Orah - opšta tema

Imam zasad koji je ušao u 7 godinu sa razmakom 8x8, sorte su g251,g139,Šeinov, Rasna i Šampion. Slabo ima roda jer sam ga orezivao svake godine. Ima još dosta prostora između stabala ali će vremenom vjerovatno biti problema zbog premalog razmaka.
Pa sam u dilemi šta da radim zbog premalog razmaka.

Da li da vadim savko drugo stablo, da ih držim pod kontrolom orezivanjem ili da na manja stabla (npr. g139 sa kojim nisam nikako zadovoljan) okalemim neke lateralne sorte ako je to ikako moguće?

Volio bih čuti vaše savjete i mišljenja.

Slika u prilogu.

http://dodaj.rs/image/DVogt

Mislim da nisu kalemljene ne vidi se nigde spoj znas koliko si platio cena govori [kalemljeni nemas ispod 10 eura]

Rupe ću bušit sa svrdlom fi 50cm a koliko je duboko potrbno?
Koliko umjetnog bacit oko svake sadnice?
U rasadniku gdje sam kupio orahe čovjek mi savjetuje da neskraćujem sadnice a sva struka govori dase skrate.
Iz iskustva na koju jih visinu skratiti? Sadnice su ovisi o sorti od 1 do 2 metra.

Poslednja izmena:
Platio sam ih 7 evra kao neka novogodisnja akcija, prodavac mi kaze kao sadnice su kalemljene "Korovanjem iz uvoza iz turske ", e sad ja za taj nacin kalemljenja nisam nikada cuo ali i dalje mi smrdi sve na prevaru.

Na ovim fotografijama ne vidim mesto spoja kalema i podloge. Pogledajte da ga niste zatrpali, mada po toj ceni svejedno ne može da se kupi kalemljeni orah, jer je proizvodnja skupa i prijem mali. Ljudi vole da veruju da su pametniji ili lukaviji od drugih, a prevaranti uvek pecaju na to. Sadnice nekalemljenog oraha često preseku na 10 cm iznad zemlje da naprave koleno. To se zove "školovana sadnica" i uglavnom se prodaje po pijacama ili preko oglasa za one koji samo traže što jeftiniju sadnicu.

Evo kako izgledaju mesta kalema kod evropskih i kod turskih sadnica, da umete da ih prepoznate. Prve sadnice Chandlera uvezene iz Turske, koje su kod nas sadili 2013. godine, sada vade jer su dostigle svega 4-5 cm u prečniku. Razlog zašto Turci ne mogu legalno, bez falsifikovanja papira o poreklu preko bugarskih firmi, da izvoze sadni materijal u EU leži u pravilu da se sadnice uvek nabavljaju iz iste klimatske zone po USDA sistemu zoniranja, a ne u neusklađenosti propisa.

or8aow.jpg

jqgo5z.jpg

Sve sam ja ovo video samo sto kod mene to nisam video na sadnicama koje sam kupio kao kalemljene, pitao sam ja na par mesta gde su sadnice bile po 10 e ali prodavci ne odgovaraju ili nisu imali sadnica ili moras kupiti 50 sadnica a ja jedva skrpio mesto za 2 sadnice i to sam izvadio 3 normalne vocke koje radjaju da bi zasadio lateralne sorte oraha, zato sam kupio od ovog prodavca.
Sad ni sam ne znam sta da radim dal da ga zovnem telefonom pa da mu kazem da mi vrati novac jer mi je uvalio nekalemljene sadnice koje i sam mogu da proizvedem ili sta drugo da radim?.

G-Man je u pravu sto posto ne vidi se nigde spoj, i turski se poznaje kao na slici G-Mana... ovakve sadnice na pijacama prodaju po 200 dinara ??????

Sve sam ja ovo video samo sto kod mene to nisam video na sadnicama koje sam kupio kao kalemljene, pitao sam ja na par mesta gde su sadnice bile po 10 e ali prodavci ne odgovaraju ili nisu imali sadnica ili moras kupiti 50 sadnica a ja jedva skrpio mesto za 2 sadnice i to sam izvadio 3 normalne vocke koje radjaju da bi zasadio lateralne sorte oraha, zato sam kupio od ovog prodavca.
Sad ni sam ne znam sta da radim dal da ga zovnem telefonom pa da mu kazem da mi vrati novac jer mi je uvalio nekalemljene sadnice koje i sam mogu da proizvedem ili sta drugo da radim?.

