Oranje

Ne mogu da ubacim slike ovogodisnjeg oranja tuluzinista ali ide pristojno MTZ 892 17l/kj na pristojnih 28-30cm dubine. Trecom 5.5 do 6km na sat. 3*30 zahvat pluga. Tamo gde ima dolja tamo se slanina ili santa zemlja toliko je mokro i ugazeno. Ravnije njive u nasem ataru rasipa se zemlja.

Gotovo oranje za ovu godinu [video=youtube_share;1GrT59KX6TM]http://youtu.be/1GrT59KX6TM[/video]
20141109123814.jpg

Da mlađi referent... :osmeh: A jbga, nije bilo servisera da ga našteluju kako treba, i ja nebi rekao da nigde vuče, nego smo se malo igrali sa vario zahvatom, al je dosta vlažno bilo pa malo lepilo na daske.

au neznam ja sam dva dana oro i potrošnja oko 13-14 po kj a prošle god 11-12 malo se teze ore al tomuje to u pitanju je mtz 82.1 i plug huard 2 brazde, gdeje lakše idem 7 a gde teze 6 brzinom ec sad kojaje to brzina neznam jelje mehanički sat

I Kod mene završeno oranje za ovu godinu,ostalo još 25 kj koji će se orati kada se skine soja, prosuši ili smrzne ,najverovatnije sledeće kalendarske godine:zli:

Ja izorao 75 lanaca, imam jos nekih 15. Pola moram da cekam da se skine kukuruz sad prva godina zakupa a ovi sto sad imaju kukuruz bas i ne zure da ga skinu.

u mom selu jedan jedan ore sa rakovicu 65 dubina 22 cm.to mu je za kukuruz i ostalo sto seje .ja mu kazem to plitko za kukuruz on kaze bitno da trosi 20 kg po ha .i ako bude kusa ce se rodi ako ne bude nece ni onom sa 30 cm .e sad

Ja moram da mu se složim sa komšijom u ovom slučaju. A evo i zašto... Koliko u proseku poljoprivrednik od Beograda nadole može imati zemlje, u svakom slučaju mnogo manje nego poljoprivrednik u Vojvodini. I tu kad bi se gađao što bolji prinos, ulozi u toj zemlji i na tim površinama bi pojeo i rod i ono što se zove kapital ili štednja. Posle par godina bi batalio taj posao kad bi tako u full-u radio. Ovako bude svake godine neki rod koji na tim površinama ne menja ništa značajno. Ja bih se pre usresredio na povrtarstvo u tim uslovima.
Ali, u Vojvodini (ili gdegod je izraženo ratarstvo) kad bi se tako radilo, na proseku od 30 pa i manje hektara površine, brzo bi promenio mišljenje jer nije isto imati dobar prinos (uz nešto više ulaganja) i ispod prosečnu do prosečnu godinu, i kad se stvore uslovi za bolje. I ovde bi za par godina posle nenapredovanja okačio ključ o klin ili tapkao u mestu dok drugi napreduju.

Znači u toj zemlji je bitan rod, kakav god da je, a u ovoj plodnijoj zemlji je bitno da imaš dobar prinos kad god se pruži prilika za to, ne da se razmišlja o suši i uzaludnom ulaganju. Dva različita nepisana zakona, babe i žabe ne mogu da se saberu. :ppozdrav:

Taj komsija je verovatno upravu delimicno.

Nije realno uporedjivati nekadasnju tehnologija, uslove i sadasnju tehnologiju, uslove, hibride itd, ali npr moj pokojni deda je konjima obradjivao zemlju na dubini 10-tak cm, pa je uvek bilo itekako dobrog kukuruza.

A ovde znam jednog koji tanjira za kukuruz jedan deo radi testiranja vec drugu godinu (ali na lakoj zemlji). Prosle godine imao 9t/ha. Ove godine ne znam jer se nismo videli jos uvek.

U pravu je komsija, mi van vojvodine imamo puno manje zemlje (sto ne znaci da tako i treba da ostane) i trudimo seda odradimo posao.

Ja sam licno nasledio zemlju koje su sve vlasti kidale, i od cukundedinih 23Ha, meni je danas ostalo 4, 10Ha uzeti jos u kraljevini Srbiji ili jugoslaviji nekom reformom i nekim mlaverzaijama na rodjacko-osvetnisckoj liniji, a 9Ha posle rata je smesno nesto silom otkupljeno ili je prosto visim interesom oteto (to tek ceka neku restituciju).
Ja hocu da kupim jos zemlje, ali se prodavci nesto neckaju, pa videcemo.
U svakom slucaju u zaostatku smo velikom u svakom smislu...

Nazad
Vrh