Orah - opšta tema

Ja sam imao po 4-5 velikih belih dzakova od 50 kg ( oni u koje se pakuje kukuruz) ,ali to su stabla stara preko 60-70 godina (mozda i preko 100 god.)

Svaka cast, Lazo.
Vracate veru clanovima foruma koji su zbog roda i krenuli u ovu pustolovinu.
Vidim da imate puno interesovanja i ucesca u razlicitim temama .
Meni bi bilo interesantno kada bi odvojili malo vremena i upoznali nas sa vasim zasadom oraha i agrotehnici koje radite na tim *starijim * stablima.
Pozdrav !

Ali to nije svake godine toliki rod i nije na svakom stablu. Radi se o izuzetno velikim stablima. (njih 3 ) Bilo bi lepo da svako stablo toliko radja. ::namigivanje:: Agrotehnika 0. Orasi su sadjeni pored starog korita reke,komsijine ovce i koze pasu travu i siblje koje raste i to je to. Sorte nemam pojma koje su,ali je svako stablo razlicita sorta . Nazalost zadnje dve godine nisam imao nikakav rod zbog kasnih prolecnih mrazeva. Videcemo sta ce biti ove godine.

Mrazevi su opasni,ovaj jedan sto imam sve mu je opao list i pocrneo zadnji put...dobro i da je imao neki rod-on mi u blizini pa od agrotehnike sve moguce je imao-15-15-15,azotnu prehranu,preprosle valda godine okopavao sam zemlju do nekih gornjih zila pa pregorelom djubrinom menjao,zalivao...(bas se jedne godine secam kao sljiva je rodio)ove godine 2-put pilicnjak stavio i prvi put kad sam ga stavio okopao krunu sirine motike oko njega i 15 15 15 posolio...cak sam i stablo krecom namazao...naravno sve odmereno.

Pozdrav svima,
interesuje me da li znate neki intenzivni zasad oraha u Srbiji koji je vec dobio rod?
Da moze da se obidje i vidi?
Imam dva lanca zemlje, pa bih tu posadio orahe, inace sam iz okoline Panceva.
I sta mislite, sta je bolje da se pazari: Od nasih kalemara ili oni iz Turske?

Zasade sa starim sortama ćeš naći, ako malo proguglaš. Ove nove lateralne sorte što ih sada mnogo reklamiraju, još nećeš naći kod nas, jer to što je posađeno, još nije stiglo u rod, pa iskustva sa terena izostaju. Ja sam bio zagrejan za Čendler, kažu da je najrodnija sorta na svetu, ali negde sam pročitao da se kod nas nije pokazao najbolje. Što se tiče sadnica, najbolje su one koje kupiš od poštenog rasadnićara, ako takav postoji. Znam da neki rasadničari, običan orah sejanac neguju godinu dana, onda mu odseku stablo na 10cn od zemlje, pa kad sa strane izraste lastar, oni ga puste da izraste kao stablo i to đubre posle prodaju kao kalemljen orah, iako to nije videlo kalema. Sadnice oraha imaju dobru cenu, pa se ljudi lako odluče na prevaru, kako bi lako i brzo pokupili novac, a kad tebi taj orah rodi za 8 godina, pa vidiš da to nema veze sa sortom koju si tražio, onda je kasno. Niti ćeš naći rasadničara, niti ćeš moći da nadoknadiš štetu. Meni je moj deda posadio orahe dok je on bio mlad, pa ih ja sada negujem i ubiram plodove. Ne znam ni koje su sorte, ni da li su uopšte kalemljeni, ali u svakom slučaju, rađaju solidno i zarada je lepa.

Pa bas zbog toga sto si naveo, to me najvise i brine.
Iskreno, nije mi problem bas oko novca, dao bih za
sadnice koliko treba, samo da su dobre i kvalitetne...
Ali nekako, ovo je Srbija. Ovde kod nas je jedan covek
posadio 8 lanaca pod Turskim orasima, cak je i povratio
deo ulozenih sredstava od drzave. Ali ih je prosle god
posadio, tako da su mi bas mrsavi. Mislim da jos to nije
merilo, da je jos rano da bih donosili neke zakljucke o
tim orasima.
Ja bi ih sada posadio, da ih spremim za penziju :)
Imam tek 10 god staza :)

Pozovi firmu Misbel oni rade turske sadnice moj prijatelj je kupio od njih dvogodisnje sadnice i zadovoljan kakvo je stablo i koren,i garantuju da je Cendler dobijas od njih pratecu dokumentaciju fiskalni racun ,nema zezanja ipak su velike pare i dosta cekanja na rod. PS ukucaj Grof of Milutovac vlasnik je vrlo ozbiljan covek treca generacija u tom poslu i 80 posto izvozi sto znaci da je tacnost sadnica ok...pozdrav

