Pa dobro, nisam postavio ove slike samo da bih se pohvalio već da dam nekome i ideju.
Ove led trake su nivoa zaštite IP21. Znači, u zatvorenom prostoru nema potrebe ih dodatno izolovati. Mucobieno ih je stavio u profile jer ih drži na prskalici pa želi da ih zaštiti od stalne vlage i dejstva preparata. To će najpre prouzrokovati koroziju i prekide u traci. Na ovom snimku se vidi šta sve mogu da podnesu trake ovog nivoa zaštite (postoje i IP65, mislim, koje su potpuno zaštićene na prodor vode)
Čak sam i ja bio iznenađen. Mada, možda je bila destilovana voda, sad kad razmislim.
Stavljanje traka u profile smanjuje širinu svetlosti koju emituju i zamućuje ih bar malo. To smo primetili kod mucobieno iako su ti poklopci bili ''providni'', tj. bolji nemaju. Jedino providni klirit (plexiglas, da se namenski pravi). Tako da i to treba imati u vidu.
Ove trake su na 12V. Postoje i na 220V (imam nekoliko metara što sam kupio pre par godina. One su dosta slabe, prednost je što ne treba poseban pretvarač ali te na 220V su potpuno izbačene iz upotrebe ili se izbacuju. Navodno jer su opasne, čak je i mene udarila struja kad sam ih postavljao, mojom greškom. Imaju silikonsku izolaciju)
No, da se vratim na 12 V. Trake dolaze u dužini od 5 metara, mogu se seći na svakih 2.5 cm, ili tako nešto. Preporuka je da jedna linija ne bude duža od tih 5 metara. I za to postoje dobri razlozi.
Postoje napajanja da se kupe, spram snage trake (od 60, 70w itd), tj. koriste se za jedan kotur od 5 metara max. Pošto sam hteo da prođem što jeftnije
(ipak sam postavio u 2 objekta oko 35 metara ove trake), ja sam se dosetio i iskoristio kompjuterska napajanja kao izvor struje za LED trake. To ima više prednosti ali i par mana. Prednost je što sam PC napajanja nabavio budzašto ( praktično sam po ceni jednog namenskog za 5 metara uzeo 3 napajanja za svih 35 metara). PC napajanja daju stabilniji napon, imaju zaštitu od pregrevanja, kratkog spoja itd. Ipak, nisu svemoguća. Dolazi do pada napona na krajevima trake pa ih ne treba preopteretiti (iako su deklarisana na 12 V da daju 15, 20 ili 25 A). Nemam bolju sliku, ovo je bilo u postupku montaže:
LED trake se neznatno greju. Ali - tamo gde sam ih montirao na flahove, posle nekog vremena primetio sam da su se flahovi izvitoverili. Što mi je bilo čudno jer sam ih postavio pravo. Na dodir bih rekao da su se ugrejali malo iznad temperature tela. Takvih problema nema sa cevima (četvrtkama) tako da to je još jedan savet