Objekti za smeštaj mehanizacije

Ja sam dodatno armirao sa komadima armaturne mreze, cini mi se samo u donjoj i gornjoj zoni na po ~10cm odozdo i odozgo..

Ja razmisljam sto kazes da uzmem armaturnu mrezu 6mm posto je vec imam i da celom visinom pustim, ali koliko sam shvatio rade ljudi i bez toga i nema problema.

Rade i bez toga, rade i sa postavljanjem mreze svuda u krug kao kocku naprave od mreze.. Kako ko voli :D
Meni licno je na primer bitnije povezati stope nego nesto znacajno armirati stopu.. Uzeo sam gotove binore, iskopao 20x20 cm kanale i zalio ih betonom. Ne kosta mnogo a znaci..

Za moj objekat su iskopane rupe za stope 60x60x70 i pripremljene anker ploce sa armaturom 12-icom. E sad mene zanima da li je potrebno te stope dodatno armirati ili je dovoljno i ovo? Inace je zemljiste stabilno, pri dnu rupa se pojavljuje siga, znaci tvrdo ko kamen.
Inace imam ukupno 8 stopa, duzina objekta 9m, sirina 8m.
screen shots
Ja sam isto radio rupe 60 60 ali 80 dubina. I stavio dva reda horizontalno mrezu armature. Da ne puca beton u tom smeru prilikom nekog slaganja.

To sa horizontalnom mrezom u stopi kod mene nije izvodljivo zbog ovih armatura 12-ica koje sam zavario za ploce. One formiraju da tako kazem stub 20x20x60.

Dali se može napraviti nadstrešnica dimenzije 12x9m na jednu vodu. sa jedne strane imam ozidan objekat i sa njega bi išle grede dalje da bude pod jednim krovom. Na svaka 4 metra bi išli stubovi željezne cjevi 100x100. Zanima me koliko je nagib dovoljan ako se pokriva sa limom

10% je sigurno dovoljno za uobičajeni profilirani lim visine profila 35-40 mm. Ako je visina objekta na višoj strani velik problem postoje rješenja i za manji nagib, ali dodatno poskupljuju izvedbu.

Ljudi, koju armaturnu mrezu da stavim 6 ili 8icu betoniram jedno parce preko starog betona, bice debeo beton oko 12cm, prelazice traktori i puna zmajevka

Sa tim majstorima bi bilo ~ 110e/kvadratu, bez kapija. Ne znam da li se sa povecavanjem sirine resetke nesto menja cena ili ostaje tu negde, npr da je sirina supe 10m.
Inace lepa supa @ worm 👌

Ako smem da dodam sirinom od 10m sa resetkom mislim da nema neke matematike u odnosu da ide stub,stopa,anker ploca... deluje mi to tu negde.
Npr imam 2 supe prva pravljena dok nisam bas nista znao i iza ima 3 stuba noseca sirina 5m od stuba do stuba uk 10m sirine tu npr iznad stubova nema neka cev da ih poveze, nego idu roznjace-rogovi direktno na stubove i prezivela je bez ikakvih posledica nevreme 2023 godine. Iducu sam pravio pre tog nevremena ali sam na zadnja 3 stuba odozgo stavio cev 80*80 kao veznu i na nju tek rogove vario.
E sad pitanje da li je onaj majstor bas stedeo ili sam ja na drugoj predimenzionisao.

Nazad
Vrh