Oranje

Kvaliteta ubi bože spram pravih tvornički raonika , pokušao sam da uzmem od njih za mog mađara (helti spertberg) i prvi put zapnem za neki panje od šljive a on se savio da ga nisam mogao ispraviti dok sa originalnim koji je isto male privrede ali puno kvalitetniji zapnem za međaš a on međaš ili otkine ili pukne sigurnosni šaraf ali se raonik ne oštećuje a pride na njega ide tvornička garancija od 100 ha da se ne smije potrošiti i tako i jest.
bobo bez ljutnje ali to što ti zaoravaš nije vidilo mase ,kod mene ovakvi plugovi jedva zaoravaju masu http://www.agrarunio.hu/apro/helti-spertberg-agyeke-497.html

Za Markov slucaj je resenje,koliko se ja razumem,samo da skrati topling i nista vise.Lepo se vidi na onom snimku da plug visi i naravno da nece u zemlju.Zemlja niti izgleda kao blato,niti se odvaljuju televizori i sta bi drugo bio problem nego ne podesen plug.

i u pravu si da zbog naslanjanja na plaz plug ne može dublje a naslanja se jel raonik nije dovoljno širok ili nije dobro formiran , špic raonika mora biti na makar malo većoj dubini od plaza

jest to su zet i punac zajedno krenuli pa kad više nisu mogli zajedno zet ode u bečej i nastavi samo nije više plamen nego mgm plamen a punac ostane u srbobranu sa starim imenom

quote_icon.png
Citiram: mirko 015
Jel uspelo produzavanje osovine?

Definitivno jeste. Pre kada plug naidje na tvrde zemljsite, bukvalno se igrao sa traktorom tj bacao ga levo i desno, a sada je skroz druga prica. Bas na ovom snimku sto je okacio Bobo se to vidi od 2:50-3:10. Kod mene je bilo kao na 3:05-3:10 pre nego sto sam produzio osovinu.

Markokg 1982 da li mozes da postavis neku sliku produzene osovine ,za koliko.

Evo još jedan snimak oranja, veoma teško je išlo iako je gornji sloj bio dosta suv i nije bilo proklizavanja. Zemlja je sabijena od prekomjerne kiše plus branje i eto rezultata.

Čiji su tj. kog prizvođača rešetkasti deflektori najbolji

NICIJI!!!

Kad dodju kod nas u Gudovac na poljoprivredni sajam i krene skakati po njemu da dokaze kvalitetu, ja ga samo pitam jel daju kakvu garanciju posto znam bas trojicu ljudi kojima su u oranju naj donja (naj opterecenija) pera pootpadala... I to kad sam pitao u masi, lik je rekao neka ja donesem taj deflektor iduci puta i da ce mi ga besplatno zamjeniti. A fora je sto ni njihovi deflektori nemaju zig utisnut pa ispada da ja donosim necije tudje. Pokusat cu na iduci sajam ponesti ovih polomljenih sto sam pokupio i mjenjati za nesto drugo postosu resetkasti deflektori ziva glupost...

Koji njemacki, austrijski ili bilo ciji plug ima resetkaste deflektore? Niti jedan. Plamenova ili Hudjikova izmisljotina i nista vise.

Kupi obicne, pune deflektore i bog da te vidi.

Pankin, ne znam sta da ti kazem. Nemam razloga lagati, ja od toga nemam nikakve koristi. To sto neciji kukuruzi imaju 7 tona mase po hektaru i 2 vagona zrna nije moja briga ali jos nije bilo mase koju nisam uspio zaorati s mojim plugovima. Iza SIP beraca sam zaoravao kukuruzovinu bez paljenja s jednobraznim, dvobraznim i trobraznim plugom, iza zmaj kombajna smo orali tarupiran kukuruznjak i islo je bez brige, iza geringhoff hedera s PC sistemom isto tako, samo ga spustim u zemlju i ne obazirem se.

U cemu je stvar? U tome da ja s mojim klirensom 65cm idem u zemlju 25 i tu mi ostaje od vrha zemljista do grede 40cm prostora i tu se nema sta zaglaviti. E to sto netko ide s tim klirensom 35 u dubinu, tu ne ostaje puno prostora do grede i tu se stopa i trula slama a kamo li ne kukuruzovina. Leopard je 75cm klirensa i on na 25 dubine ima 50cm "lufta" i sta se tu zastopa svaka mu cast.

kolega ne tvrdim ja da ti lažeš i tvoje oranje dobro izgleda i znam da nije tvoja briga koliko ima kod mene mase ali moj klirens je 80cm i plug je u klasi vogela 1020 samo masivniji i tamo di taj vogel ima problema moj zaorava i kod mene fergo i 542 nema šta da traže u zaoravanju kukuružnjaka sa 2 brazde.i moj plug ima rešetkaste deflektore i nemam problema sa savijanjem

Imam i ja plug u rangu vogela 1020. leopard ima razmak izmedju glava 102cm i klirens 75 i nema sta taj ne guta. Po pitanju resetkastih deflektora isto svatko prica svoju pricu, ja samo cekam sajam u Gudovcu da im odnesem ove polomite da vidim sta ce reci kad ih vide. Pravio se majstor na sajmu lud kad sam mu pricao da njegova "tezina" od 60kg i s obzirom na skakanje po deflektoru na njega vrsi kratkotrajni pritisak od mozda 100kg dok u oranju u jesen neke masnije zemlje taj deflektor trpi konstantna opterecenja i pri puno vecoj sili pritiska i da zato pucaju donja pera. Nagledao sam se dosta tih resetkastih pizdarija polomitih i zao mi je sto nisam sve pokupio dok sam imao prilike.

