worm
Član
Meni je ove crv uništio pa se osušili. Nisam blagovremeno reagovao a i bile su najslabijr sadnice od starta
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Uzmi Rasnu i ne brini . Mnogo rasadnika ih nudi na prodaju i isporuku brzom postom .MAVM rasadnika iz Kaća ti nije daleko pa pokusaj sa njima da ugovoris posao.Meni je ove crv uništio pa se osušili. Nisam blagovremeno reagovao a i bile su najslabijr sadnice od starta
Pa ima tu blizu stale jedan orah veliki, domaci. Ja sto sam gledao na internetu kaze da treba neka sorta sa kasnom vegetacijom za te visine.Treba dobro pogledati literaturu i konsultovati struku . Ja sa mojih 20 tak stabala na 240 m nadmorske visine mislim da ce tu biti vraski tesko da se nadje varijanta za kalemljeni orah i da će i veverice se razocarati rodom . Mozda bi mogao da zasadis crni orah koji je dobar sto se tice kvaliteta drveta .
Unuci ili paraunuci bi ti bili zahvalni .
Evo ovako stoje stvari ..izgleda da treba rizikovati sa vrstama sa ranom vegetacijom , jer ce ona zbog hladnoce i nadmorske visine definitivno krenuti kasnije ali mora i biti sa kratkom vegetacijom tj.da zavrsis sa zrenjem i skupllajnjem oraha pre nego sto krenu hladni dani ... ili kako kaze praksaPa ima tu blizu stale jedan orah veliki, domaci. Ja sto sam gledao na internetu kaze da treba neka sorta sa kasnom vegetacijom za te visine.
Evo ovako stoje stvari ..izgleda da treba rizikovati sa vrstama sa ranom vegetacijom , jer ce ona zbog hladnoce i nadmorske visine definitivno krenuti kasnije ali mora i biti sa kratkom vegetacijom tj.da zavrsis sa zrenjem i skupllajnjem oraha pre nego sto krenu hladni dani ... ili kako kaze praksa
Sa povećanjem nadmorske visine smanjuje se temperatura vazduha. Zbog toga je na većim visinama cvetanje i sazrevanje plodova kasnije. Početak vegetacije kasni 1-3 dana na svakih 100 m nadmorske visine, pa su u višim predelima pogodne samo sorte sa kratkom vegetacijom. Nadmorska visina je ograničavajući faktor više u severo-zapadnom delu, nego na jugu Srbije. Orah kod nas može da se gaji na nadmorskim visinama i do 1100 m, ponegde čak redovno plodonosi, ali obično iznad do 800 m prinosi oraha su neredovni, plodovi su sitniji, a često nema nikakvog roda. Stabla oraha rastu ali ne rađaju. Najpre proverite rađaju li samonikli orasi u okolini vaše parcele.
Ekspozicija može uticati jače ili slabije na proizvodnju oraha. Na većim nadmorskim visinama i geografskim širinama pogodnije su južne ekspozicije i obrnuto, manjak nadmorske visine i geografske širine pružaju povoljnije uslove za gajenje oraha.