Odgovorio mi je prodavac porukom i kaze da bi sledece godine moje sadnice oraha trebale imati plodove tako da sam odlucio sacekati te 2 godine da vidim da li ce tako i biti, ako ne bude ploda za 2-3 godine onda znam da sadnice nisu bile kalemljene.
Inace danas sam i otkopavao sadnice da bi video da li ima spojno mesto i skroz sam do korena kopao ali nema drugo spojno mesto , tako da ako nisu kalemljene pupoljkom sadnice onda ni nisu kalemljene nikako.
Sad mi samo preostaje da cekam te 2-3 godine i da se nadam da ce sve biti kako bi trebalo i da necu morati vaditi te sadnice ukoliko ne bude bilo roda za to vreme.
Otkopavao sam sadnicu sve do korena ali se ne vidi nikakvo spojno mesto, tako da ako nisu kalemljene pupoljkom onda nisu ni kalemljene.
http://www.imagehosting.cz/images/orasiiiii.jpg
Držaćemo ti palčeve da će da prorode. Ja sam 2001. godine u rasadniku novosadskog Poljoprivrednog fakulteta na Rimskim šančevima kupio 10-tak sadnica Novosadskog kasnog rodnog, a dobio 10-tak "školovanih" sadnica i samo jednu pravu, koja je prorodila kroz 7-8 godina, a u puni rod stupila negde nakon 12-13 godina i odgovara svim karakteristikama sorte. Ostale, koje su ustvari prekraćeni sejanci, do dan danas nisu stupile u rod, a prošlo je već 16 godina.
Kada bi svi kalemari umeli da kaleme orah, sadnica bi koštala koliko i jabuka ili šljiva. Pošto se u tih nekoliko sela svako domaćinstvo bavi kooperativnom proizvodnjom voćnih kalemova za neke veće rasadnike, uvek ostaje nešto sadnica koje prodaju sami i po daleko većim cenama. Orah se traži, pa svi oni sade i sejance oraha ako ne umeju da ga okaleme, a neki ih i školuju. Prodaju - kako koga procene ili koliko imaju savesti. Daleko od toga da su svi prevaranti. Preprodavci sa Kosova kupuju takve sadnice na veliko po 1 euro i prodaju kao “bugarske”, a po oglasima se prodaju kao sejanci po 200-250 dinara, ili često kao “kalemljeni” po 500-1000 dinara. Nažalost, zakon kod nas ne štiti kupce od sitnijih prevara (do odredjene sume štete), pa se dešava da ljudi koji veruju u čuda naruče kopiju iPhone za 10.000 dinara, a dobiju ciglu, a da zakonski ništa ne mogu nesavesnom prodavcu.
Kod ovog tvog prodavca ima nekih kontradiktornosti. Ako je sadnica iz Turske, zašto se ne vidi karakteristični prsten na kori? Koren turskih sadnica se ničim ne razlikuje od korena “školovane” sadnice, jer se ne presađuje (kaleme ih na “zeleno”, 9 meseci nakon sejanja semena) i taj centralni koren (tzv. “perčin”) je razvijeniji, ali ga prekrate prilikom vadjenja, dok su bočne žilice loše razvijene. Razlikuje se samo po vidljivom prstenastom ožiljku od kalemljenja na bočni pupoljak, koga kod tebe nema. Sadnica kalemljena tzv. “engleskim spajanjem” (što kod tebe ne može da bude slučaj ako ti je rečeno da je sadnica iz Turske gde se tako ne kalemi, jer im je skuplje) ima spoj u vidu kose linije na tom mestu, a često može da se razlikuje boja kore podloge i pelcera, kao na slikama G-mana. Koren je mnogo razgranatiji nego kod školovanih ili turskih sadnica, jer je koren jednu godinu stariji, ali se i presađuje prilikom kalemljenja kada se skrati centralni koren. Nakon godinu dana se sadnica u rasastilu obično prekrati da bi se koren bolje razvio, te formira koleno na oko 10-15 cm od tla. Manje iskusni kalemari ne rade to prekraćivanje, pa spoj izgleda kao kod Seat-a.