Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
sasa22 je napisao(la):jednosmern napon ima samo negativnu poluperiodu ili pozitivnu poluperiodu tako da nema frekvenciju,e sad oblik napona dali je idealno ispeglan to je vec nesto drugo ali frekvencija je 0
kod petla se lepo vidi,samo sto nije nacrtana sinusoida naizmenicnog napona da se vidi razlika. Poluperioda je tu al nema promene polariteta tako da nema ni frek.dukej je napisao(la):Ovde mi nešto terminološki smeta. Ako nešto ima poluperiodu onda ima i frekvenciju.
sasa22 je napisao(la):kod petla se lepo vidi,samo sto nije nacrtana sinusoida naizmenicnog napona da se vidi razlika. Poluperioda je tu al nema promene polariteta tako da nema ni frek.dukej je napisao(la):Ovde mi nešto terminološki smeta. Ako nešto ima poluperiodu onda ima i frekvenciju.
sasa22 je napisao(la):mrezni napon ima sinusoidnu promenu od od +220v pa kroz 0 do -220v broj tih promena u sek je 50 (Hz).Ako eliminisemo negativnih 220v i ostavimo samo +220 nastalo je 0 promena u sek znaci 0 Hz.Oblik napona koji nam je ostao jeste talasast ali je jednosmerno orijentisan filteri sluze da ublaze talas a ne da eliminisu frekvenciju
Puna oscilacija je sinusoidna kriva od 0 stepeni do 2 pi.E, pa nije bitno bar kod struje i jako je bitno kako izgleda.Nema svaki oblik to je samo talasati oblik napona jednosmerne struje.E ova komponeta bruma je to talasasto kretanje napona koje posle ispravljanj mara da se pegla da bi imao najpriblizniji oblik ravnoj liniji.dukej je napisao(la):Ja se ne slažem. Šta ti znači puna oscilacija? Bitno je da se nešto periodično ponavlja a ne kako to ponavljanje izgleda. Svaki oblik signala sa prethodnih slika ima svoju frekvenciju, čak i onaj filtrirani ima u sebi komponentu bruma na određenoj frekvenciji. Da nije tako što bi se ljudi gnjavilii sa filterima?
Definicija jednosmerne struje:jednosmerna struja je fizicka pojava protoka naelektrisanja od viseg ka nizem potencijau i bez promene smera.Ako eliminisemo negativnu poluperidu nema vise promene smera i to je onda jednosmerna struja.To sto se napon talasasto menja to nije frekvencija.Ako po Vama jeste dajte mi formulu za to frekventno kretanje pa ce te me ubediti.Iz ovog Vaseg izlaganja ja dolazim do zakljucka da struja iz baterije ima najvece frekvencije.dukej je napisao(la):sasa22 je napisao(la):mrezni napon ima sinusoidnu promenu od od +220v pa kroz 0 do -220v broj tih promena u sek je 50 (Hz).Ako eliminisemo negativnih 220v i ostavimo samo +220 nastalo je 0 promena u sek znaci 0 Hz.Oblik napona koji nam je ostao jeste talasast ali je jednosmerno orijentisan filteri sluze da ublaze talas a ne da eliminisu frekvenciju
Ako eliminišeš negativnu poluperiodu i ostane ti samo pozitivna (jednostrano ispravljanje), ne znači da nema promena. Opet se napon menja od nule preko maksimuma pa opet do nule. Dakle postoji promena koja se periodično ponavlja u jedinici vremena (isto 50Hz). Broj tih ponavljanja je frekvencija i bitno je da ponavljanja postoje i da su jednaka a ne i kakvog su oblika. Ako je dvostrano ispravljanje onda je 100Hz. Kod invertorskih aparata je frekvencija jako velika (i do 100kHz). I još nešto, ne menja se mrežni napon od 220 do -220 već od 310 do -310V jer je to max. vrednost a 220 je efektivna.
Što se tiče filtriranja, ne eliminiše se frekvencija jer je ona karakteristika te talasnosti koja se eliminiše. Nije isti filter za 50Hz i 100kHz.
Definicija jednosmerne struje:jednosmerna struja je fizicka pojava protoka naelektrisanja od viseg ka nizem potencijau i bez promene smera.
Iz ovog Vaseg izlaganja ja dolazim do zakljucka da struja iz baterije ima najvece frekvencije.
dicki je napisao(la):Vracanje na temu o'ma !