Oranje

Fabrika je propala u privatizacijama, a proizvodjac Lemind Leskovac, oni su i za IMT proizvodili plugove u SFRJ. Neki dan se slucajno vracao iz BG sa jednim od inzenjera u penziji i bas mi je te informacije preneo. Kaze da se podpritiskom ovaj grdelj ponasa kao opruga, ne krivi se, a plug je kupio jos moj deda pre 40 godina... :)

Veliki pozdrav, ja sam zahvaljujuci vama naucio da stelujem plug u oranju i to tako da su se prolaznici cudili kako dobro orem. Shvatio sam da vecina ljudi zaista ne zna da steluje plug. Posebno je zanimljivo bilo kada sam pokazao da volan ne mora da se drzi kada je plug u brazdi,to im nikako nije bilo jasno.Hvala svima sto dele svoje znanje sa nama pocetnicima. Evo par slika pa je svaki savet dobrodosao da jos nesto naucim. Moram crtalo i deflektor za plug da nabavim pa da bude jos bolje oranje.:ppozdrav:
201411091157561.jpg
201411091158041.jpg
201411091528411.jpg

Imam, ali nedostaje mu donji deo. Plug sam kupio polovan sa takvim deflektorom. Zanima me i da li se moze napraviti, koje debljine lim treba da bude ili je bolje kupiti ga? Samo da dodam da sam veoma zadovoljan ovim plugom i vlatko sa njime ore pevajuci.

Drugari, upravo sam se vratio sa oranja, i pravo seo za kompjuter da vam napisem novosti. Hvala svima sto su, posle odgledanog snimka, davali preporuke oko toga zsto plug nece dublje u zemlju da ide. Epa, da vas obavestim, problem je resen :ppozdrav:

Plug "visi" u zadnju stranu i nagnut je prema oranju... Skratiti top-link polugu i skratiti malo desnu vertikalnu polugu.
Lako moze biti da ti se plug naslanja plazom na zemlju i da zato nece u dubinu. kad skratis polugu malo i kad ga izniveliras bolje javi kako onda ide.

Marko do raonika ti je 100%,

kolega marko sigurno je do raonika ove uzmi sledeći put http://www.mgmplamencompany.com/product/raonik-s-o-sa-kljunom-2/ a ove tvoje pošto imaš kovača odnesi i znaće on odma šta treba da napravi ,samo malo treba odvaliti špic raonika i probaj toplink prebaciti na najnižu rupu na traktoru

Decki, nema potrebe. Imam isti ovakav plug kao i Marko, na njemu su naj obicniji raonici iz male privrede i plug vuce IMT 539 bez nekih vecih poteskoca. S obicnim raonicima u pola susnog ljeta je plug tonuo u zemlju odmah cim traktor krene. Na snimcima se vidi tocno sta je u pitanju, top link treba skratiti i treba desnu vertikalnu polugu takodjer skratiti i plug ce biti okomit na zemlju i samim time vise stajati na spicevima i lakse ce prodirati u zemlju i dosta finije ce raditi.

MarkoKG, pogledao sam ovaj drugi snimak, nema sta da diskutujemo bezveze, podigni crtala i resena stvar, to te zeza vidi se iz aviona i kosmosa

Ne znam sta da vam kazem... Ispada da crtala ne mogu dublje rezati a raonici su na vecoj dubini nego crtala za 5,6,7 cm. Zemlja se fino rasipa i nema sanse da ga crtala koce u dubini oranja.

Ispada da ni asov ne bi mogao zabiti u zemlju koliko je nabijena?!? Vidi se da oranje ide relativno lako i da se zemlja sipa a svi znamo da se ugazena zemlja ne sipa, nego izgleda da mu se plug naslanja na zadnji plaz i tu je sva mudrost.
Prvi puta uopce cujem da crtalo ne moze ici u zemlju, pa nije debelo 10mm pa da pravi neki otpor, pobogu, o cemu mi pricamo?!?

Najbolje oko je imao kolega Bobo.

