Nisam znao u kojoj temi bi najbolje bilo da pitam, pa reko' ajd' ovde, a ako moderatori smatraju da je negde drugde prikladnije, neka slobodno premeste...
Da li neko od mašinaca ili građevinara sa foruma zna kako se projektuju/izračunavaju rešetkasti nosači koji imaju oblik kao toblerone čokolade, ili kao one armature iz fert gredice (binori ?). Znači tri šipke u poprečnom preseku čine trougao a između njih je ispuna od armature koja ide ukoso.
Video sam na jednoj okućnici takve rešetkaste grede napravljene od armature kao nadstrešnicu iznad dvorišta po kojoj ide vinova loza. Pa me zanima pod kojim uglovima se stavljaju te glavne šipke, da li čine jednakostranični trougao, pod koji uglovima ide ispuna i sl. konstrukcione stvari, dakle više kako to treba da izgleda nego proračun nosivosti jer ja svakako ne bih znao da to preračunavam po silama i sl. Ili ako ima na netu nešto makar približno objašnjeno prikladno za bravara, ne za statičara. Ja sam guglao sa "prostorni rešetkasti nosači" ali ne nađoh ništa.