Navigacija u poljoprivredi

@смилад колико те изашле све потребне компоненте и одакле си све набављао? Софтвер који користиш за позиционирање сигнала и навигације у којој је варијанти употребе,јел постоји неки тотално бесплатан?
 
@ratatatui
Što se cene tiče to je dosta rastegljiva informacija jer jako zavisi gde se delovi nabavljaju, koji su iznosi poštarine, kako se prodje na carini..
Treba mnogo volje i dosta sreće da se nabavi potrebno. Mene je u grubo sa tabletom koji me je izašao dosta skuplje od kineskih varijanti
koštalo oko 1600 Eur sa svim troškovima. Polovina te sume sigurno ide na poštanske troškove, carinu i PDV. Pisano je ranije već o toj problematici
nabavke koja je u svemu možda i najveći problem. Nabavljano je najviše iz Kanade, zatim V. Britanije, Letonije, Kine..
Što se tiče softvera za izračunavanje pozicije (radi se o paketu programa RTKLib, a za ovo su posebno bitni RTKNavi i STRSRV), on je poptuno besplatan,
ali treba pronaći osveženu verziju koja može da radi sa M8T Ublox prijemnicima.

@trtmrt
Što se AGopenGPS programa tiče i ja sam imao istu ideju. Tačno je da je besplatan.
Ali, pošto sam se upustio u analizu njegovo rada, došao sam do zaključka da nije podesan za varijantu rada sa Ublox M8T prijemnicima.
Naime, za to da bi se sa pomenutim prijemnicima došlo do koordinata potreban je već spomenuti RTKNavi. On dalje treba da soluciju - koordinate
prosledjuje na TCP localhost, odnosno lokalnu adresu u samom računaru, a da ih odatle dalje preuzima navigacioni softver poput Cerea-e ili AGOpenGPS.
Ispostavilo se da AGOpenGPS nema takvu mogućnost, već da bi trebao da postoji prijemnika sa kojeg će direktno učitavati pozicije. Takve mogućnisti
i kompetibilnost koliko ja znam nema ni jedan od ovih jeftinih modela. Zato je sporna njegova upotreba.
Ima i još jedna problematika, a to je da je pomeni rešenje automatskog upravljanja sa motorm prilično komplikovane i nekako čudno rešeno.
Potreban je nekakav senzor koji se montira na sponu, mikroračunar, dodatni softver. Po meni dosta nezgrapno.
Kod Cerea-e su komponente automatskog upravljanja na neki način standarizovane poput fabričkih modela.
Zbog svega toga trošak za Cerea-u i nije tako veliki. Ja sam uspeo da se izborim da m ne naplate njihov PDV, pa me je izašla 180 Eur.
 
@grabik
Da, Ublox jeste zvanično Švajcarska firma, ali koliko ja znam proizvodnja je na Tajvanu.
Cena od 220€ koju ste naveli nije za M8T, već za M8P module koji nisu samo prijemnici već pločice na sebi imaju i mikroračunar,
wifi modul i drugo, odnosno mogu potpuno samostalno da funkcionišu bez pomoći drugog softvera, te same generišu koordinate..
Cena za M8T je 75$.
Evo linka prodavnice: https://www.csgshop.com/product.php?id_product=205
 
@smilad gde ces i kako montirati kvacilo ? I koliko je placeno u Kini? U De je oko 80€. Posto sam i ja video na forumu da je nekoliko njih ubacilo, mada i pre toga sam i sam imao ideju i trazio, ali nisam tada mogao naci nista povoljno. Tek kada su clanovi postavili na forumu odakle su nabavili i kako montirali, samo sto su oni povezivali uz pomoc Arduina, da prilikom pritiska tastera Auto u Cerea programu, kvacilo spoji. Mogli su samo na obican prekidac, da je ukljuceno kada se koristi navigacija, i iskljuci kad se ne koristi. No, ja ipak nisam porucio to kvacilo, jer hocu da vidim kako radi navigacija i da li cu uopste biti zadovoljan, ili je bacen novac.
Oko programa AgOpen, jeste besplatan ali mnogo je komplikovanije povezati to sve da radi. Barem kako sam malo gledao u grupi i citao, nakom toga i pitao, i kazu da je lakse podesiti i ukomponovati Cerea. E sad, oko senzora ugla sto pricas, to imaju i Trimble autopiloti (mozda je bolja i preciznija upravljivost) dok Cerea funkcionise sa montiranim enkoderom(pritom koji je jako osetljiv)na elektromotoru koji ocitava polozaj osovine.
Na Cerea forumu je sada sve vrlo lepo objasnjeno da skoro svako moze uz pomoć prevodioca da razume, nabavi delove i sklopi, kao i da podesi. Samo malo volje i slobodnog vremena.
 
