Od kad sam ubacio koordinate ne silazim više sa traktora. Ne treba više da tražim kamen, izmerim njivu, gledam da li je dobar pravac, da li je komšija zakrivio pravac u moju njivu itd. Traku više ne nosim u traktoru. Odaberem parcelu, odaberem AB liniju da li radim od levog ili desnog komšije i gas...
Koliko god da sam bio siguran da su mi parcele ok imao sam puno iznenađenja kad sam prvi put otišao sa navigacijom. Poseban problem su njive gde je širina oba kraja ok, ali je njiva u špicu. Džaba si beležio faktičko stanje i kreirao AB linije naspram toga, kad će pre ili kasnije treći-četvrti komšija izvesti geometra, pa da vas sve u nizu faktički pomeri...
AB linije uzglavnica su bespotrebne. Mogu odgovarati stanju na terenu jedino ako ti je put asfaltiran ili imaš iskopan kanal. To nisam ni ubacivao.
Zvao sam komšiju da mu kažem da mi navigacija pokazuje da je ušao na mene 10 ari i nije hteo da mi prizna. Geometar mi je izmerio njivu i označio tačno na flašu koju sam ja ukopao.
Podaci na Geosrbiji nisu uvek tačni, čak ni približno.
Evo kako je na Geosrbiji parcela 3966/13, međutim kad sam dobio koordinate od geometra, međa između mene i 3966/18 je tačno gde treba da bude, kako se i vidi na snimku