Oranje

Na neplodnoj zemlji sve drugo bolje uspeva nego povrce. Nije ni severno mnogo veci prosek obradive zemlje po domacinstvu. Juzno od Save vise koci los plasman proizvedene robe nego losa zemlja. To treba rasclaniti.

@ Janosh: Može se reći da je kod mene plodna zemlja, znatno plodnija nego u recimo prema Požarevcu, gde u tom okrugu imam strica i kad idem tamo u svakom selu vidim mnogo plastenika, mnogo više nego ovde, relacija Pančevo- Vršac. Južnije nisam bio, ali poenta je da se u današnje vreme, uz pomalo truda, uloga i malo više znanja- literature, može dovesti zemljište u kondiciji za povrtarstvo.
Ali nije ni to poenta jer smo upali u off, hteo sam da kažem da na recimo 5ha ne možeš ostvariti neki prinos koji će ti dati bolji profit, pa da radiš sve po knjizi, da oreš na 30cm i bacaš 500kg/ha đubriva; oraćeš na 20cm jer i tu bude roda svake godine, a uštedeo si na gorivu, đubrivu, semenu... to se ne proda jer nije neka zarada a treba živeti godinu dana i obnoviti proizvodnju, već se tove goveda itd., začarani krug. I na severu je koliko toliko veći prosek jer je više ravne površine, manje brda, i skoro svako parče zemlje koje je do pre 50 godina bila livada od početka civilizacije, sada je oranica. Jel se slažeš sad bar malo?

Razumem ja sta ti pises. Sto se tice povrtarstva zavisi to I do ljudi. Mozda deluje malo smesno. Da ne zalazim u problematiku. U povrtarstvo po aru, hektaru kako hoces je daleko vece ulaganje. Plasman robe je daleko tezi, posebno od 2000 na ovamo. Rad fizicki,,,Juzno od Save se ne moze bas tako uzeti repromaterijal na paritet, odlozeno,,, Da ljudi zive samo da se zivi, da se obrne godina, to I nije neko resenje.

Inace ore se sve i svasta, drzavnu zemlju koja nije izdavana nikad sada su svi poorali, ostali mi jedno parce, kadna cu i ja ovih dana to da uzurpiram lol

Povrtarstvo se najvise gaji kod mene na jugu, slikacu uskoro neke od tih hangara da vidite koje su povrsine pod njima, ali to je vec poljoprivreda 100% opredeljenje. To porodice vise ne rade same, tu su radnici i koliko ja vidim to je najisplatljivije od zemlje ali i najprljavije i uzima svo slobodno vreme. Pisale su novine da je ovde u jednom selu prosle ili preprosle godine jedan od velikih povrtara platio 100.000eur komsiji da kupi njivu da bi mu bilo sve na okupu. Mi koji radimo i druge poslove nismo za taj posao...

Posle ga lepo operi i prebriši viledom.:osmeh:

Posle toga obavezno pranje pa zar nije glupo ostaviti ovekve masine sve do leta??? :sta:

- - - - - - - - - -

Evo jedne od juce... Gotovo sa oranjem za ovu godinu... Moj cale u kadru... :osmeh:

111414160309.jpg

Drustvo sta mislite jel moze ona labina 560 sa gumama 16.9-28 da vuce trobrazni 755 plug na dubinu 20cm?

Jedino ce malo da gazi brazdu ali to nije strasno.
3x30(3x12 coli)na 20cm e to bi vec mozda bilo problem za 560:sta:

Poslednja izmena:
Posle toga obavezno pranje pa zar nije glupo ostaviti ovekve masine sve do leta??? :sta:

- - - - - - - - - -

Evo jedne od juce... Gotovo sa oranjem za ovu godinu... Moj cale u kadru... :osmeh:
Čestitam...
Jel', Ćiro, to ovom slikom hoćeš da pokažeš o'ma i koji traktor ćale tera, a koji ti? Tvoj je ovaj blatnjaviji, jel' da?:ppozdrav:
Ako ništa drugo, ima ga više za glancanje...

Mogo bi i to da vuce kad ores za Psenicu...

- - - - - - - - - -

Čestitam...
Jel', Ćiro, to ovom slikom hoćeš da pokažeš o'ma i koji traktor ćale tera, a koji ti? Tvoj je ovaj blatnjaviji, jel' da?:ppozdrav:
Ako ništa drugo, ima ga više za glancanje...

Moj cale nema polozeno za 820 pa zato gusla sa Rakovicom... :haha: Ali kaze mi ako bog da do godine nece vise ni on sa Rakovicm ce da se pojacamo necim nadam se... Kaze ruke mu ispale... :osmeh:

Mirko, koliko sam pročitao ovde na forumu ti si dosta plugovao propustio kroz ruke, ako ti neznaš onda neznam dal će ti neko tačno reći za tu varijantu koju si pomenuo,znam jedno,da kod mene u kraju ko je vukao dvobrazni 755 sa 560 imao je muke sa slaganjem brazde,odvajale im se dve po dve zbog razmaka točkova,pomerali su i kolenastu osovinu,mučili se i ništa, na kraju su promenili plugove,dok sa druge strane taj plug bolje leži za 558 ili rakovicom nego za 560.Probaj pa ćeš videti.

- - - - - - - - - -

Jedino ce malo da gazi brazdu ali to nije strasno.3x30(3x12 coli)na 20cm e to bi vec mozda bilo problem za 560:sta:
Mirko, koliko sam pročitao ovde na forumu ti si dosta plugovao propustio kroz ruke, ako ti neznaš onda neznam dal će ti neko tačno reći za tu varijantu koju si pomenuo,znam jedno,da kod mene u kraju ko je vukao dvobrazni 755 sa 560 imao je muke sa slaganjem brazde,odvajale im se dve po dve zbog razmaka točkova,pomerali su i kolenastu osovinu,mučili se i ništa, na kraju su promenili plugove,dok sa druge strane taj plug bolje leži za 558 ili rakovicom nego za 560.Probaj pa ćeš videti.

Danas izorao zimsko za kukuruz na prolece, ispalo je dosta lose, kaisalo se, mokro, uopste mi se ne svidja, sta mislite jel dobro da ga odmah izdrljam ili da ostavim tako, cale me ubedjuje da ce na prolece biti super i bez drljanja sada. ? sta mi predlazete

ostavi slobodno. Možeš i sad da poravnaš ali samo ćeš promeniti raspored grudvi, još ako hoće da leži voda onda tek nemoj.

Ja sam trenutno na polovini oranja.Do sada orana strništa i sojišta.Ide lepo,ne ore se teško čak dosta lakše u odnosu na prošlu godinu.Videću kako će ići na kukuruzoviništu.

Nazad
Vrh