Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Malo ti je to...bez 15 ne pokusavaj,20 idealno.Imam jednu ponudu za pocinkovanu konstrukciju za halu raspon je 13.5m ima 26 lukova iz dva dela luk.cena 5000evra.bojim se da je 13.5m mala dubina za smestaj mehanizacije (nece moci traktor da se okrene sa prikolicom).?
Uzmi i nacrtaj sta oces pa idi kod nekog ko se stim bavi da ti napravi predracun i koji ce materijal da koristi i imaces sve.planiram da pravim halu 10 sa 35 m, posto mi se ne zuri a i nemam para dovoljnu radio bi sam pa mi je potrebna pomoc oko metalne konstrukcije koju profil cevi da koristim za stubove i krovnu konstrukciju, ako neko zna neka mi pomogne , pozzz
po tvome ja bi trebao da izdvojim oko 800 evra samo da mi neki gradjevinar izracuna statiku konstrukcije sto je bas mnogo , razumem da tu sigurno ima dosta posla da se odradi i da nije to bas tako jednostavno , ali mnogo je lakse videti kod nekoga ko vec ima takav objekat i od njegovog gbjekta skinuti dimenzije .Које црне архитекте раде СТАТИЧКЕ прорачуне. То је посао за грађевиског инжењера. Посао архитекте је да нешто нацрта, а НАС грађевинаца је да извршимо прорачуне за објекат. Оне (архитекте) имају статику конструкција, која је на нивоу средње школе у односу на нашу грађевинску. Значи то је неко основно предзнање, да могу приликом њиховог цртања да знају да ли могу да рачунају на нешто или не. Углавном захваљујући њиховим сулудим идејама, нама дође најтежи посао, а они узму највећи проценат од једног пројекта. Пројекат када се ради, ми грађевинци узимамо око 2евра по м2 прорачуна, остали много више. А њихов посао није ни приближно тежак као наш и на крају ако се нешто деси неће да хапсе електричара, архитекту већ грађевиснког инжењера.
Статистика у грађевинарству не постоји. Постоји Статика Конструцкија, која је основ за метале, бетоне, сеизмику, дрво, динамуку и стабилност, да не набрајам.
Сви штапови у решетци се секу у чворовима и то јеједнино правилно (мада има и често одстуапња, када се јаве много сложеније решетке, алу углавном за много сложеније објекте од хала, типа мостова). У зависности од оптерећења, многи ти штапови и немају силе које преносе на други штап, али се ипак псотављју у решетци. Грешке које мајстори раде су катастрфалне, а уверио сам се да и не желе да се потруде да неког питају да ли то ваља или не, битно је да се шупа направи.
Иначе за ове метлне решетке (главне носаче) користе се металне конструкције за прорачун са низом таблица како би се поједини елементи усвојили (тј. њихова величина), па често се може видети на пример, да штапови доњег појаса (на главном носачу-решетци) иамју једну димензију, горњи појас другу, вертикале трећу, а дијагонале пак четврту. Понављам све то зависи од саме димензије објекта, оптерећења услед снега, ветра, које имају као последицу за оно горе написано. Јер није исто рачунати оптерећење услед ветра и снега за сремску митровицу или пак неко место на Златибору, Копаоноку...
Зато оканите се ћорава посла и да сами покушате нешт ода прорачуанте помоћу ту неких грађевиснких програма, јер није то ниеј ни приближно тако једноставно као што изгледа....Платите неком инжењеру статичару да вам то одради, јер је то његовпосао, а не Ваш....
Ti bolje da si pravio veci trem bez vrata ....
po tvome ja bi trebao da izdvojim oko 800 evra samo da mi neki gradjevinar izracuna statiku konstrukcije sto je bas mnogo , razumem da tu sigurno ima dosta posla da se odradi i da nije to bas tako jednostavno , ali mnogo je lakse videti kod nekoga ko vec ima takav objekat i od njegovog gbjekta skinuti dimenzije .