Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

Исто купио пљеваљски и зезнуо сам се. Канта угља не може да издржи као угаљ из костолца!!!
Ове зиме ће бити скоро сваки дан потпала пећи.
 
Добили у фирми на пролеће, кад је било актуелно "купите угаљ док има". Искуства шаренолика, неко каже од три канте јупола избаци једну камена а неко после пар дана ложења канта јупола камена. Сви кажу добро греје.
Znaci nista posebno,on nebi trebao da ima kamena kad izgori a ni puno pepela,valjda ove godine podvaljuju svasta.
Uzeo sam neki Rumunski ali ništa posebno,slabo greje a pepela na volju.
Jel inače neko zadovoljan ove godine sa nekim ugljom,da može da preporuci posto cu morati da dokupim još?
 
Meni je pljevaljski komad uvek dobar bio; kata jupola kamena na 4-5 t, kupujem kod istog lika u Kraljevu. 3 lozenja dnevno masano s drvima
Stavalj za nijansu losiji ali isto OK
Kad sam letos trazio, nigde nije bilo uglja pa sam nasekao vise drva. Ima li ga i koliko je po toni?
 
Posto je za sada zima nikakva kombinujem klimu(obicnu nije inverter) sa kaminom(Rustik za etazno), kada smo na poslu ujutru pustim klimu na 23C. Posto zena dodje pre mene, zalozi, ode kanta pa i dve od poludizperzije od 16h do 20h, ove nedelje zena lozila bagrem. Kupio 8 kubika, oko pola kubika bagrem, ostalo je hrast i cer, stim sto imam oko 1m3 oblice do 15cm precnika.
Iznenadjen sam kako bagrem gori, nikada se nisam grejao na nejga, nedaje on nesto zara ali brzo podigne temperaturu. U mom kraju bagrem uzimaju kafane i pekare i na njega se greju i ako neko ima svoju sumu.
Juce posto je bilo hladnije ujutru, zalozio ga u 8 i prestao uvece u 12, otisla jedna kanta bagrema i jedna kanta hrast+cer. Temperatura je 24,5-25C, greje se prizemna kuca od 60ak m2, PVC stollarija, zidovi od tugle sa izolaijom stiroporskom 5cm, na ploci nema izolacije.
Drva kupljena juna, tada isecena, iscepana i slozena da se suse. Na malo zara ubacim cepanku i kore hrastove i bez problema se razgori.
 
Kako uspe da potroši 2 kante za 4 sata, pa ja kad je ovako toplo napolju za ceo dan ne potrošim 2 kante a ne za 4 sata, govorim o istoj peći a nemam izolaciju.
Baš sam se pitao kako gori bagrem u rustik kaminu nisam imao prilike da probam, samo bukvu i hrast. S hrastom se nisam ugrejao dok bukva radi posao. I kad ostane par žiški žara ubacim 2 cepanice i bukva hvala bez problema. Baš bi voleo da probam bagrem da vidim kakav je naspram bukve.
 
Само сам се на багрем грејао док сам ложио у рустик камину. Е сада има и више врста багрема код нас има неки жути што је сађен у пешчари и код нас у шуми. Буква онако солидно али никад жара од ње нисам имао једино граб али добро сув је могао багрему да парира.
 
Pa ladno joj pa malo isforsira.
Hrast i cer mora na vreme da se spreme da de dobro prosuše.
Ovde se uglavnom to koristi za grejanje, mnogo manje bukva i bagrem

Moj pokojni deda je uvek cer kupovao maja meseca, iscepa ga i slozi na gomilu i tako stoji do kraja avgusta. To gori kao ludo
Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Ovde kod mene čekali da padne cena pa kupovali krajem septembra, oktobra pa čak i novembra.
Zato sada smrdi samo tako

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Danas je svastika od pola 9 do 17h ovakve dve kante izgorela, bagrem i mesavina cera i hrasta. Uglavnom oblice i po neka cepanka. Dolazim kući u 18h 23C ladno u kuću, vidim u bojler voda mlaka, čuva nam dete par dana u mesecu i srećom ne više inače bi nam trebalo jedno 12 kubika drva. Žena očigledno ne zna da loži, tako je i prošle zime trošila po toliko ogreva ali aj bio loš ogrev ali očigledno je nedostatak prakse. juče od 07 do 24h manje potrošio a bila temperatura 24-25.
74f7a94b4d2d100f23e5941075c07deb.jpg


Sent from my M2012K11AG using Tapatalk
 
Mnogo je to.inače probao sam 2 cepanice suvog bagrema kako to lepo gori,čini mi se isto kao bukva. Uskoro treba jedan lik da mi da malo više za probu suvog i sirovog baš da vidim razliku. Jedino što pravi više pepela u odnosu na bukvu. S obzirom da bagrema kod mene ima a bukve nikako mislim da je alternativa bukvi pronađena.
 
Ако је багрем из Делиблатске пешчаре не бој се гори и мокар и сув подједнако. А мирише милина кад гори.
 
Bagrem je dobar dok ne pređe debljinu od 15 cm.Posle toga teže gori,to je meko moje iskustvo.
Možda grešim...
 
Onaj sa peščare nemože da primiriše onom što raste po selu na međama između dvorišta....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh