Objekti za smeštaj mehanizacije

Koliko vidim kod kolege ima napajanje od kompjutera...mozes i punjac za akumulator koristiti..ali najjeftinije je pc napajanje,posto je 12v potrebno.

Pa dobro, nisam postavio ove slike samo da bih se pohvalio već da dam nekome i ideju. :osmeh:

Ove led trake su nivoa zaštite IP21. Znači, u zatvorenom prostoru nema potrebe ih dodatno izolovati. Mucobieno ih je stavio u profile jer ih drži na prskalici pa želi da ih zaštiti od stalne vlage i dejstva preparata. To će najpre prouzrokovati koroziju i prekide u traci. Na ovom snimku se vidi šta sve mogu da podnesu trake ovog nivoa zaštite (postoje i IP65, mislim, koje su potpuno zaštićene na prodor vode)

Čak sam i ja bio iznenađen. Mada, možda je bila destilovana voda, sad kad razmislim. :osmeh:

Stavljanje traka u profile smanjuje širinu svetlosti koju emituju i zamućuje ih bar malo. To smo primetili kod mucobieno iako su ti poklopci bili ''providni'', tj. bolji nemaju. Jedino providni klirit (plexiglas, da se namenski pravi). Tako da i to treba imati u vidu.

Ove trake su na 12V. Postoje i na 220V (imam nekoliko metara što sam kupio pre par godina. One su dosta slabe, prednost je što ne treba poseban pretvarač ali te na 220V su potpuno izbačene iz upotrebe ili se izbacuju. Navodno jer su opasne, čak je i mene udarila struja kad sam ih postavljao, mojom greškom. Imaju silikonsku izolaciju)

No, da se vratim na 12 V. Trake dolaze u dužini od 5 metara, mogu se seći na svakih 2.5 cm, ili tako nešto. Preporuka je da jedna linija ne bude duža od tih 5 metara. I za to postoje dobri razlozi.

Postoje napajanja da se kupe, spram snage trake (od 60, 70w itd), tj. koriste se za jedan kotur od 5 metara max. Pošto sam hteo da prođem što jeftnije :osmeh: (ipak sam postavio u 2 objekta oko 35 metara ove trake), ja sam se dosetio i iskoristio kompjuterska napajanja kao izvor struje za LED trake. To ima više prednosti ali i par mana. Prednost je što sam PC napajanja nabavio budzašto ( praktično sam po ceni jednog namenskog za 5 metara uzeo 3 napajanja za svih 35 metara). PC napajanja daju stabilniji napon, imaju zaštitu od pregrevanja, kratkog spoja itd. Ipak, nisu svemoguća. Dolazi do pada napona na krajevima trake pa ih ne treba preopteretiti (iako su deklarisana na 12 V da daju 15, 20 ili 25 A). Nemam bolju sliku, ovo je bilo u postupku montaže:

LED trake se neznatno greju. Ali - tamo gde sam ih montirao na flahove, posle nekog vremena primetio sam da su se flahovi izvitoverili. Što mi je bilo čudno jer sam ih postavio pravo. Na dodir bih rekao da su se ugrejali malo iznad temperature tela. Takvih problema nema sa cevima (četvrtkama) tako da to je još jedan savet :osmeh:

Ja nisam izmišljao niti razmišljao puno, mene su trake izašle znatno jetnije od tih panela i zato sam ih i postavio.Prosto nije bilo dileme. Postoje i LED cevi koje su ubace na postojeću armaturu (to je tek skupo). Led trake daju širi snop svetlosti, to nije tačkasti izvor svetlosti i takvo osvetljenje više odgovara radionicama (gde su ranije stavljane npr fluo cevi), ne možete napraviti senku sami sebi.

Jesu li paneli na 12V isto?

Poslednja izmena:
Mi samo skoro zavrsili nasu... Za osvetljenje mi se cini Milanovo resenje bas dobro sa LED trakama
166eaa0c2aeebf36a66085cfd6a06eff.jpg
5627f066c10b694eccfab1592ddfc84b.jpg

Poslednja izmena:
Ovu samohodku za kupljenje sena moram ovako stalno da drzim pokriveno. Jbg prave se greske u projektu

Gledam slike ovih divnih metalnih konstrukcija i uocih jednu nepravilnost. Kad se radi ukrucenje metalnih konstrukcija ili bilo kojih drugig tamo gde se ukrstaju stapovi koji ukrucuju konstrukciju , na to mesto treba da se uradi metalna ploca . Sto vidim da redko ko zna da to tako treba .

Poslednja izmena:
Gledam slike ovih divnih metalnih konstrukcija i uocih jednu nepravilnost. Kad se radi ukrucenje metalnih konstrukcija ili bilo kojih drugig tamo gde se ukrstaju stapovi koji ukrucuju konstrukciju , na to mesto treba da se uradi metalna ploca . Sto vidim da redko ko zna da to tako treba .
Da to si upravu... Tako je na moju
e3f37f6af1e705e0a8188b951a9b55bb.jpg

Poslednja izmena:
Pola dana mi je trebalo da pročitam temu :) našao sam dosta korisnih informacija u potrazi iz izradom krova i metalne konstrukcije za krov. Preradio bi jednu dotrajlu drvenu konstrukciju 15x6m koja je pokrivena na jednu vodu i unutra ima na 3m stubove koji drže srednji dio. Plan je da to sve poskidam i uradim nove stubove i metalnu konsktrukiju i da pokrijem limom i obložim vanjski dio limom.

Znači objekat 15x6m, ono što me interesuje je od kojih cijevi da pravim bindere na koji razmak da postavim bindere i rožnjače, stubova sam planirao 4 tj 8, pa ako može preporuka za veličinu profil i debljenu profila da mi to ne legne pod snijegom ili da bzv ne bacim pare na prejaku konstrukciju. Planirana visina je 3,5m odnosno 4,5m i taj obekat koji bi radio bi išao uz jedan zidani obejakat koji je visoči veći od ovog mog planiranog.

Ja znam da je preporuka za statičara i proračun, ali kao što većina radi volio bi čuti preporuku forumaša ;)

@almirko
Ako sam dobro shvatio šupa bi imala 3 ulaza po 5m.
Nosače staviti na 5m kao i stubove, za rožnjače staviti odgovarakuće profile. Ovim se izbegavaju rešetke iznad ulaza u objekat koje su nepotrebne za dužine do 5m .
Za proračun obavezno plati građevinskog inženjera, to realno košta 50-100evra, više im ne daj ni dinara (ja sam građ. inž. :D )
Varijanta 1 - I profil sa zategom

Varijanta 2 - Rešetkasti nosač

Poslednja izmena:
Na 6m mogu se napraviti nosaci od stafne. Kupis dobar gradjevinski cekic , eksere , stafne , testeru i dobru volju i sam to zakucas na zemlji. Posle 2-3 coveka treba to da dignu i postave gore. Imam ja da ti dam dimenzije ako se resis za tu varijantu. A i nacrtacu ti na papiru kako to da uradis.

Imam iskustva sa izradom krova klasičnog na 2 vode za kuću i sl, znam da varim i imam alat za takve stvari, ja i planiram sam da to radim, jedino što nemam iskustva sa odabirom materijala i veličine za konstrukcije kao što su hale.

Ono što ja želim u odnosu na postojeći objeakat da unutar prostora 15x6 nemam stubova kao što je trenutno slučaj, jel 6m rogovi bez oslonca negdje po sredini te dužine vodi vremenom da to legne, zato tražim soluciju sa binderim i rešetkastim nosačima, i tako ću sigurno raditi sad samo neznam šta mi je najjeftinije

1.Opcija sa I profilim djeluje onako izgledno i bez puno posla, interesuje me koja veličina profila bi mi trebala kako bi vidio računicu i otvara mi neke ideje za dodatnu izolaciju koje sam vidio na slici kako je odrađeno :)
2.Opcija sa kvadratnim cijevima i reštkatikin nosačima je otprike kako sam i prvobitno zamislio samo neznam koje cijevi da odaberem, a da to nebude overkill
3.Opcija koju dragan govori je možda najeftnija kod nas je štafla 8cmx5cm, ili moram drugu naručiti ako može i slika sa detaljima pa da i to stavim na papir

Sve varijante mogu uraditi u svojoj režiji

Nazad
Vrh