@Druškan
Što se tiče montaže komponenti za automatsko upravljanje to me čeka u narednom periodu. Idejni plan postoji, sve je nabavljeno, treba odlučiti o detaljima i izvesti.
Brat i ja to rešavamo zajednički.
Ne postoji baš neki naročiti izbor kvačila a da odgovaraju mehanički i cenovno. Najpogodnija su kineska, ali su ona "uradi sam", jer sklop nije zaokružen već traži izradu kućišta, nosača, osovina. Imamo mali strug, pa će tako biti rešeno, već se počelo u skladu s raspoloživim vremenom.
Kvačilo će biti u liniji sa osovinom motora, a sve to će biti vertikalno i paralelno osovini volana. Većina članova tog nemačkog voruma baš nije naročito familijarna sa mehanilom, pa ima tu svakakvih egzibicija. Ima jedan mladić koji delove štampa u plastici sa 3D štampačem. Nije uzeo odgovarajući tip kvačila, pa je bilo tu i lepljenja, popuštanja šrafova zbog neizcentriranosti..
Mi ćemo ići na kompletno metalni sklop.
Oni su više elektronski orijentisani, pa je u tom smeru i uključivanje kvačila automatski sa arduinom preko tadtera Auto u Cerea-i. Nije loša stvar. ali je pitanje potrebe i sigurnosti. Klikneš prekidač i opet si na istom, a kad je isključen ne može se desiti samouključenje. Ta funkcija traži posebnu verzoju Cerea programa. To može i naknadno dodati.
Ja sam delove za kvačilo platio sa poštarinom 65 Eur.
Što se tiče upotrebljivosti i kvaliteta ovog opisanog sistema da Ublox i Cerea, bez dileme je operativan, može da uspešno radi. Traži doduše malo informacionog znanja i veština, puno volje i želje da se rešavaju problemi. Ima na dedetnine snimaka na Youtube iz čitave Evrope, ali i Australije, Amerike..
 
I meni je to kvacilo prvo palo na pamet, alio se cini da ima mnogo prepravke. A ovo sto su kupovLi na forumu nije izgledlao da ima toliko ali eto smiladkaze da ima i tu prepravke.@Smilad aj mi posalji kvacilo sto si pronasao kod kineza u pp. Na forumu su sve spakovali u plastiku sto su uz pomoc 3d stampaci pravili, alo to se sve klima kad se ukljuci , tako da sto kazes, najbolje je ici na metalno kuciste.
 
Nije to baš tako prosto, kao što izgleda, uvek ima neka nova ne predviđena situacija, i zeza... Ja još uvek ispravljam dečje bolesti u hodu, a uradio sam već par navigacija.
A to sa prekidačem za motor, odmah da vas razočaram, neće da radi !!!
Ja sam sistem uključivanja i izključivanja rešio sa zupčanicima, koje štampam na 3D štampaču, i ne skidam više volan pri montaži, a znaćete i zašto kada ga budete skidali :osmeh:, jedino je rus izuzetak, u svemu je zajeban, ali mu se volan skida baš lagano.
 
Ova tema mi je jako interesantna, jeste da nemam pojma ali čitam redovno! :osmeh: Da sad ne listam ponovo, mislim da sam video na nekom klipu da volan pokreće elektro motor preko zupčastog kaiša. Može li to isključenje navigacije za prelazak na ručno upravljanje o kojem se priča u poslednjih par postova da se reši preko nekog španera koji bi se raspustio i skinuo kaiš?

I jedna varijacija na tu temu al' je u stvari to uopšteno pitanje za sve navigacije, npr. navigacija vas vodi i pojavi se iznenadna prepreka (npr. vidite klanfu :osmeh: ili mladunče u zemlji) i vi sad morate trenutno ručno da reagujete da zaobiđete tu prepreku. Šta se u tom slučaju dešava sa motorom i navigacijom, odnosno da l' se nešto poremeti ili može odmah dalje nastaviti sa radom.

I još jedno praktično pitanje za Teslu, pošto je spomenuo rusa. Sad imam rusa 82.1 sa fabričkim orbitrolom, jeste to hidro volan ali za razliku od IMT-a 560 sa orbitrolom koji sam imao pre rusa ide dosta teže. Ili bi možda bolje bilo da se kaže da je kod IMT-a taj hidro volan išao eksremno lako (malim prstom da ga vrtiš pa ni ne osetiš). Pa je sad pitanje da li tu kod rusa treba neki jači motor da tera volan ili je neki standardan dovoljan ako si možda radio u rusu navigaciju pa znaš.

