Orah - opšta tema

Pa ove godine je bilo kasnih mrazeva i svo voce je unisteno ukljucujuci i orahe,ali ipak u tom delu gde su vinogradi je steta od mraza bila manja nego u ostalim delovima,ali ova godina je bila ekstremna. Inace imam nekih 30-ak oraha i oni odlicno uspevaju. naravno neke godine ih ''obere''mraz ,ali sve u svemu nije tako strasno. Razmislicu onda o Pieral Lara sorti. Jel razmak od 7 m dovoljan?

Pa ove godine je bilo kasnih mrazeva i svo voce je unisteno ukljucujuci i orahe,ali ipak u tom delu gde su vinogradi je steta od mraza bila manja nego u ostalim delovima,ali ova godina je bila ekstremna. Inace imam nekih 30-ak oraha i oni odlicno uspevaju. naravno neke godine ih ''obere''mraz ,ali sve u svemu nije tako strasno. Razmislicu onda o Pieral Lara sorti. Jel razmak od 7 m dovoljan?

Obzirom da cete saditi u jednom redu, drvored ce biti dobro osuncan sa dve strane, tako da 7-8 m izmedju stabala moze da bude dovoljno, jer ce se rod prebaciti na osuncane bokove. Problem ce nastati kada se orah prosiri na komsijsku parcelu, posto ce precnik krosnje vremenom preci sirinu pracele od 8 m, pa cete morati da ga orezujete.

Nazalost, ne bez orezivanja.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk
Druze, i ja zelim da zasadim jedan red u parcelu 8*70m, isto kao kolega, na 7m, samo dosta manje stabala. Laicko pitanje- kada dodje vreme za rezanje, da li to mora iskljucivo masinski, ili bih ja za ti 7-8 stabala mogao sam "rucno" da zavrsim pos'o?

Sent from my CUBOT CHEETAH 2 using Tapatalk

@OPAX: Može li savet u vezi sa podrivanjem; na parceli koja ima nagib, da li se tera nizbrdo ili popreko..?
Ja sam radio nizbrdo na mestima većeg nagiba, nezavisno od pravca kasnijeg oranja. Najbolje je uraditi podrivanje u oba pravca, ako imate mogućnosti.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Dali je neko negdje pročitao o zalivanju oraha i količini vode kroz godinu dana po kilogramu ploda.Negdje sam pročitao u staroj literaturi za koštuničavo voće da na primjer za kilogram roda šljive treba 30 litara vode što direktno što kroz padavine kiša,snijeg,magla,rosa i dr.To bi značilo da prosječni rod po stablu šljive od pedesetak kila traži kubik i po vode.Za orahe bi ta količina trebala biti i veća obzirom na prirast i obujam rodnog stabla.

Evo sta radi Mikoriza , korenovom sistemu
e60a04567fa21e940e0126915c48e3c1.jpg
e0758c5c0c2e41f5607d67af86661e01.jpg

Sent from my GT-S7390 using Tapatalk

mikoriza su kolonije endomikoriznih gljiva koji se nanose prilikom sadnje u neposrednom didiru sa korenovom bradom.
Mikoriza obuhvata korenove sitne zilice i na njima razvija hife (to su ove sitne kao dlacice ) Time dolazi do masovno povecanje korenove brade , i sa druge strane se jako mnogo povecava apsorpcija hranjivih materija.
Mikoriza se nanosi u malim kolicinama ( oko 20 grama po sadnice ) i jeftina je ( 1 kg kosta oko 10 eura ovde u Mk. U Srbiji je malo skuplja ) . Ona se nakon nanosenja sama razmnozava i obuhvata koren. Ovime je koren sposoban izdrzati ekstrsmne uslove .
Mikoriza zivi koliko i samo stablo ..

Sent from my GT-S7390 using Tapatalk

Našao sa sadnice kalemljenih oraha visine 50cm kao one slbije stosu napredovale duplo jeftinije nego normalne dali ćese te sadnice normalno razvijat ili će puno sporije rasr nego ostale?

