Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Video sam kod nas u selu jedan limeni hangar koji na vertikalnim zidovima nema lim skroz do gore već je na poslednjih, neznam tačno, npr. 30-40cm stavljena pletena žica koja služi da ne ulaze ptice ali da kroz tu žicu cirkuliše vazduh. I tako po celom obimu hangara. Cirkulacija vazduha je i zbog kondezacije i zbog otvorenih metalnih silosa koji su u hangaru. Krov je lim sa filcom a bočni zidovi su lim bez filca.Citao malo ovu temu,lim sa filcom,jel brze trune lim sa njim ili bez njega ?.Nekoliko clanova je postavilo isto pitanje,jer nekako je i meni logicno ako taj filc duze zadrzava svu tu vlagu na limu,brze ce probiti korozija kroz cinkovani deo i time naceti celicni lim ...A opet bez filca sva vlaga se cedi sa lima,ali se sve nakuplja kod roznjaca,tj stafli,profilne cevi,nebitno,na mestu gde je lim spojen za krov,onda mozda tu brze krene da korodira na tim mestima ?.Jel ima neko supu gde kondezuje duzi niz godina,sta kazu iskustva ?.
Takodje kontam vise kondenzuje u zatvorenim supama zbog razlike u temp ?.Jel bi se to moglo smanjiti kad bi se omogucila cirkulacija vazduha u delu krova.Da vazduh ulazi sa strana a izlazi na vrhu ( 2 vode krov naravno).Znaci da vrh,sleme ili kako se vec zove,ne bude zatvoreno klasicnim limom gde se suoceljavaju 2 strane lima,nego da to bude nekako otvoreno,nije bitno kako ...
Nista cudno , na kraju filca mora biti vlage jer se vraca odozdoSvi ti današnji plastelin limovi što se prave teško da će izdržati više od 20-25 godina bez obzira da li ima filc ili nema.... Teško da je bilo koji cinkovan... Samo je ofarban u boju...
Lim bez filca to kada ima ozbiljnijeg kondenza Lije po šupi.... Lim sa filcom.... Posle par godina hoće sa krajeva filc da počne da se "odlepljuje"... To sam video bar na 5-6 mesta, a, objekti nisu stariji od par godina..... Kod mene se na jednom ćošku filc odlepio posle manje od 2 godine....
Vlaga (para) može da prođe kroz filc i čim ostvari kontakt sa hladnim limom kondezuje. Ali stvorene kapljice ne mogu da klize i padaju dole jer ih filc upija.Sigurno ? A da nije uloga da se kondenz i ne stvara zato sto je filc topliji od lima ?
Debljina lima nije odlučujuća za trajnost. Treba biti tolika da zadovolji nosivost na predviđenom razmaku oslonaca i da ne strada od tuče (grada).0.5mm lim danas je neki standard kod tih trapeznih limova,a gledam po starim drzavnim halama,hangarima gde su bile zadruge pre,to i dan danas stoji bez problema,mora da je lim 1mm debljine na tim trapezima ,i cinkovano deblje.