Za setvu, prskanje i bacanje veštaka koristim Rakovicu 65 sa mehaničkim volanom, da mi taj traktor ima hidro volan već bih i ja bio u redu kod tebe za tu tvoju navigaciju... :osmeh:
 
Tesla i mene bi interesovala samo navigacija za prskalicu i rasipač a još ako joj je cena kao ona Rumunska guma za kombajn pazarujem odma'. :haha:
 
@Dukej
Takodje mi palo na pamet isto ,kod rusa sa 10-kom pumpom ,volan ide teze,stoga bi taj elektro motor imao muke sa pomeranjem volana ,a ko zna mozda bi se i zapalio :p.Resenje je onda nista drugo do 12-ka pumpa.
Sto se tice iskljucivanja auto upravljanja,to bi trebalo da radi tako sto cim cimnes volan ,tj skreces kako ti hoces,motor oseti veci otpor i odma iste sekunde iskljucuje auto upravljanje.Mislim da je tako kod skupih navigacija sa auto steer opcijom.I mislim da nema potrebe nikad da se skida taj motor i sistem preko remena za kontrolu volana,jednostavno dok je auto steer iskljucen ,ti vrtis i motor zajedno,ali on ne predstavlja neki veci otpor pa da je to neki problem.Samo moje misljenje naravno,ja licno bi gledao da nikad to ne skidam.


https://www.u-blox.com/en/product/neo-m8p-series

M8p ?,ovaj je 130 eurova.
 
@Tesla
Govorio sam o prekidaču koji će se aktivirati ili odvajati elektromagnetno kvačilo, a ne o prekidanju napajanja za motor, pošto to naravno nema smisla zbog prenosa.
Ideja je da se motor preko kvačila mehanički odvoji od volana kada nije u upotrebi. U tom slučaju više nema mehaničke veze, i volan se mota kao da motora nema bez ikakvog otpora. Kvačilo je elektromagnetno, dakle spaja kada je prekidač uključen i struja teče, a odvaja kada je prekidač isključen.
Nema nikakvog pomeranja motora, španovanje, sve stoji fiksno. Samo klik na prekidač i sve rešeno.
Meni lično se ti zupčanici na volanu u 3D štampi ne svidjaju zato što smetaju u odredjenoj meri, teško i je iscentrirati na volanu, motor se mora pomeriti da bi izubio i isključio..
Nabavljaš ih od onog mladog nemca sa Ma Wi inicijalima? Znam da ih štampa i prodaje..
@Grabik
Kvačilo od klime je preglomazno i nepodesno zato što je konstrukciono obrnuto rešenje o odnosu na ovu potrebu.
 
Poslednja izmena:
Uh, zato i nisam ranije bio u temi, nestižem da odgovorim na sva pitanja...
Prvo, opterećenje motora na kom će se isključiti autopilot se lako podešava u samoj navigaciji, i nemože da izgori, ali normalno da sam volan na traktoru mora ići lako, i nemože se montirati na mehanički volan, jer bi stlno izbacivala.
Drugo, sam motor ima u sebi reduktor, i još redukciju preko samog zupčanika na volan, tako da ima dosta snage, i nije baš naivan.
Treće, kada se desi slučaj da cimnete volan, autopilot se automatski isključi, jer ste normalno preopteretili motor :osmeh:.
Sam motor, kada je mehanički spojen a autopilot isključen, ne stvara neki preterani otpor, tako da ne predstavlja problem pri vožnji, i samim tim je elektromagnetno kvačilo skoro nepotrebno.
I da, praznim inbox ::sramota::.
 
Uh, zato i nisam ranije bio u temi, nestižem da odgovorim na sva pitanja...
Prvo, opterećenje motora na kom će se isključiti autopilot se lako podešava u samoj navigaciji, i nemože da izgori, ali normalno da sam volan na traktoru mora ići lako, i nemože se montirati na mehanički volan, jer bi stlno izbacivala.
Drugo, sam motor ima u sebi reduktor, i još redukciju preko samog zupčanika na volan, tako da ima dosta snage, i nije baš naivan.
Treće, kada se desi slučaj da cimnete volan, autopilot se automatski isključi, jer ste normalno preopteretili motor :osmeh:.
Sam motor, kada je mehanički spojen a autopilot isključen, ne stvara neki preterani otpor, tako da ne predstavlja problem pri vožnji, i samim tim je elektromagnetno kvačilo skoro nepotrebno.
I da, praznim inbox ::sramota::.

Tesla jel tvoja navigacija otisla za belegis?
 


Na ovu navigaciju osim elektromotora za ''autopilot'' moze se ugraditi na orbitrol elektro ventili, pa navigacija funkcionise kao pravi autopilot, bez pomeranja volana u kabini, verovatno ide jos nesto uz to. Normalno to sve podize cenu, a i komplikuje samu izradu.Ali samo hocu da napomene da je na ovom programu to moguce, dok kod Cerea programa jedino resenje je elektromotor.
 
Nazad
Vrh