Pa bas zbog toga sto si naveo, to me najvise i brine.
Iskreno, nije mi problem bas oko novca, dao bih za
sadnice koliko treba, samo da su dobre i kvalitetne...
Ali nekako, ovo je Srbija. Ovde kod nas je jedan covek
posadio 8 lanaca pod Turskim orasima, cak je i povratio
deo ulozenih sredstava od drzave. Ali ih je prosle god
posadio, tako da su mi bas mrsavi. Mislim da jos to nije
merilo, da je jos rano da bih donosili neke zakljucke o
tim orasima.
Ja bi ih sada posadio, da ih spremim za penziju :)
Imam tek 10 god staza :)

"Turski orasi" ne postoje. U pitanju je prevara, gde lakovernim kupcima sarlatani govore kako Chandler daje prinos oko 10 puta veci od realnog. Dosta se pisalo i pricalo o tome u strucnim krugovima, a ima i filmic u kome turski agronom objasnjava kako rasadnici iz Bandirma varaju kupce na tu temu.

Problem je mnogo veci od toga sto ispadnes lakoverni magarac. Neka Vam ne bude tesko, provrtite par stranica foruma unazad i procitacete zasto treba izbegavati turske sadnice u nasem klimatskom pojasu. Jako lose iskustvo sa njima imaju i Grci i Italijani. Sadnice ce da se prime i listaju, ali posle toga dugo tavore, zbog aklimatizacije. Po evropskim standardima to su jednogodisnje sadnice, proizvedene u subtropskom klimatskom pojasu. Prve turske sadnice Chandlera kod nas su uvezene pre 4 godine (od strane firme sa iskustvom od tri generacije, koja ih navodno kalemi u Srbiji u Cacanskom institutu) i za sada su dostigle sega oko 4,5-5 cm u precniku (posadjene u mestu Veliko Orasje i covek se spremao da ih vadi). Sadnice lateralnih sorti se vec uspesno proizvode i u Srbiji, imaju sve sertifikate i fiskalne racune, pa i nema potrebe raditi sa raznim prevarantima. Sadnicu mora da prati legalni sertifikat sorte.

hvala puno na ovom odgovoru ORAX . Jel ti znas neki rasadnik u Srbiji koji ima sertifikat i koji garantuje za svoje sadnice ?!?

Pogledao sam i klipove te firme, Misbel. Nekako mi je sve to cudno. Ipak su te sadnice iz Turske, a tamo je jako toplo tokom
cele godine. I ti kad ih posadis, i udari zima od -10... Pa to je sok za sadnice. Nekako mi je sve to sumnjivo...

Dve,tri strane unazad naći ćeš rasadnik koji tražiš. U postu je ogromna slika orezivanja oraha.

hvala puno na ovom odgovoru ORAX . Jel ti znas neki rasadnik u Srbiji koji ima sertifikat i koji garantuje za svoje sadnice ?!?

Pogledao sam i klipove te firme, Misbel. Nekako mi je sve to cudno. Ipak su te sadnice iz Turske, a tamo je jako toplo tokom
cele godine. I ti kad ih posadis, i udari zima od -10... Pa to je sok za sadnice. Nekako mi je sve to sumnjivo...

Ali to nije svake godine toliki rod i nije na svakom stablu. Radi se o izuzetno velikim stablima. (njih 3 ) Bilo bi lepo da svako stablo toliko radja. ::namigivanje:: Agrotehnika 0. Orasi su sadjeni pored starog korita reke,komsijine ovce i koze pasu travu i siblje koje raste i to je to. Sorte nemam pojma koje su,ali je svako stablo razlicita sorta . Nazalost zadnje dve godine nisam imao nikakav rod zbog kasnih prolecnih mrazeva. Videcemo sta ce biti ove godine.

Svaka cast I prava je blagodet ako bez agrotehnike povremeno vas obraduju rodom Sve nase sorte oraha su pretpostavljam I nastale idejom I akcijama tipa biramo najbolji orah iz 80tih godina proslog veka lista Dobro jutro kada su ljudi sirom nase zemlje prijavljivali takva stabla koja su se izdvajala rodom I kvalitetom. Na osnovu prijava su isli strucnjaci , uveravali se u istinutost navoda I pratili ih u vegetaciji. Na osnovu rezultata onda su uzimane kalem grancice I kasnijim detaljnim ispitivanjima proglasavane sorte I sirila prica oko blagodeti ove vocke. Zato mislim da treba biti oprezan, mada profesor Soskic u svojoj knjizi bez ljubomore pored svih ostalih I Cendler navodi kao zanimljivu sortu, I cuvati nase sorte od najezde turskih, francuskih, italijanskih I ostalih cuda koje oni nude I obecanja od kojih se zavrti mozak .
Dosta teorije vec malo I prakticno da radimo na temu oraha Ja sam juce obisao orahe, vecina samo sto nije krenula I dao im dozu azotnog djubriva.Vecinu sam orezao , ostaje mi jos nekoliko pa da ako vegatacija , vreme I neke moje obaveze dozvole oprskam plavo .
Pozdrav !

