Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Jeste cudno ali da svih 13 sadnica nece da krene je nesto sto daje nadu da ipak nije sve tako crno. Ja sam imao takvo iskustvo sa jednom mladom sadnicom pre nekoliko godina da tek se probudila krajem Maja kada sam vec izgubio svaku nadu. Meni je pre nekoliko dana krenula jedna prošlogodišnja sadnica Rasne koja je bila Š klase, prošle godine sam isforsirao mali rast jedinog probudjenog pupoljka neposredno iznad samog kalema , ali je sada na toj maloj sadnici prizemni mraz pre nekoliko dana jednostavno osusio sve izdanke koji su posli iz pupoljaka . Sada gledam i one rezervne pupoljke * suočice* koji mi deluju da samo sto nisu krenuli i nadam se da ćeš imati sreću u ovoj neprijatnoj situaciji.Izgleda su mi uvalili neke sadnice škart ili šta li nije mi jasno. Posadio sam orahe (13 sadnica) jesenas u pripremljeno zemljište sve po ps-u i još ni jedna krenula nije. Zemljište se sleglo zimu čepao kad je mraz dizao. Proletos zalivao dva puta kad nije kiše bilo i ništa još. Najgote od svega je što su sadnice bile zelenkaste a sad menjaju boju u tamniju o braon kao da se suše. Nije mi jasno šta se dešava
Worm, da li si čepovao sadnice (skratio ih na 30cm od kalema)?
https://www.orasi.rs/o-orahu/cepovanje-oraha
Ja ih ne diram u takvoj situaciji i ostatak stabla dobro posluzi da se oprezno i ovlaš uveže mladar jer hoce zbog tezine da se očeni i polomi. Moras da obavezno stitis lisnu masu od mrava, insekata i flekavosti po programu zastite . Kada ojacaju tj. za mesec dva mozes da izaberes najaci i ostale uklonis da bi ga isforsirao do jeseni. Sledeceg proleca mozes odseći deo stabla. Bas si nas kolektivno zabrinuo sa * situacijom* ali bice to dobro. Kada budem imao sliku pusticu kako izgleda orah koji sam pominjao jer sam slicnu situaciju imao sa njim proslog proleca i jos uvek nisam odrezao suvi deo stabljike.Nisam ih čepovao. Ostavio sam da vidim šta će krenuti. Posle žaljenja na forumu krenuli su orasi svi i svi pri dnu malo iznad kalema.
E sad da li je kasno da ih skratim tj čepujem sad kad su krenuli ?
Da li si posle toga imao napade Zeuzere i kako si se protiv nje borio. Ovaj leptir pravi veliku stetu i uvek je zanimljivo cuti za necija iskustva.Worm, uvek se zaštita protiv bolesti radi preventivno.Tvoji neće imati plod još nekoliko godina i zbog toga je zaštita olakšana.Potencijalna bolest sada može da napadne samo list, a to su siva pegavost i bakterioze.Od insekata mogu da se pojave lisne vaši (što se lako utvrdi) i u ovom periodu neki insekti koji se hrane mladim listićima.Meni je pre dvadeset godina Zeuzera pyrina osušila jednogodišnje stablo novosadskog kasnog rodnog, od tada kad idem u voćnjak nosim i parče žice duge oko 15-ak cm.Kad bude plodova, tu su i jabučni smotavac, orahova muva, dudovac.
Ja bih probao kombinaciju kreca i sumpora tj. kombinaciju kao za krecenje stabla. Mada neko te lisajeve skida i četkom metalnom.Imam jedno pitanje . Imam orah Srem koji je star oko 25 godina i lepo radja.
Medjutim po granama onim ramenim pojavili mu se lisajevi.
Sa cim da oprskam da unistim lisajeve.
Da ima kreozana on bi to zbrisao odlicno.
Tomislave,Sada su orasi u dvadeset prvoj godini i Zeuzera ne može da napravi veću štetu.Bez obzira na zaštitu protiv insekata, svake godine se desi po neki slučaj.Ako uđe u stablo, primetim tamno braon curenje sa izmetom i izvadim crva žicom.Ako se ubuši u tanju granu u krošnji, primetim tek kad vetar odlomi granu.I onda je crv u grani i izvadim ga napolje.