Oranje

Jesam, ali je isti problem. Traktor ima snage, tocak iako postoji, tek se nesto malo okrece kada naidje na vecu slamu, tako da nije ni do njega da sprecava.
Ovde je orano drugom brzom i to je na 1400-1500rpm negde oko 6-7kmh. Orao sam i prvom ali nema razlike u dubini-nece baksus dublje. Zemlja jeste dosta kisla, ali je ipak ovo strn-nije bilo ni beraca niti sabijanja zemlje.

Plug "visi" u zadnju stranu i nagnut je prema oranju... Skratiti top-link polugu i skratiti malo desnu vertikalnu polugu.

Lako moze biti da ti se plug naslanja plazom na zemlju i da zato nece u dubinu. kad skratis polugu malo i kad ga izniveliras bolje javi kako onda ide.

Topling je produzavan bas zato sto je zadnja glava hvatala tako malo (prednja je hvatala dublje), a sto se tice desne poluge, probacu i to, mada sam gledao da plug bude paralelan.

Mozda nije hvatala dublje, nego sire pa je zato prednja odbacivala vise zemlje. Kad zabrazdis plug izmjeri mu stvarni radni zahvat pa ces vidjeti u cemu je problem.

Ovdje je lijepo pokazano kako izmjeriti zahvat pluga (gledaj oko 7:20-7:30):

Ako postoji neki problem u zahvatu pluga ovako ces naj lakse otkriti.

Krenuo i ja sa oranjem. Izabrao sam jednu najmanju njivu koju imam da nastelujem plug. Ide fino.
Orao sam sa zetorom 5711 i IMT 756.25
Lepo zaorava slamu koja uopste nije sklanjana iz njive tj kako je kombajn izasao, nisam ulazio niti da razbacujem slamu niti da je palim.
Medjutim, plug nije hteo da ide dublje u zemlju od ovoga sto se vidi. Drug se iznervirao, popeo na plug pozadi i odjednom je plug krenuo dublje da utanja u zemlju. Znaci treba mu opterecenja malo. Imam tegove pa cu mu staviti. Sa drugarom, koji ima oko 70kg, oralo se oko 20-23cm. Ovako bez njega nesto ispod 20cm.
Nemoj da stavljas nikakve tegove i gluposti jer to nije resenje.Ne vidi se na snimku kakvi su raonici,ali 1000% ti je tu problem.Spic raonika mora blago na dole da bude povucen i tad ce plug i u put da se bode ako treba.Kolko god da je tvrdo ako je raonik dobar plug mora u zemlju da ide.

Raonici su novi samoostreci. Kupljeni u plamenu.
http://www.mgmplamencompany.com/product/raonik-s-o-ravan-2/
Prosle godine sam ih kupio i izorao svega jedan hektar. Jedino ako su se bas nesto poremetili mada ne znam kako. Prosle godine mi se malo iskrivio spic prednjeg raonika, koji sam lako ispravio.
Slikacu ih pa cu okaciti. Sutra nastavljam sa oranjem. Danas je crveno slovo pa ne smem.
Sa druge strane i ja bih pomislio da je problem u njima obzirom da pod opterecenjem (covekom :osmeh:) plug utanja u zemlju dublje.

Na Zetoru ako se stavi toling na najgornju rupu, naj osetljiviji hidraulik, plug izgleda kao da mu visi zadnji kraj .

Dali si probao da skroz pustis polugu/rucku za spustanje i dizanje dok plug ne potone ili ako nece da probas da premestis onaj leptir izmedju sica i rucki za dizanje pustanje na neki drugi polozaj za probu da se iskljuci plivajuca hidraulika jer moguce da se naslanja na topling ...

Jel uspelo produzavanje osovine?Rekao bih da sad radi posao kako treba.A taj problem sa ulaskom pluga na dubinu ima i moj zet on ima 4712 i mnogo puta oremo zajedno,jednostavno zetorov hidraulik je takav nedovrsen kao i na rakovici,ursusu....pa se treba snalaziti.Inace zemlja je kisla sabijena je strasno pa je tesko probiti donji sloj ispod 20cm.
Isto pitanje na kojoj rupi je zakacen topling na traktoru?

- - - - - - - - - -

Probaj podici crtalo vislje jer ako je sabijena zemlja a jeste crtalo neda da plug vise uletu u zemlju.

Ja sam poskidao oba crtala na plugu da bi moglo da se radi. Tvrdo je i s njima nista ne mogu da uradim. Danas radimo normalno. Sutra odmaramo,a prekosutra nastavljam sam da orem.

Na Zetoru ako se stavi toling na najgornju rupu, naj osetljiviji hidraulik, plug izgleda kao da mu visi zadnji kraj .
Dali si probao da skroz pustis polugu/rucku za spustanje i dizanje dok plug ne potone ili ako nece da probas da premestis onaj leptir izmedju sica i rucki za dizanje pustanje na neki drugi polozaj za probu da se iskljuci plivajuca hidraulika jer moguce da se naslanja na topling ...
Spustao sam je skroz naravno. Nije ni ovo oranje lose, ali gledam da bude idealno kad vec imam vremena da cackam plug.

Jel uspelo produzavanje osovine?
Definitivno jeste. Pre kada plug naidje na tvrde zemljsite, bukvalno se igrao sa traktorom tj bacao ga levo i desno, a sada je skroz druga prica. Bas na ovom snimku sto je okacio Bobo se to vidi od 2:50-3:10. Kod mene je bilo kao na 3:05-3:10 pre nego sto sam produzio osovinu.

