Iako nisam ni otprilike stručan iz oblasti metalnih konstrukcija, (treba i ja da pravim sličan objekat pa sam malo gleduck'o po netu), jedan detalj na gornjoj slici mi bode oči.
To je spoj rešetkaste grede sa nosećim stubom (kod ovog majstora u crvenoj majici). Po onome što sam našao na netu, poslednji štap u ovoj rešetkastoj ispuni na spoju sa nosećim stubom (sa desne strane majstora u crvenoj majici) bi morao da se završava u gornjoj tački stuba a ne ovako na dole. Baš me zanima da li sam u pravu pa ako je neko stručan iz te oblasti bilo bi lepo da nam to malo pojasni.
Ovaj detalj me tera na razmišljanje da li su majstori koji prave ovakve objekte stručni iz potrebnih oblasti (statika, metalne konstrukcije...) ili su samo dobri varioci i bravari a objekte prave prema nekom svom šablonu i logici.
Kao što rekoh, i mene čeka gradnja jedne slične šupe, (samo ne znam kad, ne daju mi komšije sad da radim
), pa sam u razgovoru sa jednim majstorom shvatio da on ovakve rešetkaste nosače pravi onako kako mu se najlakše uklopi (ugao ispune bude 45% pa gde se završi, bez obzira na položaj stuba) ali da predimenzioniše materijal (mada je i to otprilike) pa se tako obezbedi.
Zanimaju me vaša iskustva sa mastorima koji grade ovakve objekte, da li ste im sve prepustili, da li su bar imali neki projekat po kom su radili, statički proračun i sl.