Svaka čast, da li prodajete orahe?
Написао сам у поруци изнад фотографије језгра да је на том дрвету родило само два плода. Орах је сејанац који је узгајан тако што је у каналић испод шљиве убачено неколико плодова ораха. Мислим да су се пар година ти ораси мучили у сенци а ја сам их у јануару 2015 пресадио у воћњак. Нису били већи од 1.5 метара. И даље се муче јер су сушне године па ипак сада су довољно порасли да дају прве плодове. И то само два од десетак тада посађених.
Могуће да има неког ко продаје такве саднице.
Он има назив G – 1239 према информацијама на интернет презентацијама наших расадничара. (Г је Газенхајм.)
Има назив и Црвени Дунав.
https://www.frankpmatthews.com/catalogue/walnut/11968
У Калифорнији постоји и сорта под називом Роберт Ливерморе.
Robert Livermore (PP#12,264)
Introduced in 1999 by University of California. The Robert Livermore is a walnut variety produced from a cross of Howard and Juglans purpurea making it the first patented red-kernel walnut. Its leafing date is close to Chandler, occurring around mid-April. The harvest date of Robert Livermore is around the first week of October. It has a lateral fruiting habit with a medium to high yield. Nut is medium to small and round with a good shell seal. Robert Livermore is a one-of-a-kind nut with appeal for specialty markets.
Овде има понешто на српском језику.
https://misbell.net/rs/crveni-orah.html
Мада ови моји плодови подсећају више на плод приказан на фотографији са горњег линка, на интернету су обе сорте са округлим плодовима. Претпостављам да је овај мој продукт неког чудног укрштања. Појавиле су се особине које су имале родитељске сорте.
Елем прати моја писања па ако се сетиш за пар година ти могу послати пар плодова ако пре тога не пронађеш на другом месту.
Да ли ће од тих плодова израсти орах са истим особинама тешко је рећи. Калемљење се не исплати јер су калемови који се купују вероватно са већим плодом и љуском која се лако ломи само руком.
Dobio sam takve orahe i nekoliko komada posadio. Niknuli su novi, a kad su počeli roditi, plod je ostao debeli kao onaj koji sam posadio, ali crvena boja pokožice se izgubila. Vjerojatno je u blizini oraha s kojeg sam dobio plodove bio drugi orah s debelim plodovima, ali normalno žutom pokožicom pa je došlo do križanja sorti.
Колега слажем се са тобом. Има сорте (клонови) који су сејанци и који добро преносе особине плода као што је крупноћа и мека љуска. Старији су увек такве размножавали и умножавали.
Ја сам се баш изненадио када сам видео шта је у плодовима. Мислим да је веома симпатично да имам и такав орах. Посадио сам два плода са баш великим плодовима и мислим да сам постављао фотографије. И никли су ораси из оба плода. Један сам пресадио мало даље. И сад остаје чекање најмање пет година да плодоносе. Мислим да се не исплате јер плод им је баш велики али га зато мање има на дрвету. Е сад ако је успело неко укрштање па га нека сорта оплемени и на крају добијем мању величину а већу количину плода или неки коштунац.