Kolege dragi... Kod nas je u naseljenom odavno max dopustena brzina 50km/h i samo se u pocetku malo ljudi zalili, i mogu vam reci da se to u vecini slucajeva postuje. Van naselja do nedavno 80, sad je 90km/h i to je isto u redu.
Za brzine do 100km/h imas 10km/h tolerancije, a na 100 i vise km/h je tolerancija 10%. Znaci u naselju se smijes voziti 60km/h bez ikakvih sankcija, ali ako ti brzinomjer na autu nije dobro bazdaren, ide kazna, tako da ja vozim uvijek malo ispod famoznih 60km/h.
Savoris je bio samnom u autu kad me policija zaustavila u naseljenom mijestu pri 82km/h. Odmah ti policajac kaze da je 10km/h tolerancija, znaci da si uhvacen da vozis 72km/h, sto je 12 km/h brze od dozvoljenog. Kazna 1000Kn (136€) koju moras platiti, jer je i policija ogradjena dosta dobro.
Kazne za pojas (naprijed ili nazad, svejedno) su 500Kn, mobitel 500Kn, svjetla 300Kn, neispravnu signalizaciju imas pravo na licu mjesta popraviti bez sankcija, a ako ne uspijes, iskljucenje iz prometa. Ako nemas u sebe ispravnu opremu (prva pomoc po EU normama, trokut, reflektirajuci prsluk, komplet rezervnih zarulja, rezervni tocak, ili sprej za brzi popravak gume... mozda sam nesto i zaboravio) opet kazna. Ne atestirani plin ne prolazi na tehnickom pregledu, a ako i rijesis preko poznanika da te pusti, kazne su velike i za to. Osoba pod utjecajem droge ili alkohola se ne smije voziti na prednjem sjedalu. Gume u zimskom periodu moraju biti zimske s najmanje 4mm profila. Znam da za vozila s prednjom vucom moze samo dvije prednje a nazad ljetne s 4mm profila, a za sva ostala vozila mislim da moraju biti sve 4 zimske. Nisam 100% siguran. Na svakoj osovini lijeva i desna guma moraju biti jednake (iste dimenzije, proizvodjac i model) izuzetan slucaj kad je rezervni tocak namontiran, ali to mi nikada nisu gledali...
Ove probne vozacke za mlade vozace... To je tek bio vrhunac svega. Dobijes vozacku, ALI smojes voziti auto do 99ks i to samo po danu i radnim danom. po mraku i vikendom kraj tebe mora biti osoba koja ima "pravu" vozacku dozvolu najmanje 7 godina
Iznosenje blata na cestu se kaznjava isto lijepom svotom. nenosenje vozacke dozvole kad ides u oranje je isto 500kn kazne. Moja je sva izljepljena selotejpom, iako nije pukla ili se raspala, pa kad me zaustave, pitaju sto je to, pa im kazem kad ju 2-3 puta zaoru, pa ju 2-3 puta zatanjuraju, pa se valjas pod kombajnom da bi me zanimalo kako bi njihova izgledala. (I to mi prolazi
)
Tehnicki pregled obavezan svake godine za sva vozila. Ako traktor nema kabinu, mora imati zastitni okvir. Ako je traktor do donosenja zakona bio registriran bez okvira, ni sad ga ne moras imati. Od ove godine za sva "vozila koja se sporo krecu" je obavezan krnji trokut (bez spiceva) na zadnjem kraju traktora. Ako vuces prikolicu, mora biti na prikolici, a ako nosis neko orudje, mora biti vidljiv (ako je montiran na traktor) a ako se na vidi, moras ga staviti na masinu (na pamet mi pada sprica, sijacica, rasipac gnojiva...)
Ima tu jos milijardu cica-boca al na obraca se paznja na puno njih...
Inace, nije sve tako crno. Nasi policajci nisu bas skroz nerazumni, pa dosta puta hoce progledati kroz prste, ali ak se pravis pametan, onda ces i platiti kaznu.
Kako mi se cini da cete se i vi navici na nova pravila i zakone vrlo brzo, jer smo se navikli i mi ovdje. Opet ima "nedodirljivih" i uvijek ce ih biti. Ima i kod nas sirotinje i bit ce je sve vise. Ali opet se nekako naviklo na kazne, pa cete se navici i vi.