila kraca za nekih 10ak cm a odstupanje ne bi smelo da bude vise od 1cm. Ja to naravno nisam merio, pa se plug igrao sa mojim traktorom kao da vozim Tomu Vinkovic tj bacao ga je levo-desno ko od sale. Onda sam produzio osovinu i sada je sve stabilno.
Evo fotografija koje si trazio.

Ovako je izgledala moja osovina

adult image

Pa sam kod strugara produzio ovu osovinu. Klin od moje osovine je upao u ovaj nastavak, pa je sve to lepo prvo nabijeno a onda i zavareno. Nema sanse da to popusti a i vec se dokazala u oranju.

upload an image

- - - - - - - - - -

Danasnji posao. Tesko je islo i sporo. Dubina negde oko 25cm u proseku. Uglavnom drugom brzom se oralo a negde i prvom brzom. Potrosio sam 32 litra nafte za 7h oranja. Pored ove parcele, orao sam i jednu bas brdovitu parcelu ali je vec bio mrak pa nemam slike.
A sto se tice ovog IMT 756.25 pluga sa Kverneland glavama, mogu reci da sam odusevljen. Neverovatno da ovako lepo zatrpava zetvene ostatke koji su ostali na njivi, a nisu bili ni rastureni. Kada naidjem plugom na gomilu slame, pregazim je a plug sve proguta.
Mislim da dosta znace crtala. Tacno vidim kako preseku slamu, pa daska sve to poklopi. Da nema crtala, sigurno bi se vise slame razvlacilo po oranju.
Evo nekih fotografija, a evo i snimka gde se vidi kako zaorava slamu.

post a picture

Ne razumem oranje strnjista po ovoj vodi i blatu, ne moze da saceka dase prosusi malo ili neki mraz? Ja bih se ovde garant zaglavio :)

Ne razumem oranje strnjista po ovoj vodi i blatu, ne moze da saceka dase prosusi malo ili neki mraz? Ja bih se ovde garant zaglavio :)

Ne znam sto fali ovakvom oranju... malo blatno na uvratini i odmah ne valja. Ako se radi o sjetvenom oranju onda se ore i po blatu a ne samo po vodi. Da vidite po kakvom smo sojistu orali ove godine i kroz sta smo prolazili traktorima i pooralo se, nakon dva danja potanjurao, prosusilo se i psenica je uspjesno posijana. Evo i danas na uvratini jedne njive gdje sam orao isto tako curi voda, poorao njivu, jedva poorao uvratinu posto ide uzbrdo ali poorano je i nek ceka proljece. Ne znam kako vi to radite al ja gledam da u 11. mjesecu, naj kasnije pocetkom 12. bude sve poorano i masine spremljene i spavaju zimski san.

Oranje je ok i lepo ide, jak Belorus, kod nas je po blatu nezamislivo da se ore, mozda zato sto imamo po malo zemlje, pa cekamo lepo vreme.
Kod ove parcele konkretno, bila psenica, sledeci je po plodoredu kukuruz, pa oranje moze da saceka da se prosusi malo samo sam to prokomentarisao.
Ja sam strnjista uzorao kad i za psenicu sto sto sam orao pre par nedelja, sem onih gde stajnjak polako odlazem pa cu i to narednih dana.

Ajde kad smo vec kod oranja po blatu.... Danas slikan a posle je ponovo isao u brazdu sve do malopre (22h) i sad je situacija DUPLO gora!!!!!! Sutra planiram da skinem prednje blatobrane jel mnogo skupljaju blato!!!!!!!!!!!!

111214090749.jpg

Putevi i neke parcele su haos!!!!!!!!! Ali mora da se uzore jos gore ce biti da cekamo da se smrzne ko posle da ore kad zaleti da voda!!!! Ovako i ide nekako po blatu...

Nazad
Vrh