Orah - opšta tema

Ne znam ni sam.
Sta mi je bolje?
Sa cime se to moze kositi ?

I kako se radi u prvom a kako u drugom slucaju?
Ja sam sadio jaru graoricu sa dodatkom 10% raži. U junu smo povaljali valjkom i zaorali. Visina je bila poprilična i bez žita bi se sve povaljalo.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Kao što kolega ORAH gore reče, ovas se dodaje da ne bi polegao grašak. Zaorava se u cvatu. Ja sam izabrao jari grašak jer sam pročitao da posle lupine daje najviše zelene mase.
Imaš i NS Seme. Mislim da je trenutno cena 100 din/kg. Treba ti 120kg graška i jedno 30kg ovsa (tako su meni preporučili za 1ha)
PS nadam se da ovo nije protiv pravila foruma.

Pitao si dole kako se radi. Ni ja nisam nikad radio, a mislim da cu samo da uđem traktorom i da krenem da orem. Videćemo.
Mladene, verovatno cu i ja ici isto kao ti - jari grasak.
Koji je bolji, jesi se raspitao:
Pionir ili Kosmaj, ili nesto treće?

Jel znas gde ga ima i po kojoj ceni ?
I meni su rekli da stavim i ovas (!?)

@panonac, kad se on zaorava onda, dokle treba da naraste?

tnx

Kolege pozdrav
Jesnas sam od jednog prijatelja iz BiH dobio na poklon sadnicu oraha franquet.Pošto na placu imam mesta za još jednu sadnicu oraha šta mi preporučujete?Čitajući po forumima svi predlažu da se pored sorte franket sadi sorta čendler.Da li neko zna neki rasadnik gde se ta sorta može naručiti ili neku drugu sortu koja će se slagati sa postojućom u cilju međusobnog oprašivanja.Unapred hvala

Kolege pozdrav
Jesnas sam od jednog prijatelja iz BiH dobio na poklon sadnicu oraha franquet.Pošto na placu imam mesta za još jednu sadnicu oraha šta mi preporučujete?Čitajući po forumima svi predlažu da se pored sorte franket sadi sorta čendler.Da li neko zna neki rasadnik gde se ta sorta može naručiti ili neku drugu sortu koja će se slagati sa postojućom u cilju međusobnog oprašivanja.Unapred hvala
Chendler ti je dobar izbor
Kažu Frankete mu je najbolji oprašivač

Posadjeno prvih 50ak ari.
6a660702ca574fc568cb51d8d9bea915.jpg
856aea2b19f4a1c9fd782b9e7502e828.jpg

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Koju sortu si zasadio,na kom rastojanju ,djubrenje,odakle sadnice,cena napisi malo nemoj da ti je tesko da napises par recenica, pozdrav i puno uspeha u radu

Nisi pratio od jesenas moje postove.
Divlji orah 3x3 proizveo sam sam sadnice i stare su dve godine.
Nicim posebnim nisam djubrio. Zemlja je 1 klase i tu je bio stari sljivak do pre dve godine. Jesenas razbacana mesavina 3x16 300kg po h. Podriveno na dubinu 30cm a sadjeno u brazdu od jednobraznog pluga na dubinu od 35cm.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Čepovanje sadnica oraha

ČEPOVANJE SADNICA ORAHA POSLE SADNJE

U proleće prve vegetacije, odmah nakon sadnje oraha, vršimo prekraćivanje (tzv. „čepovanje“) stabla na visini oko 30 cm od tla. Korist od prekraćivanja je višestruka:

• stvaranje balansa između snage nadzemnog i podzemnog dela mlade biljke;
• stimulacija bržeg razvoja korenovog sistema, jer u proleće oko 100 spavajućih pupoljaka na stablu povuče svu snagu i sokove biljke na razvoj lišća i grana;
• orah koji nije čepovan imaće slab koeficijent grananja i daleko lošiji rod u budućnosti;
• aklimatizacija biljke na nove zemljišne i mezoklimatske uslove (sem ako se ne presađuje na susednu parcelu).

Postupak čepovanja je sledeći:

