ilicstefan
Član
Pa majstore, sad bih te izljubio, ja baš dugo tražim kako se zove ova spodoba i ne mogu da nađem i sad naiđem na ovu sliku. Govedo voli da se zavuče u orah i samo primetiš mokro stablo na proleće ili na leto vidiš kada se grana prelomi.
Inače, pitanje za sve. Je l' postoji neki program prskanja i neke glavnije štetočine za orah?
Ne mogu da nađem nešto pouzdano, sve je to napisano nešto ofrlje. Recimo, kod trešnje postoji par štetočina kojih ima svuda, trešnjina muva i crna vaš i mali mrazovac i od bolesti je najraširenija monilija. Protiv monilije prskaš dok je u cvetu a protiv ostalih štetočina prskaš kada se pojavi štetočina i pred sazrevanje trešanja. Zna se tačno fenofaza kada se primenjuje koji tretman. Praktično možeš u tri rečenice da kažeš imaš to, to i to, prska se u cvetu, kada trešnja menja boju iz zelene u žutu i po pojavi na lišću. Vrlo jednostavno.
Kod programa prskanja oraha uglavnom navedu samo prskaj u septembru ili avgustu. Nigde se ne spominju fenofaze već onako odokativno kažu mesec i to je to. To mi je baš nekako neprecizno. Ne stižu svi orasi u isto vreme i malo mi čudno da je vreme prskanja isto za sve.
Od bolesti kod mene se uglavnom javlja truljenje one zelene opne (unutra orah često ume da bude sasvim zdrav ali u nekih 70% slučajeva potpuno pocrni i pojavi se plesan). I dosta se javlja, kako da kažem, mumificiranje na drvetu. Jednostavno se orah kao osuši iznutra i osuši se opna, podseća me na moniliju na kajsiji ali znam da nema monilije u orahu. Ostane tako na drvetu i onda otpadne, razbiješ ga a unutra orah pocrneo i sasušen. Pretpostavljam da je u pitanju jedna te ista bolest.
Takođe se javlja jednim malim delom i larva nekog insekta. Larva izgleda kao svaka, nisam uspeo da nađem odraslu jedinku pa zaista ne znam o kom je insektu reč. Ubuši se u orah i to na delu gde je peteljka jer je tu orah mekan, uđe unutra i onda pojede jezgro delimično, ne pojede ga celog.