Mislim da tesko mozes dobiti negde nas kalem cendlera pogotovo ako trazis racun za povracaj para od opstine ili ministarstva[ja sam isto tako prosao] jel sertifikat imaju samo turske sadnice, bar su mi tako rekli
Na sreću, to nije tačno. Moj rasadnik, na primer, proizvodi sadnice lateralnih sorti u Srbiji i daje sve potrebne sertifikate izdate od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije. Da bi se dobio sertifikat potrebno je da imate sertifikovani genetski materijal za razmnožavanje i da sorta bude na sortnoj listi Ministarstva. Ima dva razloga zasto se šire takve dezinformacije. Prvo su preprodavci turskih sadnica, koji se time reklamiraju kod neinformisanih kupaca. Drugo je to što nekolicina naših rasadnika nudi sadnice Chandlera sobstvene proizvodnje, ali niti ima sertifikovane matičnjake, niti dokumenta o uvozu kalemgrančica, pa ne moze ni da dobije zvanične sertifikate. Ostaje da im verujete na reč, jer sadnice bez sertifikata prodaju malo jeftinije.
Postoji više razloga zašto u Evropi smatraju da su turske sadnice oraha lošeg kvaliteta:
1. Pošto su proizvedene u 9. klimatskoj zoni, a mi se nalazimo u 7. zoni (ili neki delovi BiH i Hrvatske čak u 6. klimatskoj zoni), prema klasifikaciji USDA Plant Hardiness Zone. Evropska unija zbog toga ne dozvoljava legalni uvoz turskih sadnica, proizvadenih u bliskoistočnom regionu, pošto takva sadnica ima ozbiljnijih problema sa aklimatizacijom i zaostaje u razvoju.
2. Turske sadnice se kaleme na otvorenom, bez presađivanja. Zbog toga se, slično kao kod samoniklog oraha razvija samo centralni koren - perčin, dok su bočne žilice vrlo slabe. Zbog loše razvijenog korenovog sistema turske sadnice ne smeju da se "čepuju" (prekracuju) u martu, odmah nakon sadnje, već tek za godinu dana, dok se koren malo bolje razvije. Čepovanje obezbeđuje bolji razvoj korenovog sistema i daleko bolju razgranatost stabla u budućnosti, što je uslov za visoku rodnost.
3. Dvogodišnje evropske sadnice, kalemljenje na tzv. "engleski spoj", su u momentu sadnje stare 36 mesaeci, dok su turske sadnice kalemljene na zeleno, pod otvorenim nebom, tzv. "očenjem na budni pupoljak" (ili na "prozor", kako neko ovde reče) stare 24 meseca. Zbog toga je koren i manje razvijen, a sadnica jeftnija, pošto nema toliko posla oko stratifikacije i štedi se 1 godina u procesu proizvodnje. Samo stablo može da bude i 2-3 m visoko, što se postiže zloupotrebom đubrivima, tj. biloškom manipulacijom - prehranom velikim dozama azota i polivanjem do polovine septembra, dok se kod nas i jedno i drugo izbegava da bi se sadnica dobro pripremila za zimu, tj. završila vegetaciju ranije i odrvenela. Kako je moguće skratiti proizvodnju za 12 meseci? Evo kako:
-
evropska sadnica oraha se kalemi u zatvorenom prostoru, u martu 2018., "engleskim spajanjem" na jednogodišnjoj podlozi. Podloga se seje u decembru 2016. i u momentu kalemljenja je stara 15 meseci. Kada se podloga izvadi za kalemljenje, skrati se centralna žila, pa se kasnije dobro razvijaju bočne žilice. Par meseci se drži u toploj i vlažnoj sredini, u stratifikaciji, nekoliko puta se kali na hladnom vazduhu i kad otopli iznosi se ponovo na njivu. Nakon kalemljenja sadnica se u rastilu neguje 21 mesec i u novembru 2019. se prodaje. Naša sadnica je tada stara 36 meseci.
-
turska sadnica oraha se kalemi na njivi, u avgustu 2018., "na prozor". Podloga se seje u decembru 2017. i u momentu kalemljenja je stara 9 meseci. Podloga se ne presađuje, već se samo skrati vrh na mestu kalemljenja. Nakon kalemljenja sadnica se neguje 15 meseci i u novembru 2019. se prodaje, kada se prvi put pri vađenju skrati centralna žila. Turska sadnica je tada stara 24 meseca.
Evo kako izgleda razlika sadnice Chandlera iz mog rasadnika i turske sadnice koju mi je nedavno doneo kolega.