Navigacija u poljoprivredi

Pa dobro, napisao sam u 99% slučajeva....

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока
Hahaha, ne bih se složio a i totalno je nebitno, još gore da ti neki ludan nađe njegovo žito u tvom oranju...
IMG-20200513-104339.jpg

IMG-20200513-104324.jpg

Još jednom, nemam ništa protiv, neka svako radi kako misli da je najbolje.

Tako je. Svako će raditi kako hoće. Imam jednu parcelu koju sam posle uzimanja u arendu radio 3 godine po zatečenim granicama. I svake godine vidim da mi nije to to što bi trebalo biti. Sva sreća do jednog komšije ima cev udarena za koju znamo da je tačna mera. I ja ti lepo posle 3 godine, a pred oranje, odem na geosrbija i uzmem širinu parcele. Kad sam otišao da orem, izvučem pantljiku, ooopp ono drugi komšija 7 metara ušao a duž 550 metara. Pa ti računaj koliko je to kvadrata. I ja lepo odorem svih sedam metara. Na proleće zove taj komšija da će da izvede mernika. Reko samo javi kad dolazi da izadjem. Javio on, ja malo okasnio, i kad sam stigao kaže on meni - ej, pogrešio si za 2 cm. Još toliko sam trebao da odorem.
Ima kod nas u selu par gazda koji rade sa navigacijama i vidim da se to dobro slaže sa stvarnim granicama na terenu. Tako da ako mi navigacija kaže da odorem nekom 1-2-3-5 metara, ja odoravam, pa ako se tom nekom ne svidja neka kao u predhodnom slučaju slobodno izvede mernika pa ako sam pogrešio ja ću mu sve troškove nadoknaditi...

Tako je. Svako će raditi kako hoće. Imam jednu parcelu koju sam posle uzimanja u arendu radio 3 godine po zatečenim granicama. I svake godine vidim da mi nije to to što bi trebalo biti. Sva sreća do jednog komšije ima cev udarena za koju znamo da je tačna mera. I ja ti lepo posle 3 godine, a pred oranje, odem na geosrbija i uzmem širinu parcele. Kad sam otišao da orem, izvučem pantljiku, ooopp ono drugi komšija 7 metara ušao a duž 550 metara. Pa ti računaj koliko je to kvadrata. I ja lepo odorem svih sedam metara. Na proleće zove taj komšija da će da izvede mernika. Reko samo javi kad dolazi da izadjem. Javio on, ja malo okasnio, i kad sam stigao kaže on meni - ej, pogrešio si za 2 cm. Još toliko sam trebao da odorem.
Ima kod nas u selu par gazda koji rade sa navigacijama i vidim da se to dobro slaže sa stvarnim granicama na terenu. Tako da ako mi navigacija kaže da odorem nekom 1-2-3-5 metara, ja odoravam, pa ako se tom nekom ne svidja neka kao u predhodnom slučaju slobodno izvede mernika pa ako sam pogrešio ja ću mu sve troškove nadoknaditi...

Ovo baš nije dobrar primer.Ja znam svaku granicu i imam traženu površinu ali ne u zakonskim međama. Ti si u 2020 godini sa svom tehnologijom,aplikacijama, hektometrima dozvolio da ti neko uzme 40 ari zemlje...Ma koji mernici, ljudi se svete i prave štetu i takve primere sam ja pokazao i na slikama. Te priče, ja bi ovo, ja bi ono su gadne, kod nas su tako jednog doveli na 2 brazde, čovek se razboleo od sekiracije, u Sasama su jedan drugom gazili trag uz trag pšenicu u maju, tukli se, davili na njivi zbog totalno nebitnih pomeranja. Mislim da imam sliku negde od jesenas gde je mernik izvršio ispravku međe i gde su ovi nezadovoljni pustili popreko četvorobraznim plugom po žitu. Oni srećni a ovaj sa pravom međom se ždere...

Nije to bilo u 2020. To je bilo dosta ranije samo sam uzeo primer. Sve ok, ali ja se držim našeg sela i atara, a takvih primera kao kod tebe nisam ni čuo da je bilo a kamoli video. Kod nas kad mernik izadje i pokaže kao da je Bog sišao i rekao tu je granica. Dešava se opet da neki panjevi izoru kamen, dal namerno ili slučajno ne znam. Ali sa navigacijom ja uvek znam gde je granica a onaj što ne zna neka izvede mernika...

Varijacije na temu..
Suština obe varijante je nešto što je besplatno i dostupno svakome. AgOpen softver.
Bar 90% hardverskog kompleta takodje je u slobodnoj prodaji.
Meni se lično ne svidja to rešenje sa motažom senzora na letvu volana.
Iz više razloga.
Ovde se preferira besplatna aplikacija zbog njene komercijalizacije i veće zarade.
Uz dužno poštovanje za orginalnog autora koji je uložio veliki trud i znanje da je osmisli i učini dostupnom svakome bez naknade, potreba za tom dodatnom komponentom je njena najveća slabost.
Profesionalni, fabrički sistemi je u najvećem broju slučajeva nemaju, odnosno drugačije je njena uloga rešena.
Ne slučajno.

Daner, a koja bi bila cena bez auto pilota (za prskanje i bacanje veštaka)?

Ovo baš nije dobrar primer.Ja znam svaku granicu i imam traženu površinu ali ne u zakonskim međama. Ti si u 2020 godini sa svom tehnologijom,aplikacijama, hektometrima dozvolio da ti neko uzme 40 ari zemlje...Ma koji mernici, ljudi se svete i prave štetu i takve primere sam ja pokazao i na slikama. Te priče, ja bi ovo, ja bi ono su gadne, kod nas su tako jednog doveli na 2 brazde, čovek se razboleo od sekiracije, u Sasama su jedan drugom gazili trag uz trag pšenicu u maju, tukli se, davili na njivi zbog totalno nebitnih pomeranja. Mislim da imam sliku negde od jesenas gde je mernik izvršio ispravku međe i gde su ovi nezadovoljni pustili popreko četvorobraznim plugom po žitu. Oni srećni a ovaj sa pravom međom se ždere...
Ima primera gde je komšija drugog komšiju zbog sklada ubio pištoljem, ovde čitam kako se odorava po nekoliko metara pa i ako si u pravu nije se sa svakim zajebavati.

Prošle godine kada sam kupio jednu parcelu komšija je bio odigrao 6m širine Izveo inženjera i ukopao u među na svakom ćošku po jednu rešetku za svinje,80 cm u dubinu. :osmeh:

al cekaj sa tim grobovima taj isti sam sebe jos vise ukopo jer mu se gazi njiva sa leve strane ili nisam dobro skonto sliku?

Nazad
Vrh