U ovom svetu ništa nije garantovano pa ni to da sadnice od dva metra rastu kako treba. Ipak je ta kalemljena sadnica sastavljena od podloge i plemke i u zavisnosti od mikrolokacije i samog tla i njegove izdašnosti u mikro i makro elementima moći će da raste koliko ima za to mogućnosti.
Ako je plemka uzeta od velikog oraha onda ima potencijal da raste u isto veliko drvo. Ako je podloga izrasla iz ploda, a u najvećem procentu se baš takva podloga uzima, onda postoji velika mogućnost da takav plod bude sličan kao drvo koje ga je stvorilo.
A sve zavisi od oprašivanja i tu priroda igra svoju neobičnu igru. Ipak orah ima tu osobinu da 'potomci' liče na matično drvo (opet uz ogradu da priroda meša svoje prstiće)....
U tvom slučaju verovatno neznaš ni kako izgleda matično drvo podloge a ni matično drvo plemke. Ali nemoj da se brineš. Mislim da će te sadnice dostići normalnu veličinu koja je naravno određena karakteristikama podloge i plemke i samim njihovim odnosom.

Na tvom mestu ja bih sadnice prekratio na 20- 30 cm iznad kalema i time dobio da je takvo 'stablo' manje od površine korena odnosno da u tom slučaju koren ima potencijal da daje više hrane i provocira ubrzani rast nadzemnog a samim tim i podzemnog dela.
O skraćivanju sadnica se pisalo na ovom forumu a ima i tu pozitivnu osobinu da uklanjanjem dela stabla uklonimo i eventualnu zauzeru koja može da dođe sa sadnicom.

Pogledaj malo forum, razmisi i donesi odluku.

Ja sam pre par godina takođe želeo da kupim takve sadnice koje manje napreduju ali na par mesta gde sam pitao nisu želeli da prodaju.

Malo sam opširnije ovo napisao ali mislim da ćeš prepoznati suštinu...

drugarski pozdrav

Našao sa sadnice kalemljenih oraha visine 50cm kao one slbije stosu napredovale duplo jeftinije nego normalne dali ćese te sadnice normalno razvijat ili će puno sporije rasr nego ostale?

Najvaznije je da je korenov sistem sadnice dobro razvijen. Mozete da dobijete tursku sadnicu visine 2m sa 5 zilica, pa da tavori godinama. Moje iskustvo sa sadnicama, koje sam zasadio pre 20 godina (kupovao ih u rasadnicima instituta u Cacku i Novom sadu) je da nikada nisam dobio sadnicu visu od 80-90 cm, a kasnije su se razvili u normalna stabla. Ako je koren dobro razvijen, nakon sadnje u prolece cete ih cepovati (prekratiti) na 25-30cm od tla i onda od sredine aprila polivajte svakih 7 dana vodom sa dodatkom mikrobioloskih djubriva (npr. Slavol ili sl.) koja pospesuju dobro ukorenjivanje.

- - - - - - - - - -

2mn0hon.jpg

Sadnice su iz jednog poznatijeg rasadnika u Hrvatskoj. Men j u planu 360 oraha posadit a brineme pošto je optimalno vrijeme sadnje prošlo dali je to rizično pogotovo na tu količinu.

Koliko je meni poznato voćke se mogu saditi od kasne jeseni, odnosno kraja vegetacije, do proljeća. Dakle i zimi, uz uvjet da nije smrznuto i ne smrzne nekoliko dana po sadnji. Treba pratiti vremensku prognozu i što prije, tim bolje. Ovo je moje osobno mišljenje.

Neka je sretna i berićetna 2o18.godina svim orašarima uz želju za većim prinosima,manje bolesti u voćnjacima i više para...

Danas kupio dvogodišnje sadnice.
Novosadski kasni 135 komada
Seiferdorfer 135 komada
Franket 20 komada
Gazenhajm 139 20 komada
Toje za 5 kj. Šta mislite o izboru sadnica? Sadnja uskoro biće i slika.

Nazad
Vrh