1. NOVEMBAR-MART – sadnja oraha. Prilikom sadnje koren oraha se ne skraćuje, ma šta vam govorili poznanici ili agronomi. Skraćuju se samo oštećene žilice da bi mesta povrede lakše zarasla kalusiranjem.
2. MART – prekraćivanje sadnice kosim rezom na visini 30 cm od tla, na početku prve vegetacije. Najpre proveravamo da je ispod reza ostalo nekoliko spavajućih pupoljaka. Ostavljamo rez da se “isplače” tokom 2 sata. Mesto reza oprskamo smesom nekog bakarnog preparata (može obični rastvor plavog kamena) i insekticida, zbog dezinfekcije. Kada se osuši, premažemo kalemarskim voskom ili PVA lepkom za drvo (tipa “Drvofiks”).
3. MAJ - na ostatku stabla počinje da izbija nekoliko izdanaka u vidu buketa. Rukom ih skidamo i ostavljamo samo 2 najjača, obavezno iznad mesta kalemljenja.
4. KRAJ JUNA / POČETAK JULA – ostavljamo samo jedan najjači izdanak. Ovaj izdanak ne treba da ima bočne grane koje nastaju oštećenjem vrha, već samo osnovni lider koji raste u vrh.
5. SEPTEMBAR – orah treba da izraste preko 2,0 m u toku prve vegetacije. Ukoliko nije, sledećeg proleća ponovo čepujemo sadnicu. Znači da je sadnica ili zemlja slaba, da niste dovoljno polivali ili prehranjivali mikrobiološkim đubrivima - te mora da se ojača ponovnim čepovanjem ili će zauvek imati kržljavije stablo sa slabim granjanjem i rodom. Samo tako će se formirati jak i dobro razgranat (znači rodan) orah sledećih 200 godina.
6. MART SLEDEĆE GODINE – sadnicama koje su izrasle preko 2,0 m skraćujemo vrh na 1,8-2,0 m od tla, kako bi se u drugoj vegetaciji formirale bočne grane. U junu tokom druge vegetacije skidamo sve bočne grančice koje su izbile niže visine 1,0 m od tla i ostavljemo 3-10 bočnih grana.

Ako se grančice skidaju u toku vegetacije (zaleno orezivanje) one lako zarastu i ne treba ih mazati voskom. Nakon svakog orezivanje se vrši dezinfekcija bakarnim preparatima. Orah sa loše razvijenim korenovim sistemom (što se često sreće kod turskih sadnica, koje su ustvari jednogodišnje) ne treba prekraćivati, već sačekati bar godinu dana da sadnica ojača i preživi prvu godinu.

33kgf2u.jpg

Ako je sadnica dvogodisnja visoka preko 2 metara sa jakim korenom mora li se cepovati [zasadjena novembra2017g]

ČEPOVANJE SADNICA ORAHA POSLE SADNJE

U proleće prve vegetacije, odmah nakon sadnje oraha, vršimo prekraćivanje (tzv. „čepovanje“) stabla na visini oko 30 cm od tla. Korist od prekraćivanja je višestruka:

• stvaranje balansa između snage nadzemnog i podzemnog dela mlade biljke;
• stimulacija bržeg razvoja korenovog sistema, jer u proleće oko 100 spavajućih pupoljaka na stablu povuče svu snagu i sokove biljke na razvoj lišća i grana;
• orah koji nije čepovan imaće slab koeficijent grananja i daleko lošiji rod u budućnosti;
• aklimatizacija biljke na nove zemljišne i mezoklimatske uslove (sem ako se ne presađuje na susednu parcelu).

Postupak čepovanja je sledeći:

1. NOVEMBAR-MART – sadnja oraha. Prilikom sadnje koren oraha se ne skraćuje, ma šta vam govorili poznanici ili agronomi. Skraćuju se samo oštećene žilice da bi mesta povrede lakše zarasla kalusiranjem.
2. MART – prekraćivanje sadnice kosim rezom na visini 30 cm od tla, na početku prve vegetacije. Najpre proveravamo da je ispod reza ostalo nekoliko spavajućih pupoljaka. Ostavljamo rez da se “isplače” tokom 2 sata. Mesto reza oprskamo smesom nekog bakarnog preparata (može obični rastvor plavog kamena) i insekticida, zbog dezinfekcije. Kada se osuši, premažemo kalemarskim voskom ili PVA lepkom za drvo (tipa “Drvofiks”).
3. MAJ - na ostatku stabla počinje da izbija nekoliko izdanaka u vidu buketa. Rukom ih skidamo i ostavljamo samo 2 najjača, obavezno iznad mesta kalemljenja.
4. KRAJ JUNA / POČETAK JULA – ostavljamo samo jedan najjači izdanak. Ovaj izdanak ne treba da ima bočne grane koje nastaju oštećenjem vrha, već samo osnovni lider koji raste u vrh.
5. SEPTEMBAR – orah treba da izraste preko 2,0 m u toku prve vegetacije. Ukoliko nije, sledećeg proleća ponovo čepujemo sadnicu. Znači da je sadnica ili zemlja slaba, da niste dovoljno polivali ili prehranjivali mikrobiološkim đubrivima - te mora da se ojača ponovnim čepovanjem ili će zauvek imati kržljavije stablo sa slabim granjanjem i rodom. Samo tako će se formirati jak i dobro razgranat (znači rodan) orah sledećih 200 godina.
6. MART SLEDEĆE GODINE – sadnicama koje su izrasle preko 2,0 m skraćujemo vrh na 1,8-2,0 m od tla, kako bi se u drugoj vegetaciji formirale bočne grane. U junu tokom druge vegetacije skidamo sve bočne grančice koje su izbile niže visine 1,0 m od tla i ostavljemo 3-10 bočnih grana.