Nisam strucnjak u tim transakcijama na kupujem-prodajem mada vidim da ima pozitivne komentare na nekoliko svojih prodaja i vecinom su u pitanju sadnice , Sa druge strane nema mu firme na Internetu tako da ima mesta sumnji .
Kako si Pancevac bolje da si pazario sadnice u nekom rasadniku npr. Reva ti je negde u blizini .
Tesko ce proci sa vracanjem novca jer ce te ubedjivati da si kupio dobre sadnice tako da na kraju mozes da odlucis da sacekas 2-3 godine da vidis sta si dobio .
Pozdrav !

Nisam ja iz Panceva ja sam okolina Panceva i blizi sam na ovu stranu tebi i Smederevu nego Beogradu, u revi nemaju te sorte koje sam ja hteo kupiti.
Zvao sam ja juce ovog lika i nedostupan je na telefon, tako da ga sutra zovem ponovo.
Sto se tice njegovih pozitivnih ocena na kupujem prodajem to je isto jedan od razloga zasto sam mislio da je posten prodavac a ne prevarant ali sada mislim drugacije i da ti ljudi sto su kupili sadnice se najverovatnije ne razumeju u kalemljenje i ne znaju da im je poslao sejance oraha nego misle narucili kalemljeni orah i misle da su i to dobili i nemaju razloga sumnjati u suprotno.
Ja se bavim kalemljenje voca dugo godina ali nisam nikada video kalemljenu sadnicu oraha uzivo i ne znam dal moze kalemljeno mesto za 2 godine tako dobro da sraste da se i ne primeti da je kalemljeno, to je razlog zasto sam pitao iskusnije u vezi mojih sadnica da li su kalemljene ili nisu.
Posle mi kaze prevarant korovanjem kalemljeno sadnice iz turske ali i to mi smrdi jer i tamo niko ne kalemi na t pod koru ili na cip orahe nego se kaleme na stit ali posle se mora primecivati na sadnici mesto kalemljenja, na kraju krajeva javio mi se na fb kalemar iz Turske koji se bavi proizvodnjom kalemljenih sadnica oraha i kaze mi da ove moje sadnice nisu kalemljene.
Videcu sutra sta ce biti ali prodavac koji oce tako da te prevari ni nije covek i ne ocekujem puno od toga ali za uzvrat dobice lepu negativnu ocenu na kupujem prodajem tako da drugi potencijalni kupci znaju sa kim ne treba da imaju posla i ja sam izgubio moje pare ali on ce izgubiti sigurno puno vise.
Sto bi se reklo dobar glas se daleko cuje a los jos dalje.
Ove sadnice oraha cu povaditi jer imao sam i sam semenjake oraha da posadim ali mi oni ne trebaju i zato sam i hteo kupiti kalemljene sadnice lateralnih sorti da vidim da li je to to kao sto se prica.

Jasam kupio u poznatijem rasadniku u hrvatskoj dobio sve certifikate o orasima i još je austriski certifikat znači oni jamče za kvalitetu. I isto mi kalemi izgledaju kao teb znači i tvoje su kalemljene.

Ajde uslikaj te kalemove ako ti nije problem i postavi ovde slike (samo spojno mesto gde se vidi kalem ne moras ceo oras slikati), hvala.

Ajd popodne ću.

- - - - - - - - - -

20180107_112250.jpg
[/url][/IMG]

- - - - - - - - - -

20180107_112307.jpg
[/url][/IMG]

- - - - - - - - - -

20180107_112342.jpg
[/url][/IMG]

A imam i vakvih kalema kao sa zadnje slike.

Ne znam ali nekako mi tvoje sadnice izgledaju drugacije, tvoje te sadnice sto si kupio su kalemljene na pupoljak? ili imaju dole nize zadebljanje gde se vidi da su kalemljene na spoj?.
Ne bih da gresim dusu ali nekako sam i dalje ubedjen da me zajebo prodavac.