Rekao bih da sad radi posao kako treba. A taj problem sa ulaskom pluga na dubinu ima i moj zet on ima 4712 i mnogo puta oremo zajedno, jednostavno zetorov hidraulik je takav nedovrsen kao i na rakovici, ursusu....pa se treba snalaziti. Inace zemlja je kisla sabijena je strasno pa je tesko probiti donji sloj ispod 20cm.
Isto pitanje na kojoj rupi je zakacen topling na traktoru?
Probaj podici crtalo vislje jer ako je sabijena zemlja a jeste crtalo neda da plug vise uletu u zemlju.
Mislim da je topling zakacen za drugu rupu od vrha tj nije na onu najvisu, nego na jednu ispod. A nije valjda da plug ne moze svojom tezinom i vucom traktora da ugura crtalo u zemlju? Imam oba crtala, al na to nisam ni pomislio da moze da bude.

Sa druge strane, postoji mogucnost da je do hidraulika zetora, pa ako ja nakacim nekih 3-4 tega od po 25kg, i ako na taj nacin dobijem i dubinu, onda sam uspesno resio problem. Ja vodim da nadjem idealno, i cackacu jos oko toga da plug bude ravniji nego sada (da skratim topling) i da skratim desnu polugu kako mi je Bobo rekao.

Ja sam poskidao oba crtala na plugu da bi moglo da se radi. Tvrdo je i s njima nista ne mogu da uradim.
Znaci postoji sansa da je jednim delom i crtalo prblem.. neverovatno. A ja kupio oba da bi oranje bilo lakse :)

Marko do raonika ti je 100%,ono oranje sto sam okacio... E tu sam ja orao sa fergusonom i jednobraznim koji na raoniku ima izvucen vrh,pored njive je prolazio cale sa 560 i 756 ali raonici obicni samoostreci i nije plug mogao da udje na dubinu na koju je isao jednobrazni jer je dole bio bas jak pluzni djon. Napravio jedan krug i dobrovoljno otisao cale,udje on bez problema na 20-25cm,ali preko 25 gde je bio pluzni djon nema sanse.

U pravu si kolega tu su raonici problem ili su kratki ili im špic nije dovoljno odvaljen prama dole a pride taj plug baš i nije za neko duboko oranje on najljepše radi na 24-25 cm

kud ces dublje od 25cm?? Ja svakih nekoliko godina, kad uhvatim vremana poorem u jesen na 30-ak cm da malo razbijem pluzni djon ali inace se krecem oko 25cm u jesenskom pranju. Za psenicu smo orali oko 19-20 i to je sasvim dovoljno.

Razumijem duboko orati za korjenaste kulture ali za obicnu poljoprivredu je 25 sasvim dovoljno na svim tipovima tala.

Bobo pa i ja sam razbijao pluzni djon koliko sam mogao,a drugo na 1ha je razbaceno 450kg djubriva,pa bih da obezbedim biljku u prolece sa sto bolim ukorenjavanjem.

Kolega bobo kod mene se za zimsku duboku brazdu smatra oranje od 28cm pa nadalje a za repu kako ti kažeš oremo na 35cm .što se tiče oranja za pšenicu koja ide na kukuružnjak (koji se kod nas ne smije paliti)
ja bi volio da mi pokažeš kako zaorati masu od kukuruza koji je sijan na 19 cm i bio visok 3.5 metra a da je dubina oranja manja od 25 cm .

- - - - - - - - - -

dzzg2u.jpg
i da to izgleda ovako

Marko do raonika ti je 100%,ono oranje sto sam okacio... E tu sam ja orao sa fergusonom i jednobraznim koji na raoniku ima izvucen vrh,pored njive je prolazio cale sa 560 i 756 ali raonici obicni samoostreci i nije plug mogao da udje na dubinu na koju je isao jednobrazni jer je dole bio bas jak pluzni djon. Napravio jedan krug i dobrovoljno otisao cale,udje on bez problema na 20-25cm,ali preko 25 gde je bio pluzni djon nema sanse.

Pa ja sam namerno kupio samoostrece i duplo skuplje platio da ne moram da se zezam sa skidanjem i kovacima. Ovi pretpostavljam ne mogu da se naostre a i nenormalno je obzirom da su novi.
Nista, kako stvari stoje, obzirom da plug fino stoji u odnosu na traktor, da oranje lepo izgleda obzirom da je ovo ipak Sumadija, da su raonici novi, po meni je stvarno dobro resenje da okacim malo tegova na njega i dotegnem plug podesavanjem jos malo. Tako cu provereno dobiti dubinu, a traktor to i dalje podnosi i ne proklizava puno.
Da li mi savetujete da sledeci put za ovakvu zemlju kupim ove obicne raonike sa kljunom ili bez kljuna?
http://www.mgmplamencompany.com/product/raonik-o-b-sa-kljunom-2/
Sestra mi je udata za momka ciji je otac kovac, i celo selo kod njega donosi raonike, pa me to nista ne bi kostalo, nego sam samo sebe hteo da spasem dodatnog posla..
Evo jos jednog snimka koji sam okacio gde sam hteo da snimim sve malo izbliza, ali nije bas jednostavno. Topling je definitivno na drugoj rupi od gore, spaneri su popusteni.

Nazad
Vrh