Poslednja izmena:
Nisam stigao ranije ali da prijavim.

U vojvodini od dva oraha sto sam bio zasadio jedan se osusio, bio je Sejinovo. Ostao je drugi i to rasna.
Koju sortu bih mogao da zasadim uz rasnu ili isto rasnu da zasadim. Mada mislm da je ona vise za brdsko palnisnke uslove .

A kao sto znate na rancu u okolini Uzica takodje sam zasadio dve rasne, tako ste mi preporucili.

Danas sam posijao 50-tak plodova crnog oraha. Već nekoliko godina znam za tri stabla nekog drveta ali nisam znao da je to crni orah. Ove godine sam pokupio, mada kasno pošto su kraj rijeke pa ih voda odnijela, oko 50-tak komada i ubacio da klijaju. Neki su klijali a neki nisu ali sam ih svejedno posadio. Možda klijaju. Imaju onaj zeleni omotač malo jači od običnog oraha pa nije sav istrulio kod nekih a nebi da ih diram da ne oštetim klicu. Vidjeću šta će da nikne. Planiram da ih posadim radi drveta. Žena kaže da posadim obični orah zbog ploda a ja kažem da dok on prorodi ja ću biti prestar da ih kupim a ovako će se neko obradovati od nasljednika.

Jako je nezahvalno davati ovakve dugorocne preporuke mada se secam nekog brda, kucice I molbe da se da savet za neku dodatnu sadnicu . Sada se izbor sorti malo promenio ali kako je rec o malom broju sadnica obe solucije su u redu tj. I rasna kao samoplodna I sejnovo koga rasna dobro dopunjava u vreme cvetanja .
Malo je kasno za sadnju I nabavku sadnice
Srecan Uskrs .

Mnogi krenu od racunice ta sorta u punom rodu daje toliko i toliko ako stavim toliko sadnica,ulozim tu sumu a bude ta cena dobar sam toliko a zadesi se losa godina i nista...mada nigde ti nije nista zagarantovano.Ja sto se bavim i drugim poslom(ne mislim pored oraha jer se time ne bavim) da ne objasnjavam sad, uradis jedan ili dva posla skoro bez racunice a tek na 3 poklopis nekako.

Pozovi firmu Misbel oni rade turske sadnice moj prijatelj je kupio od njih dvogodisnje sadnice i zadovoljan kakvo je stablo i koren,i garantuju da je Cendler dobijas od njih pratecu dokumentaciju fiskalni racun ,nema zezanja ipak su velike pare i dosta cekanja na rod. PS ukucaj Grof of Milutovac vlasnik je vrlo ozbiljan covek treca generacija u tom poslu i 80 posto izvozi sto znaci da je tacnost sadnica ok...pozdrav

U Chachanskom institutu za vocharstvo su mi preporucili rasadnik Dzasmin iz sela Lazarevca za nabavku sadnica Chendlera. Sada sam ubedjen da da imaju dil i dobijaju procenat. Jesenas smo dobili sadnice, prosechan kvalitet rekao bih, visine oko 100-130 cm. Nakon shto smo zasadili, ovde na forumu vidim chlanak o tome kako prepoznati tursko kalemljenje i skapiram da nas je Dzasmin dobro nasamario. Potrazim stranicu rasadnika na internetu. Nema Chendlera u ponudi. Trazhechi dalje, naletim na Fejsbuku na Dragana Cule Lukicha, vlasnika Dzasmina, zagrljenog sa Turchinom ispod spomenika kosovskim junacima, proslavljaju potpisivanje ugovora o isporuci sadnica Chendlera i Franketea. Mojih Chendlera, kako se ispostavilo, a meni uredno isporuchenih kao “srpski”. Turchin se hvali potpisanim ugovorom. Evo njegovog profila: http://www.facebook.com/oktay.bas.14203

U lazhi su kratke noge... Ovaj u zelenoj majci levo je taj Cule iz Dzasmina.

wc1n47.jpg

30rn2np.jpg

Toliko o poshtenju... i da, Chachanski institut prodaje lazhne sertifikate za turske orahe, kao da su orasi kalemljeni kod njih u institutu.

Poslednja izmena:
Taj Dzasmin tezak dr****ja od coveka. Ja sam ga zvao za neke sadnice sljiva ,ali se nismo dogovorili. A i velike mutljavine sa papirima radi u saradji sa opstinama. Izvinjavam se za off.

Nazad
Vrh