@miko88

Bile su neke slika zasada sa tako gustom sadnjom. Bukvalno ne moze kroz zasad da se prodje, a da ne pricamo o suncu i oprasivanju. Ja sam sadio 12x12 prosle godine a ove godine sam dodao kajsije izmedju oraha jer bas ima mesta.

Da sam na tvom mestu ja bih to postavio na 16x16 vadjenjem sadnica (moj poslovni saradnik je posadio nekoliko hektara 15x15). Kalemljenje nisam siguran koliko se uspesno izvodi, a posebno je problematicna nabavka pravih kalem grancica (za lateralne sorte). Dakle povadis svaki drugi red i kolonu, i na ta mesta posadis neko voce, sluzice bar 10 ako ne i 15 godina sa tim razmakom.

Moj tast je sadio 6x6 orah, i to sejanac. Tako mu rekli. Postavio sam slike odavno ovde na forumu i komentar kolege ORAH je da je tu najisplativije da dodje buldozer pa da se sadi ponovo :) Tako da ne ocajavaj. Bas ti je lep zasad, i steta sto u to vreme nije bilo saveza pa da i ti imas informacije kao mi sto smo sadili kasnije.

Ne znam ali nekako mi tvoje sadnice izgledaju drugacije, tvoje te sadnice sto si kupio su kalemljene na pupoljak? ili imaju dole nize zadebljanje gde se vidi da su kalemljene na spoj?.
Ne bih da gresim dusu ali nekako sam i dalje ubedjen da me zajebo prodavac.
Kod oraha spojno mesto nije tako vidljivo kao kod drugog voca. Pogledaj korenov vrat, orah se kalemi dosta nisko, verovatno je na to mislio kad je rekao korenovanje, a ne pod koru. izvadi tu sadnicu, operi koren i onda pogledaj lepo, ako se ne vidi rez, ili drugacja boja kore onda verovatno nije kalemljen. Jer se kalemljeni orah nekad u prvoj godini ne razvije dobro, oni ga skrate i ostave da izraste u sledecoj sezoni. Ovaj tvoj orah je dosta mali za dvogodisnji sejanac. Opet si mogao da vidis i po korenu, prevaranti ne skoluju sadnice, oni vade tek posle druge godine i tu je srzna zila ogromna, a kod kalemljenih oraha, srzne zile nema.

- - - - - - - - - -

Ne mogu da nadjem bolju sliku, ali ovako izgleda to njihovo korenovanje, vrlo nisko, jos nize nego na ovoj slici, i u procep. http://walnut.ut.ac.ir/Photos/tabid/88/galleryType/SlideShow/ItemID/51/Default.aspx
Koliko sam ja shvatio, ali nisam siguran, samo pokusavam da ti pomognem.
Na kraju krajeva trazi mu da ti pokaze papire da je uvezao sadnice, ako nema, znaci prevarant.

Odgovorio mi je prodavac porukom i kaze da bi sledece godine moje sadnice oraha trebale imati plodove tako da sam odlucio sacekati te 2 godine da vidim da li ce tako i biti, ako ne bude ploda za 2-3 godine onda znam da sadnice nisu bile kalemljene.
Inace danas sam i otkopavao sadnice da bi video da li ima spojno mesto i skroz sam do korena kopao ali nema drugo spojno mesto , tako da ako nisu kalemljene pupoljkom sadnice onda ni nisu kalemljene nikako.
Sad mi samo preostaje da cekam te 2-3 godine i da se nadam da ce sve biti kako bi trebalo i da necu morati vaditi te sadnice ukoliko ne bude bilo roda za to vreme.

http://www.imagehosting.cz/images/orasiiiii.jpg

Poslednja izmena:
Pozdrav Mišo...
Negde sam na nekom filmiću na youtubu gledao da turci kaleme odnosno stvaraju novu sadnicu tako što zakorenjavaju grančicu oraha. Nešto slično kao što si i ti mozda radio sa limunom... Moguće je da je tako stvoren i tvoj orah...
Drugarski pozdrav vuxsd

Odgovorio mi je prodavac porukom i kaze da bi sledece godine moje sadnice oraha trebale imati plodove tako da sam odlucio sacekati te 2 godine da vidim da li ce tako i biti, ako ne bude ploda za 2-3 godine onda znam da sadnice nisu bile kalemljene.
Inace danas sam i otkopavao sadnice da bi video da li ima spojno mesto i skroz sam do korena kopao ali nema drugo spojno mesto , tako da ako nisu kalemljene pupoljkom sadnice onda ni nisu kalemljene nikako.
Sad mi samo preostaje da cekam te 2-3 godine i da se nadam da ce sve biti kako bi trebalo i da necu morati vaditi te sadnice ukoliko ne bude bilo roda za to vreme.

