Objekti za smeštaj mehanizacije

Spansko selo.... 😁🍻
Bitno mi da se uradi i drza par godina, krov je u planu svakako da se radi kroz par godina.
Sad je kuca komplet radjena unutra al dzava i supa. Za sl godinu bilo u planu kre enje spolja i krov, ali nista od toga.
Uzmi zljebnjake i srafi u dumenjak (rog) ispod toga trake od kondora ili kupiš slemenu traku to ti je najjeftinije i estetski najprihvatljivije.

Kad si već na krovu prepakuj crep što bolje jer prvo stradaju takvi krovovi :D

Najboje je da se na sleme ukove letva celom duzinom i svaki poklopac usrafi. Tu ostaje vecno. Nestezati do kraja da ima lufta malo pri promeni temperature.

Iz iskustva, šrafljenje u dno profila je najsigurnije.
Može da se stegne propisno i ne popušta vremenom.

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka

Po nekom pravilu kako su mene učili koji to bolje znaju, jahač i dugački šraf idu u vrh trapeza kad se postavljaju paneli,kratki šrafovi u dno idu kod limova,da bi bilo prijanjanje pokrivke sa štaflama ili šta je već na krovu kao nosač...

Jahacima sam okruzio glavni deo supe i nadstresnicu i po koji u sredini kad sam vec kupio da ne ostanu zardjace.
Nisam neki picajzla i esteta ali na gvozdju i tim poslovima ne volim da stedim. Vidim da mi je greska sto sam ostavio duzi lim pozadi kao da odbija kisu sad se lomim kad uhvatim vremena da uzmem aku i sve isecem da skratim.

Ja danas menjao salonit ploce sa limom i na jednu tablu od 6m mi je islo 29 srafa

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Pre odmora radili majstori krovnu konstrukciju. Javljaju danas od kuce ispruceni paneli iz Grcke . Reko sebi trebao sam ja izgleda na odmor kamionom da imam povratnu turu, bilo bi jeftinije.
d906a79fe027b2cf2928e16749758f5a.jpg
a7cf5272a60fee7764b3691b754cbe22.jpg
592d5a8f2500480193c3e166d6a9a6c0.jpg

Sent from my WP5 using Tapatalk

Spansko selo.... 😁🍻
Bitno mi da se uradi i drza par godina, krov je u planu svakako da se radi kroz par godina.
Sad je kuca komplet radjena unutra i supa. Za sl godinu bilo u planu krecenje spolja i krov, ali nista od toga.
Baca prvo radis.krov pa tek onda sredjivanje ostalog, a ne obrnuto...

K'o што сам рекао ономад ево две сличице како сам ја код мене решио кровне носаче на мојој шупици за зеленка...
IMG-20230725-132125.jpg
IMG-20230725-132034.jpg

Димензија попречног носача (три их има и идентични су) је на распону од 6м, доњи и горњи појас 60х40х3мм, дијагонале и вертикале 40х40х2мм
Главни носачи су од цеви 40х40х3мм доњи и горњи појас, дијагонале и вертикале 40х40х2мм, распон сваког галвног носача је 6,6м.

Као што се може видети он је (главни кровни носач) је правоуганог облика, са ослањањем у једној тачки, на распону један од другог на 2м. Штафле су 5х8цм, постављене на сваких 1м једна од друге, да би се постигла чврстоћа кровне конструкције услед јелте оптерећења...

@galicije83 Sto nisi stafle okrenuo da stoje uspravno ?,mislim ne ovako kao sada polozeno,jer ovako koliko god da nose,nose mozda i skoro duplo manje nego sto bi mogle da si ih uspravno stavio.

Не носсе дупло мање већ неких 30%, иначе сасвим довољно је и ово за носивост на коју је кров прорачунат....штедло се није већ је рађено по прорачуну, ксо штп рекох може да се уради на ху начина и да носи конструкција и са мањим елементима без проблема...

Nazad
Vrh