Kakva je sudbina krupnih zasada oraha sadjenih po doktrini nasih profesora:
http://www.vojvodina.com/mediji/arhiva3/031125.html
!
Dva puta procitah tekst o propaloj plantazi i mislim da nije fer da se cela krivica svali na "doktrinu nasih profesora":
1. Drzavne zadrge/kombinati, tada a bogami i sada su uglavnom legla nestrucnih ljudi, da ne koristim teze reci, i mozda ponekog entuzijaste, jednostavno, lepa ali neuspela soc-komunisticka ideja
2. Covek lepo kaze da su im umesto 6 uvalili 20 razlicitih sorti, verovatno je bio rasadnik "imam ja drugara...."
3. Sa navodnjavanjem nisu stigli dalje od nacrtanog projekta (koji verovatno debelo placen nekom zasluznom gradjanu)
4. Odrzavanje se svodi na ovce koje pasu travu i ujedno djubre, a i ti jagnjici su verovatno ispustili dusu za kojekakve radnicke igre
5. Najzanimljivije, i pored ocajnog prinosa od 1000kg/ha i jos gore cene oni nisu u minusu, tj. nisu profitabilni ali su rentabilni
Posto ne znam detalje tog projekta, tesko je suditi, ali u vecini od ovog navedenog slabo da ista ima veze sa bilo kojim strucnjakom, tj. cini se da bi i sa prosecnih 1500-2000kg/ha koliko se postize sada u srbiji, ovaj zasad imao lep profit.
Kao sto pisah nedavno, obisao sam 35god star zasad, sadjen 10x10, terminalne i lateralne sorte (Sejnovo u srednjem redu), i jos uvek radja, u proseku 20kg po stablu, a najzadovoljniji je sa Novosadskim kasnim i Sejnovom. E sad, kako to dekici od 82god terminalna sorta nije prestala da radja, i to u nepovoljnim klimatskim uslovima, nekvalitetna zemlja , a eto tom kombinatu nikako ne ide. Mozda i zato sto je dekica to malo odrzavao i nije imao 4 sekretarice, ne znam.
Moja poenta:
1. Da li nove sorte? DA
2. Da li intenzivan zasad i spaliri? DA, ko ima finansijske mogucnosti i dobre informacije/savetnike. Mozda za ovakve zasade ne treba 15god da bi se uvidela greska, ali su zato ulaganja nekoliko puta veca pa je eventualni gubitak isti u slucaju greske. Bilo bi zanimljivo videti ulaganja u intenzivan zasad, do sada smo pricali samo o vecem broju sadnica i trimeru (capex) ali gde su godisnji troskovi (opex)? Koje kolicine vode, djubriva, i ostalih agroteh mera su potrebne?
Mozemo to da zovemo hobi varijantom, te ekstenzivne zasade, ali ako se napravi paralela sa npr malinom, i dalje je u Srbiji 80% maline hobi varijanta, i nije tim malinarima uopste toliko lose.
Znaci, po meni je pogresno staviti propali drzavni projekat u istu ravan sa prevazidjenim, ali ne obavezno i neisplativim nacinom sadnje. E sad, nekom je dovoljno i 1000eur/ha profita godisnje, a ovima sto slusaju Debeljevica je verovatno i 10.000 malo
P.s. Orah, postujem tvoj doprinos orasarstvu, i razmrdao si celu ekipu, odlicno . Trenutno, sto se mene tice, najvise utices na na ono sto radim ili planiram da uradim
Pozdrav svima