Otkopavao sam sadnicu sve do korena ali se ne vidi nikakvo spojno mesto, tako da ako nisu kalemljene pupoljkom onda nisu ni kalemljene.

I ko će ti nadoknaditi te 2-3 godine života u čekanju ...nečega što izgleda da je običan sejanac ( no ne mora značiti da nije dobar...ali nije ni ono što su platio), prekraćen i iduće godine isterao novi prut....

Otkopavao sam sadnicu sve do korena ali se ne vidi nikakvo spojno mesto, tako da ako nisu kalemljene pupoljkom onda nisu ni kalemljene.

Držaćemo ti palčeve da će da prorode. Ja sam 2001. godine u rasadniku novosadskog Poljoprivrednog fakulteta na Rimskim šančevima kupio 10-tak sadnica Novosadskog kasnog rodnog, a dobio 10-tak "školovanih" sadnica i samo jednu pravu, koja je prorodila kroz 7-8 godina, a u puni rod stupila negde nakon 12-13 godina i odgovara svim karakteristikama sorte. Ostale, koje su ustvari prekraćeni sejanci, do dan danas nisu stupile u rod, a prošlo je već 16 godina.

Kada bi svi kalemari umeli da kaleme orah, sadnica bi koštala koliko i jabuka ili šljiva. Pošto se u tih nekoliko sela svako domaćinstvo bavi kooperativnom proizvodnjom voćnih kalemova za neke veće rasadnike, uvek ostaje nešto sadnica koje prodaju sami i po daleko većim cenama. Orah se traži, pa svi oni sade i sejance oraha ako ne umeju da ga okaleme, a neki ih i školuju. Prodaju - kako koga procene ili koliko imaju savesti. Daleko od toga da su svi prevaranti. Preprodavci sa Kosova kupuju takve sadnice na veliko po 1 euro i prodaju kao “bugarske”, a po oglasima se prodaju kao sejanci po 200-250 dinara, ili često kao “kalemljeni” po 500-1000 dinara. Nažalost, zakon kod nas ne štiti kupce od sitnijih prevara (do odredjene sume štete), pa se dešava da ljudi koji veruju u čuda naruče kopiju iPhone za 10.000 dinara, a dobiju ciglu, a da zakonski ništa ne mogu nesavesnom prodavcu.

Kod ovog tvog prodavca ima nekih kontradiktornosti. Ako je sadnica iz Turske, zašto se ne vidi karakteristični prsten na kori? Koren turskih sadnica se ničim ne razlikuje od korena “školovane” sadnice, jer se ne presađuje (kaleme ih na “zeleno”, 9 meseci nakon sejanja semena) i taj centralni koren (tzv. “perčin”) je razvijeniji, ali ga prekrate prilikom vadjenja, dok su bočne žilice loše razvijene. Razlikuje se samo po vidljivom prstenastom ožiljku od kalemljenja na bočni pupoljak, koga kod tebe nema. Sadnica kalemljena tzv. “engleskim spajanjem” (što kod tebe ne može da bude slučaj ako ti je rečeno da je sadnica iz Turske gde se tako ne kalemi, jer im je skuplje) ima spoj u vidu kose linije na tom mestu, a često može da se razlikuje boja kore podloge i pelcera, kao na slikama G-mana. Koren je mnogo razgranatiji nego kod školovanih ili turskih sadnica, jer je koren jednu godinu stariji, ali se i presađuje prilikom kalemljenja kada se skrati centralni koren. Nakon godinu dana se sadnica u rasastilu obično prekrati da bi se koren bolje razvio, te formira koleno na oko 10-15 cm od tla. Manje iskusni kalemari ne rade to prekraćivanje, pa spoj izgleda kao kod Seat-a.

Nazad
Vrh