Oranje

Mi smo kukuruz sejali na 10cm dubine otprilike kao obican telefon duzine, oranje je daleko bolje u kukuruzistu nego na strininama... Dubina varira od 20 do 25cm... za setvu kukuruza oremo tek kada pocnu malo zesci mrazevi...

Ti dodaci spicevi se ovde kod nas navaruju na postojece raonike, sad cu i ja ovih dana da se latim tog posla. Navaruje se federplatno, svajs aparat i bruslica pa udri!

Inace sam ja prepravljao stare raonike od nekih velikih plugova pa su mi ih posle klepali kovaci i busili odgovarajuce rupe, moze i tako.

Decki, nema potrebe. Imam isti ovakav plug kao i Marko, na njemu su naj obicniji raonici iz male privrede i plug vuce IMT 539 bez nekih vecih poteskoca. Ako je slinavo mora biti spera a ako su uvjeti za oranje dobri, malisa ga vuce i bez spere. S obicnim raonicima u pola susnog ljeta je plug tonuo u zemlju odmah cim traktor krene. Na snimcima se vidi tocno sta je u pitanju, top link treba skratiti i treba desnu vertikalnu polugu takodjer skratiti i plug ce biti okomit na zemlju i samim time vise stajati na spicevima i lakse ce prodirati u zemlju i dosta finije ce raditi.

Po pitanju dubine oranja, MISLIM da negdje na starom kompjuteru imam slike kako sam zaoravao s 2x12" plugom kukuruzovinu iza SIP beraca. Ni jednom nije zastopalo, nista nije virilo van iz zemlje a dubina nije sigurno bila preko 25cm. Orali smo isto tako za ZMAJ kombajnom kukuruze koji su bili sijani dosta gusto i bili su kukuruzi dosta visoki. Doduse, njivu sam malcirao ali bez obzira bilo je mase cijelo cudo na njivi, kao da je kukuruze vrsio kombajn s hederom s PC sistemom...

Bitniji su dobri deflektori nego sama dubina oranja sto se ovdje i vidi:

Ovaj da je imao duplo vise mase, jednako bi dobro zaoravao a dubina mu nije ni 20cm, pa ti vidi...

Kakva je zemlja kod vas ne znam ali sam vise puta po Vojvodini u razna godisnja doba uzimao zemlju u ruke i mrvio ju jer me zanima kakva je to cudnovata crna zemlja... Na dodir se uvijek rasipala, bit ce da sam svaki puta potrefio krivo vrijeme...

I ovdje ima masne zemlje, da se razumijemo i gdje je masnija, ide pod sperom a inace ide samo tako. Naj veci problem je ovdje sto i kod nas ljudi s 558 i 560 oru s 2x12" plugovima kazu da 2x14" ne moze a glavno da nitko ni probao nije...

Evo i danas sam isao kolegi dovrsiti oranje na jednoj maloj parceli s 539 i njegovim 755.20NK. Boze sacuvaj kakav je to plug, to samo naslanja brazde i nisam uopce zadovoljan kako je to oranje ispadalo. 2x12" se jednako tesko vuce a ore 3 puta bolje, da ne preterujem... Pogotovo modeli s kverneland glavama, nema IMT plug sta traziti kraj takvog pluga sto se tice kvalitete rada i lakoce vuce. Cak je i moj otac koji je cjelog zivota orao s 539 i 755.20nk bio sumnjicav kad sam prodao 755 i kupio na njegovo mjesto 754. ove godine je otac prvi puta orao s 539 i 754 i pitao me kakav je to plug, da tako lijepo okrece brazde i da je samo na rijetkim mjestima koristio speru.

Opet napominjem da se radi o oranju za sjetvu psenice na dubini 20-ak cm.

MarkoKG,pogledao sam ovaj drugi snimak,nema sta da diskutujemo bezveze,podigni crtala i resena stvar,to te zeza vidi se iz aviona i kosmosa:osmeh:

Nemoj bezveze menjati raonike,kovac,kamenorezac,stolar,kolar i slicno,raonici su novi korektnog proizvodjaca,nemoj dzabe planirati tegove i slicno,jednostavno od kisa ove godine zemlje su sabijene i crtalo nemoze da sece do lezaja pa nedozvoljava plugu u zemlju a hidraulik zetora,rakovice,ursusa i slicnih je takav kakav.Oranje ti je odlicno,svaka pohvala!!

Ne znam sta da vam kazem... Ispada da crtala ne mogu dublje rezati a raonici su na vecoj dubini nego crtala za 5,6,7 cm. Zemlja se fino rasipa i nema sanse da ga crtala koce u dubini oranja.

Ispada da ni asov ne bi mogao zabiti u zemlju koliko je nabijena?!? Vidi se da oranje ide relativno lako i da se zemlja sipa a svi znamo da se ugazena zemlja ne sipa, nego izgleda da mu se plug naslanja na zadnji plaz i tu je sva mudrost.

Prvi puta uopce cujem da crtalo ne moze ici u zemlju, pa nije debelo 10mm pa da pravi neki otpor, pobogu, o cemu mi pricamo?!?

Moje crtalo se bukvalno iscupalo iz lezaja pre neki dan, a orginal kvederlnadsovo i bas taj dan sam ga podmazivao i nije imalo lufta.ma zeznuto oranje do bola ove godine.

Kod mene je zemlja kao beton. Vlažna ali nenormalno sabijena. Zetor 7045 se pravo mučio sa 2x33 i dubinom od oko 25cm. Dva puta se desilo da plug neće u zemlju, oba puta na ilovači.

Kakvog su kvaliteta MGM Plamen ?Nisam od njih do sada ništa uzimao,konkretno mi trebaju deflektori i peraja za 756 plug?

Nazad
Vrh