Ogrev (ugalj, drvo,...) -- nova tema

U vršcu bagrem 7000~8000
Inače probao sam koštice kajsije, kad je suvo veoma jak plamen pravi i ne sme se puno stavljati. i kad se stavi skroz se cug zatvara. u planu mi je da sve koštice (oko 1t) od komšije uzmem po nekoj simboličnoj ceni (5din/kg) njemu i ovako ne trebaju jošl plaća da mu odnesu komunalci a meni će značiti.
Другар ми се греје на коштице набавио неку дробилицу и има неки дозатор који му у одређено време убацује у пећку. Каже није лоше али мало му, је теже да дође до коштица ове године је купио од брескве па их је цело лето сушио на њиви.

Jel sam ja napisao da je od bukve?Ja imam izolaciju 15 cm grafitnu i nisam cekao na drzavu nego udri pa sta je prizemlje i sprat
Nisi nego pitam.
nije ništa da imamo po 1000e platu isto toliko žena uradio bi još pre 10 godina. Ljudi nemaju ni 400e a ne 1000.Za tebe je možda ništa za nekog je kuća.čudi me da si uložio tolike pare u grafitni a greješ se na briket. Nemaš plin? Što nisi razmišljao o toplotnoj pumpi ako nemaš gas?

batali drva, brikete uzmi kondenzacioni gasni kotao, radijatore i Bog da te vidi. Lokalna samouprava daje 50% sredstava za ugradnju gasnog kotla pola plaćaš ti, pola lok. samouprava nije loše.

Mislim da moja lokalna samouprava nije tako izdasna ,mozda vasa ali ova nikako.Jedva su odradili za zamenu stolarije i to najskuplje su uzeli.Bice i kotla samo nisam siguran da li je rentabilno 100kvm za dvoje grejati ili opet je ludost.

Proverio sam potrošnju gasa u januaru. Za 4 kubika manje nego u decembru. Za ovih 7 ili 8 godina kako imam centralno na gas ubedljivo najmanja potrošnja. Jeste i januar topliji nego inače ali mislim da je i izolacija tavanske ploce odradila svoj posao. Ni sam ne znam zašto je nisam izolovao kad sam i zidove radio.

Мени су тако урадили кућу предност је што не грејеш мртву плочу, много брже се загревају просторије. Мане за ових 12година нисам видео сем у купатилу због кондеза,али и то се решава оставио сам дрвени прозор и не затварам га до краја да може да дише.

U kupatilu ne bi ništa stavljao i ovako je malo.stavio bi u dnevnom boravku 28 kvadrata kod klinca 16 i spavaća 12.koliko cm si išao jel 5 mnogo? Ide klasika stiropor, mrežica 2 gleta?

da li je neko izolovao iznutra plafon prema tavanu? kakva su iskustva?
Izolacija uvek ali uvek ide spolja, zbog akumulacije toplote, bojeg disanja zgrade. Ovako je moguca pojava budji, mozda je neces videti sa donje strane stiropora ali ce se verovatno pojaviti sa gorenje strane stiropora.

Problemi sa termickim mosotovima...

Termičke mostove bi imao I ovako i onako. Da vidiš otvor za tavan i ''vrata'' sklepana od dasaka... I da stavim stiropor na tavan opet ću tu imati teške gubitke kroz ta vrata. Stavio sam 20 cm staklene vune na ploču iznad spavaće i dečije sobe ali za sada ne vidim nikakvu razliku.

Termičke mostove bi imao I ovako i onako. Da vidiš otvor za tavan i ''vrata'' sklepana od dasaka... I da stavim stiropor na tavan opet ću tu imati teške gubitke kroz ta vrata. Stavio sam 20 cm staklene vune na ploču iznad spavaće i dečije sobe ali za sada ne vidim nikakvu razliku.
Problem je zato sto ti je parcijalna izolacija.Moras ususkati ceo objekat lepo kako dolikuje.

Kupi lepo folije koje idu i vune za ceo tavan.

Pozeljno je na tavanu izolirati i nadzide zbog termickih mostova.
http://eko-neimar.com/termicki-most-toplotni-most-hladan-most/

Još veći problem kod krova je što nije podaščan pa kad pada sneg i duva vetar zna da nanese u tavan. Iz tog razloga nisam hteo preko cele ploče da stavljam vunu jel bi to bila velika muka očistiti. Ne vredi mi da ista stavljam na ploču dok se krov i crep ne reše a to će biti limburga meseca. Zato sve više razmišljam o izolaciji na plafonu. I pitanje kako bi se stiropor tiplao na betonsku ploču...
Naravno da sam pokrio vunu paropropusnom vodonepropusnom folijom.

U kupatilu ne bi ništa stavljao i ovako je malo.stavio bi u dnevnom boravku 28 kvadrata kod klinca 16 i spavaća 12.koliko cm si išao jel 5 mnogo? Ide klasika stiropor, mrežica 2 gleta?
5 цм је стиропор, ишла је мрежица и глет али колико и како не знам. Радила ми је једна фирма молерај тако да нисам много улазио у детаље око њиховог посла.

Ja sam na novijem delu kuce(iksni) gde je betonska ploca samo po tavanu poredjao stiropor 5 cm iznad prostorija koje se koriste, razlika u temperaturi je neverovatna..

Nazad
Vrh