Crtala nisam dirao, tegove nisam hteo da kacim tj stavio sam jedan samo reda radi, skratio sam topling i skratio desnu vertikalnu polugu i plug je istog trenutka pojurio u zemlju kao lud. Tocak ga je sve vreme odrzavao na oko 30cm, mada bilo je negde i 32-34cm gde sam merio. Ja odusevljen!
Evo par fotografija i jedan snimak. Kako vam se cini sada? :) Ova njiva nikada ovako nije izorana.

Evo jednog snimka. Naisao kolega pa sam mu ugurao mobilni da pribelezi.

Veliki pozdrav, ja sam zahvaljujuci vama naucio da stelujem plug u oranju i to tako da su se prolaznici cudili kako dobro orem. Shvatio sam da vecina ljudi zaista ne zna da steluje plug. Posebno je zanimljivo bilo kada sam pokazao da volan ne mora da se drzi kada je plug u brazdi,to im nikako nije bilo jasno.Hvala svima sto dele svoje znanje sa nama pocetnicima. Evo par slika pa je svaki savet dobrodosao da jos nesto naucim. Moram crtalo i deflektor za plug da nabavim pa da bude jos bolje oranje.:ppozdrav:
201411091157561.jpg
201411091158041.jpg
201411091528411.jpg

Jedino sta ti treba su nove gume pozadi :D Odlicno oranje, deflektori itd ne bacaj pare, za sledecu sezonu ako je pojeden raonik, navari mu feder napred i udri :D

ZA gume znam, u planu su mi za narednu godinu. Raonik je zamenjen prosle godine pred oranje za sipurak zato sto sam orao na maksimalnoj dubini, cak sam i deflektor skinuo plasio sam se da ne pukne. Samoostreci je sa kljunom napred kupljen od vrlo hvaljenog proizvodjaca i opravdao je svaki dinar. I dalje je kao nov.

Pa jebi ga kolega markokg 1982 trebo si reći da prije nisi vidio plug pa bi ti lakše pomogli ali eto barem je neko primjetio da nije problem u plugu nego u majstoru

MarkoKG gde nabavljas gorivo za oranje jel neko deli dzabe:osmeh:,ako ovako zapinjes u ravnom sta bi radio u brdu:osmeh:
Aspuh ti govori litra-dve,uglavnom kad je ovakav dim potrosnja je ruska.

Ja sam malopre dosao iz njive.Orao gde je lezala voda letos.Katastrofa samo da se uortacim sa nekom kasarnom da mi daju exploziv.kako ce se ovo uraditi sacuvaj boze.Sta reci,koju poruku poslati....

MarkoKG gde nabavljas gorivo za oranje jel neko deli dzabe:osmeh:,ako ovako zapinjes u ravnom sta bi radio u brdu:osmeh:
Aspuh ti govori litra-dve,uglavnom kad je ovakav dim potrosnja je ruska.

Mirko, verovao ti ili ne, ne prelazi mi 20 litara po hektaru uz najvece opterecenje. Ja nikako nisam od onih ljudi koji hvali svoga konja, i uvek kazem kako jeste. Desavalo mi se da ovako muski orem, i da me je strah da ne ostanem bez goriva, a onda dodjem kuci i meracem vidim da ima jos puno.
Sutra punim rezerovar od 80 litara i krecem da orem vece njive pa cu napisati kakva je potrosnja tacno bila tj posle oranja cu sipati ponovo do cepa.

Lepo, lepo. Samo jedno pitanje:osmeh: Da li se to na strnistu zeleni tatula? Kad sam skoro prolazio kroz Macvu i Srem(pord auto puta BG-ZG), na strnistima je bilo samo tatule. Kako to da nema ni jednog korova samo se ona zeleni. Zanimljivo da je takva situacija na skoro svim parcelama
Da, pa ocigledno joj nisu bili uslovi do jednog momenta, a onda je odjednom krenula da raste ludo! Inace sam tretirao sa totalom , sprzio sam sirak ...a tatula je kasnije nikla. Srecom na ovoj parceli ne u velikom obimu, mada imam jednu sto sam zakasnio da oprskam ,na nju sam ovih dana vukao stajnjak tu je kao suma.

Nazad
Vrh