Sta reci o novom zakonu o saobracaju... jednom reci ima da radimo samo za kazne
Ja sam malo istrazivao po raznim sajtovima i gledao razne emisije na tv-u koje su govorili o tome sta nas ceka posle 10-tog decembra.
Kao prvo traktori koji nemaju kabine,nece moci da se registruju i nemogu preci tehnicki pregled koji zahteva novi zakon o saobracaju i zato ce kabina na svakom traktoru biti obavezna,ili u sutprotnom ce se dobijati velike kazne za to,i naravno rotaciono svetlo ce biti takodje obavezno na svim poljoprovrednim traktorima i kombajnima i morace da svetli bilo danju ili nocu i upaljena poziciona svetla uvek kad je traktor na asfaltnom putu.
Jos jedan veliki problem je sta cemo raditi sa prikljucnim masinama koji su siri od 2,5m? i u clanu novog zakona o saobracaju prikljucne masine koje su sire od 2,5m nece moci da idu putem? neznam cemu ce nas ovo dovesti,ali pogledajte naprimer koliko je siroka prosecna sejalica za kukuruz? 3m i dali ce ona moci da ide putem ili kombajni koji su siri od 2,5m a znamo da je kombaj zmaj 142 sirok blizu 3m a da nepricam koliko su siroki veci kombajni poput nekog Johna dira ili clasa.
Ovo mi se cini malo nejasno i valjda ce taj novi zakon malo da usavrse i izmene,tako da maximalna sirina kombajna i prikljucne masine koju vuce traktor ili je nosena,nebudu sira od 3m a za svaki traktor ili kombajn koji je siri od 3m treba imati policijsku pratnju.
To bi bilo neko moje realno misljenje.
I tako ce to ici sve redom,i svi traktori,prikolice,kombajni i ostalo sto sto se krece po putu,ce morati imati potpuno ispravnu svetlostnu signalizaciju i kocione sisteme,na traktorima a tako i na prikolicama i svaka prikolica koja ima ukupnu masu preko 3,5t ce morati imati kocnice bar na jednoj osovini,dok prikolice do 3,5t ukupne mase je dovoljna samo nagazna ili naletna kocnica na rudi.
Jos jedan veliki problem ce biti registracija i tehnicki pregled svih poljoprivrednih traktora i prikolica koja nece biti nimalo jeftina a morace se raditi svake godine da bi ta vozila mogli ucestvovati u saobracaju,takodje kazne za iznosenje blata na asfaltni put ce se kaznjavati velikim kaznama ili 1godina zatvora,a problem je sto nigde nema otresne rampe na kraju poljskog puta gde ce poljoprivrednici ocistiti blato sa svojih traktora da ga nebi izneli na put i zaradili kaznu.
Znate i sami kakvo je stanje poljoprivrednih masina u srbiji i da prosecna starost traktora je 20g,i vecina se vozi neispravna i ne registrovana,i takvi traktori nece moci ucestvovati u saobracaju u narednom periodu.
Zato moj predlog je da svi poljoprivrednici srede na vreme svoje traktore,prikolice i kombajne,da budu ispravni,da imaju ispravnu svetlostnu signalizaju i kocnice i kabine na traktorima,obavezno rotaciono svetlo,i registrovana vozila i da postuju pravila novog zakona o saobracaju,i ko ga bude postovao nece imati problema s tim.