Po mei taj resetkasti deflektor moze biti samo dobra potpora original plasticnim deflektoru i nista vise.

Da li je neko stavio na 757 od vogela deflektore,kako su se pokazali?Da li je bolje deflektori ili predpluznjaci da se stave,zbog cene a i zbor rada koji kako urade?

Nisam neki pedantan orač , a ni takmičar , ali imam neku svoju teoriju o zaoravanju kukurzne mase . U jakoj masi mislim da nije presudna ni visina pluga ni razmak brazdi , jest da manje guše , ali ipak zaguše . Ako masa krene da se skuplja , skupiće se pa da je plug visok i 2 metra . Mislim da je najbitnije da je masa usitnjena , a to je stvar dobrog tarupiranja , i /ili dobrih i dobro podešenih crtala , i to na svakoj brazdi . Sav kukuruz sijem na 15-max 19cm i borim se stalno sa velikom masom . Znači stavljam tarup (malčer) i crtala čak i ispred deflektora i pretplužnjaka a i visine i dužine pluga .

crtala na svim plugovima imam samo na zadnjoj brazdi, osim na jednobraznom, on ima i na prvoj i na zadnjoj i svima izmedju ;) Kukuruz sijemo na 18-22cm ovisi kako kad, i kukuruzovinu kad orem s 549 i 2x12" teram maaalko sporije nego inace da se kukuruzovina stigne "komesati" ispred pluznog tijela. a ako idem brze, masa samo uleti do grede i druga masa se na nju nakuplja i eto ti stopanja. Takodjer je jako bitno s manjim plugom pratiti redove kako su sijani dok s vecim, prostranijim plugovima pracenje redova nema veze.

Po pitanju pretpluznjaka, imam dva komada, po boji mi se cine da su kverneland, namontirao sam ih na 2x12" plug i nisam vidio neko veliko poboljsanje u oranju, obisao sam u pomalciranom sojistu 5-6 krugova i poceli su na sebe hvatati slamu pa sam ih skinuo i nikad vise nisu bili namontirani. vjerujem samo i jedino u jake, dobro postavljene deflektore i tu nema greske.

Deflektro teško poklopi veću masu kukuruzovine koje nije usitnjena , tj duga je .Nikad perušina ( listovi oko klipa kukuruza ) nije zaštopala plug nego veća masa nakupljene stabljike koja nije kraća od 15ak cm..

NICIJI!!!

Kad dodju kod nas u Gudovac na poljoprivredni sajam i krene skakati po njemu da dokaze kvalitetu, ja ga samo pitam jel daju kakvu garanciju posto znam bas trojicu ljudi kojima su u oranju naj donja (naj opterecenija) pera pootpadala... I to kad sam pitao u masi, lik je rekao neka ja donesem taj deflektor iduci puta i da ce mi ga besplatno zamjeniti. A fora je sto ni njihovi deflektori nemaju zig utisnut pa ispada da ja donosim necije tudje. Pokusat cu na iduci sajam ponesti ovih polomljenih sto sam pokupio i mjenjati za nesto drugo postosu resetkasti deflektori ziva glupost...

Koji njemacki, austrijski ili bilo ciji plug ima resetkaste deflektore? Niti jedan. Plamenova ili Hudjikova izmisljotina i nista vise.

Kupi obicne, pune deflektore i bog da te vidi.
Fali mi samo jedan,da ne kupujem sva tri

IMG_2244.jpg
bez svih dodataka plug odlican zaorao je uvek sve, vasa je verovatno mnogo tvrdja zemlja pa morate imati pretpluznjake i svasta nesto, ovde fali samo crtalo, ali i bez njega ide super.

Malo pre sam na oglasimavideonekiodovog mog 30 godina sigurno mladji Vogle noot jednobrazni, nigde nema ovako debeo ovaj grdelj (ili kako se vec zove, vec mnogo tanji materijal, zato se oni i krive i pucaju...

Poslednja izmena:
Na ovom plugu je identicna glava kao na IMT jednobraznom, 757 ili 758.

Imao sam ga i ja i na kraju sam kupio IMT jednobraznu ramu i prebacio ovu glavu na nju a od ove rame napravio podrivac ;) U biti jos ga pravim ali vec je kao poluproizvid radio kod kolege. Jako cvrsta i glomazna rama.

Nazad
Vrh