Objekti za smeštaj mehanizacije

50 vati je reflektor a na kapijama je leksan umesto stakla

Uzmi dva manja, tipa 20w ili 30w, 50W ce da osvetli taj prostor sasvim dobro (meni dva osvetljavaju 20x10m). Ali je problem sto, po mom iskustvu, sa kineskom LED rasvetom imas oko 50% sanse da ce da crkne. Meni je od 2x50W crko jedan (zamenjen u garanciji), i od tri 20W isto jedan. Cini mi se da je problem loseg hladjenja kada su duze ukljuceni (a ostavljaju se preko noci).

Ako je već reč o rasveti u objektima, podeliću iskustvo sa LED sijalicom od 9 W. Na kutiji piše rok trajanja 20 hiljada sati. Meni izgorela za 2 (dva!) sata! Zamenuli su u radnji, ali samo da kažem da ne očekujemo nešto spektakularno....
Nećete pogoditi, kinesko...!

Imam jednu ponudu za pocinkovanu konstrukciju za halu raspon je 13.5m ima 26 lukova iz dva dela luk.cena 5000evra.bojim se da je 13.5m mala dubina za smestaj mehanizacije (nece moci traktor da se okrene sa prikolicom).?

Ja na 12tak metara dvorista okrenem torpeda, tehnostroj 5t i kikindu bez da se iko gura. Ne znam kakav si ti traktor sa prikolicom planirao da okreces unutra, ali iskoracaj dvoriste gde ga redovno okreces pa ces znati.

*Naravno, treba malo vise u duzinu da bi se ceo "voz" ispravio (kod mene oko 17 metara ako Google ne laze).

Poslednja izmena:
planiram da pravim halu 11 sa 35 m, posto mi se ne zuri a i nemam para dovoljnu radio bi sam pa mi je potrebna pomoc oko metalne konstrukcije koju profil cevi da koristim za stubove i krovnu konstrukciju, ako neko zna neka mi pomogne , pozzz

Poslednja izmena:
planiram da pravim halu 10 sa 35 m, posto mi se ne zuri a i nemam para dovoljnu radio bi sam pa mi je potrebna pomoc oko metalne konstrukcije koju profil cevi da koristim za stubove i krovnu konstrukciju, ako neko zna neka mi pomogne , pozzz
Uzmi i nacrtaj sta oces pa idi kod nekog ko se stim bavi da ti napravi predracun i koji ce materijal da koristi i imaces sve.

Које црне архитекте раде СТАТИЧКЕ прорачуне. То је посао за грађевиског инжењера. Посао архитекте је да нешто нацрта, а НАС грађевинаца је да извршимо прорачуне за објекат. Оне (архитекте) имају статику конструкција, која је на нивоу средње школе у односу на нашу грађевинску. Значи то је неко основно предзнање, да могу приликом њиховог цртања да знају да ли могу да рачунају на нешто или не. Углавном захваљујући њиховим сулудим идејама, нама дође најтежи посао, а они узму највећи проценат од једног пројекта. Пројекат када се ради, ми грађевинци узимамо око 2евра по м2 прорачуна, остали много више. А њихов посао није ни приближно тежак као наш и на крају ако се нешто деси неће да хапсе електричара, архитекту већ грађевиснког инжењера.

Статистика у грађевинарству не постоји. Постоји Статика Конструцкија, која је основ за метале, бетоне, сеизмику, дрво, динамуку и стабилност, да не набрајам.

Сви штапови у решетци се секу у чворовима и то јеједнино правилно (мада има и често одстуапња, када се јаве много сложеније решетке, алу углавном за много сложеније објекте од хала, типа мостова). У зависности од оптерећења, многи ти штапови и немају силе које преносе на други штап, али се ипак псотављју у решетци. Грешке које мајстори раде су катастрфалне, а уверио сам се да и не желе да се потруде да неког питају да ли то ваља или не, битно је да се шупа направи.

Иначе за ове метлне решетке (главне носаче) користе се металне конструкције за прорачун са низом таблица како би се поједини елементи усвојили (тј. њихова величина), па често се може видети на пример, да штапови доњег појаса (на главном носачу-решетци) иамју једну димензију, горњи појас другу, вертикале трећу, а дијагонале пак четврту. Понављам све то зависи од саме димензије објекта, оптерећења услед снега, ветра, које имају као последицу за оно горе написано. Јер није исто рачунати оптерећење услед ветра и снега за сремску митровицу или пак неко место на Златибору, Копаоноку...

Зато оканите се ћорава посла и да сами покушате нешт ода прорачуанте помоћу ту неких грађевиснких програма, јер није то ниеј ни приближно тако једноставно као што изгледа....Платите неком инжењеру статичару да вам то одради, јер је то његовпосао, а не Ваш....
po tvome ja bi trebao da izdvojim oko 800 evra samo da mi neki gradjevinar izracuna statiku konstrukcije sto je bas mnogo , razumem da tu sigurno ima dosta posla da se odradi i da nije to bas tako jednostavno , ali mnogo je lakse videti kod nekoga ko vec ima takav objekat i od njegovog gbjekta skinuti dimenzije .

Evo slike i mog objekta gradjenog u poslednjih par meseci, i nazalost jos nije gotov.... dimenzije su 13x15m

5vvwgx.jpg

20ioud.jpg

2rhpkeu.jpg

op0m6b.jpg

10di87k.jpg

10yh1mq.jpg

2ahthjd.jpg

144sw3.jpg

zjatug.jpg

b8rdb5.jpg

alknk8.jpg

Vrata je radio Nikola iz Barajeva, o cenama bas i ne bih jer je sve izaslo dosta skupo, ali je radjeno kako smo zamislili.
cena vrata je oko 4000.

Ti bolje da si pravio veci trem bez vrata :ideja:....

Pa upravo to smo hteli da izbegnemo, jer objekat pored, koji se vidi na slikama je bez vrata. U njemu je sve usrano od golubova tako da ovog puta zatvaramo kompletno.
Cena jeste paprena, obicna vrata ili lomljena nismo hteli jer nam oduzima prostor za manevrisanje (kombajnu je malo dvoriste), a dvoumili smo se izmedju kliznih i ovih rol vrata.
Kod kliznih je potrebno uloziti veliki napor pri samom pocetku otvaranja, i ima problema kroz par godina sa klizacima, kao i zima, zaledi se.
Ovo jeste skuplje, ali kulturica na daljinski :osmeh:

po tvome ja bi trebao da izdvojim oko 800 evra samo da mi neki gradjevinar izracuna statiku konstrukcije sto je bas mnogo , razumem da tu sigurno ima dosta posla da se odradi i da nije to bas tako jednostavno , ali mnogo je lakse videti kod nekoga ko vec ima takav objekat i od njegovog gbjekta skinuti dimenzije .

Statički proračun kod statičara ne košta 800e. Meni je jedan prijatelj (arhitekta) je govorio da je takav proračun oko 150e.

Nazad
Vrh