Ako se grančice skidaju u toku vegetacije (zaleno orezivanje) one lako zarastu i ne treba ih mazati voskom. Nakon svakog orezivanje se vrši dezinfekcija bakarnim preparatima. Orah sa loše razvijenim korenovim sistemom (što se često sreće kod turskih sadnica, koje su ustvari jednogodišnje) ne treba prekraćivati, već sačekati bar godinu dana da sadnica ojača i preživi prvu godinu.

33kgf2u.jpg

Hvala Vam na ovome!!! Jako, jako poučno!!!

Jedno pitanje, ako sadnicu prekratimo kao uobicajeno, ali poskidamo pupoljke i ostavimo samo zeljeni broj zar to nije skoro pa isto? Osim "debla"...

Ne znam coveka koji bi u njivi posadio orahe pa ih prekratio skoro do zemlje, od toga nema nista bez svake nedelje okopavanje, zamisli te komadice svud po njivi pa zec pa cuda

Dobra stvar je što se prekraćivanjem eliminiše i zauzera koja se ubuši recimo još u rasadniku. Takođe kao što je kolega napisao skraćivanjem se naruši odnos između korena i nadzemnog dela pa koren može da potera 'jače' i da pokrene 'divljanje' nadzemnog dela.
Moje sadnice nisu prekraćivane a sada su četvrta godina. Malo su porasle jer je lošija zemlja. Između je kajsija. Bojim se da će isuviše da 'potera' i da se razgrana pa da poklopi kajsiju. Planiram sledeće godine da skratim sadnice jer je ove godine komasacija pa može biti i prinudnog otkupa parcele. Inače nije kalemljen pa ću moći bez problema da ga skratim.

naravno da jace prekraceno jace potera, ja pitam kolika je to razlika da bi se isplatilo cimanja, zamisli stapice od 30 cm u njivi, slucajno zapnes nogom i cao

Koliko od prilike onih malih mrezastih dzaka sto ljudi pakuju krompir imate od jednog oraha roda...u ljusci tj? cisto me interesuje.

Ja sam imao po 4-5 velikih belih dzakova od 50 kg ( oni u koje se pakuje kukuruz) ,ali to su stabla stara preko 60-70 godina (mozda i preko 100 god.)

naravno da jace prekraceno jace potera, ja pitam kolika je to razlika da bi se isplatilo cimanja, zamisli stapice od 30 cm u njivi, slucajno zapnes nogom i cao

Dobra sugestija kolege Oktopoda jer sam ja , nisam radio cepovanje na sadnicama pre 7-8 godina kod sadnje jer to tada nije bilo u trendu, imao problem da su ptice na nekoliko sadnica sletanjem na vrh sadnice lako otkidale kompletan zeleni deo vodilice . Preventivno predlazem da odmah na zdrvanjenom delu pricvrstite neku grancicu ili tanak stap I ovlas dodatno fiksirate vodeci deo kada ozbiljno izraste ukoliko niste stavili kolceve koji bi trebalo biti obavezna mera . Time cete preduprediti ovakve glupave situacije koje znaju da dobro iznerviraju imajuci u vidu trud I cenu sadnice . Meni je zima 2012 uzrokovala smrzavanje sadnica I preziveo je na nekoliko sadnica samo nekih 20cm debla koje je zastitio sneg. U prolece 2013 sam zbog toga isekao sadnice na tu visinu ovakvom merom ali nisam primetio neki znacajan napredak tih sadnica u odnosu na ostale koje su prezivele taj minus .tj one jos uvek su znacajno manje ali tu ima mnogo faktora za pravu analizu opravdanosti cepovanja sadnica kao meru koju sam video na nekoliko americkih zapisa kod sadnje oraha.
Pozdrav !

Poslednja izmena:
Pozdrav kolege,

Želim samo da podelim sa vama materijal na koji sam naleto, a može biti korisno. Istraživanje u Bugarskoj, sorti koje nam mogu biti zanimljive, rađeno od od 2009. do 2013. od 7. do 11. vegetacije na oglednoj plantaži posađenoj u proleće 2003.
http://doisrpska.nub.rs/index.php/agroznanje/article/viewFile/1755/1686

Izvinite ako sam propustio i ponavljam nešto, iako sam svojevremeno pročitao celu temu.
Voleo bih da vidim možda i neko vaše razmišljanje u vezi ovog teksta (da li se poklapa sa dosadašnjim shvatanjima i onime na osnovu čega sada mnogi od nas pristupaju sadnji)

Ma to su sve razlozi zasto ljudi ne kaleme u mestu, vec proizvedu kuci pa presade.

Ne mogu ni da zamislim te stapice male po njivi, haos...

Nazad
Vrh