Orah - opšta tema

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
304
Lokacija
Smederevo
Orasdzije,
prijatno krckanje oraha.
Da li je neko imao pojavu raka oraha ,koliko je opasna ta bolestina i da li se neko uspesno izborio..
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.557
Lokacija
Smederevo
Све више се прича и пише о раку ораха. Оно с чиме се ја суочавам је заузера. Јуче сам загледао младар који је порастао ове године и уочио убушење. Иначе тај младар је изашао из истог стабалца које сам орезао јер је и претходне године био нападнут заузером. На пролеће ћу радикално до мало изнад земље па Јово наново. То је неки сејанац који ето очигледно има предиспозицију да га заузера напада. Или је једини ''млад'' у воћњаку па је једини избор. Имао сам убушење и у једну крушку али сам ту бештију уништио. Такође сам постављао и фотографију када се убушила у јабуку.
Не нервирам се превише јер то је природа и треба се понашати у складу са природним законима. Заузера је јача и само докосури стабла која су већ у неком проблему.
Иначе велики орах крај колибе је донео скоро мрежасто џакче плодова. Било је и плодова који су имали црнило и плодових опни које су се ''квариле''. У воћњаку три ораха сваки је дао по два плода. Од њих очекујем да ће се следеће године још више развити и још више плодова дати. Не ђубрим а изгледа и нећу с обзиром на цену вештачког ђубрива.
Нека стабла заостају а неки се опорављају од напада дивљих свиња из 2020 године када је доста садница поломљљено. Неке саднице ће добити радикално скраћивање па ће кренути изнова да расту. Ако не почну да расту посадићу друге.
Ове зиме планирам калемљење у кућним условима. Размножићу тај велики орах јер има неких нижих грана које ћу исећи па ћу имати калем гранчице. Начин калемљења у кућним условима сам већ описао у ранијиим постовима.
Припремам се и за калемљење напољу. Гледам на јутјубу филмиће и у глави правим паралеле са климом и подручјима где је калемљење напољу успешно. Колега Мисоо је имао успеха. Мислим да се код нас калем неће примити ако се не уради додатна заштита калемљеног места. Странци то раде или постављањем неке врсте лопте од блата или око калема стављају ''облогу'' од влажне пиљевине. Наравно треба да се погоде и клима и степен ''кретања'' подлоге а највећи проблем је сузење ораха. Мени је то само нека врста хобија без икаквих очекивања.
 

Mil.Ko

Novajlija
Učlanjen(a)
5 Jun 2017
Poruka
9
Lokacija
Valjevo
Da li neko zna koja je razlika u orezivanju čendleta u odnosu na terminalne sorte? I na kojoj visini bi trebalo formirati krošnju čendlera?
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
3.557
Lokacija
Smederevo
Има и неколико занимљивих филмића на јутјубу о орезивању. Погледати руске и турске канале. Само мислим да су тамо засади са већим растојањима између садница. У Србији се све више саде засади са мањим растојањем. Да ли се планира машинско орезивање? Вероватно ће и неко од великих плантажера да увезе машину за машинско орезивање или је већ има.
Оно што сам код нас видео у филмићима је да се подижу озбиљне површине и да се користе комплетне агротехничке мере. Са адекватним ђубрењем и наводњавањем.
 

Panta SD

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
304
Lokacija
Smederevo
Sa 100-ak starih oraha sakupili smo oko 700 kg u ljusci i biće oko 230 kg jezgra. Pozdrav
Hvala Leskarezi na urednom prijavljivanju skupljenog roda ,
Ja sam ove godine imao problem sa truljenjem jezgre koji sam primetio kod ciscenja oraha . Minimalno promeni boju ali je gorak za medalju tako da sam isao bas polako i oprezno u odabir .Ne znam da li sam omanuo u fazi susenja ploda ili jednostavno se nesto desilo sa samim plodom imajuci u vidu da je bilo toga vise na bugarskoj sorti koju imam ali kako sam ove godine na nekih 20kg ociscenog ploda jos uvek sam u fazi ucenja:geek: .
 

mmfarmapi

Član
Učlanjen(a)
14 Apr 2012
Poruka
173
Lokacija
Pirot
Da kazem kako sam prosao ove godine ,morao sam da skinem plodove oraha Cendler star 4 godine krajem septembra zbog raznih namernih prolaznika koji bezobrazno kradu sve sto vide,prosle godine plodovi su bili beli kao sneg a ove godine jezgra su tamnija i na krajevima kao malo sasusena ,radman je 53 posto sto i nije tako lose ps i prosle godine je ubran 15dana ranije
 
Vrh