Navigacija u poljoprivredi

Koordinate parcela sa iscrtanim AB linijama imam i na Cerei koja je duplo jeftinija i od kineskih

Kod ovih za 15k dobijate ISOBUS, brend, tehničku podršku i dobijate softver u kojem možete da upravljate podacima. Na primer, moguće je povezati 20 rovera (traktora, kombajna, samohodnih prskalica itd) sa vaše farme. Mogu više traktora da rade na jednoj parceli. Kombajn koji ima mapiranje prinosa, ili ko uzme Veris mašinu može nacrtati mapu koju kasnije mogu da koriste vario sejalice, prskalice, rasipači, vario sistemi za zalivanje itd. Možete preko aplikacije da pratite gde su vam mašine i šta rade itd.

Ovo vam ne može nuditi nijedna kineska ili uradi-sam varijanta i odatle cena, ali većini paora i nije potrebno. Pritom cena po mašini kad opremate vozni park od 15 komada mehanizacije izađe dosta niže.

Čekao sam da dobijem ucrtane njive, nije digitalizovan katastar, danas sam probavao ovako na suvo, kad izvučem AB liniju radi dobro, drži pravac bez greške ali ostale opcije sam se zapetljao, krenuo telefon da se gasi...Iznervirao se, nisam mogao da nađem opcije za graničnu liniju na uvratinama itd...
Ima meni na srpskom?

Aj' ako može jedno objašnjenje za nas neupućene, koji nismo imali dodira sa navigacijama. :)

Kod zadavanja te AB linije, namestiš se traktorom na tačku A (računam da tu možeš da se nameštaš koliko hoćeš da staneš precizno, i tek onda uključiš da je to tačka A) i onda odeš na drugi kraj njive na tačku B. Je l' tako? E sad, hoću li baš potrefiti precizno tačku B, kontam da npr. ona treba da bude u simetrali traktora, šta ako promašim za malo, npr. 10 cm? Mogu li i na drugom kraju da se opet nameštam traktorom pa da iz više pokušaja naciljam tačno tačku B, ili moram da je naciljam odmah u onom prelaženju od tačke A ka tački B?
Da li postoji mogućnost da se nekim dodatnim prenosnim uređajem prethodno obeleže tačke A i B a da se ne izvlači ta linija traktorom? Npr. izađem bajsom na njivu, nađem panj (među) koji je geometar obeležio, odmerim colštukom potrebno rastojanje od međe, tu namestim taj prenosni uređaj i memorišem tačku A. Isto uradim i na drugoj strani njive, i po povratku kući ubacim te koordinate u traktorsku navigaciju, pa kad odem da radim odmah imam unetu liniju A-B?

Namestiš se kako hoćeš kod prvog kamena i stisneš tačku A. onda odeš na drugi kraj i opet se namestis kako hoćeš i onda stisneš tačku B. i ona ti onda ispuca liniju izmedju te dve tačke.

Mikser ti je lepo odgovorio. Bitno je da zadaš izvlačenje prave AB linije, onda možeš da krivudaš i voziš kako hoćeš, on samo sastavlja AB. Ako klikneš na krivu liniju, onda če krivudati kako si i ti krivudao pri izvlačenju AB.

@olalija dali mogu da se ubace kordinate iz katastra u tog kineza i da nema problema.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Mogu da se ubace , ja sam napravio za sve njive, pretvorio geodetske kordinate u trazeni format onda ucitavam njivu koju zelim.
A kad zavrsis moze se fajl iz navigacije ucitati u google earth program i pokaze ti prohode i rupe ako si ostavio.

U HR su geodetske kordinate u HTRS96 standardu a treba ih konvertovati u WGS84 standard koji razumje GPS. Pretpostavljam da je isto za vojvodinu jer je to jos austrougarska kartografija.
Njivu mozete nacrtati u google earth i jos tuce programa , trazi se KML format zapisa ali samo kordinate bez visine , znaci najjednostavniji bez smeca koje jos google earth ubacuje , kod snimanja se to odredjuje.
To je obicni txt fajl u koji mozete u bilo kojem teks editoru da upisete kordinate i napravite kml fajl odnosno njivu sa kordinatama za GPS navigaciju.
Ako ima smeca u kml fajlu zaglavi navigaciju , samo najosnovnije kordinate njive.
Mislim da ima i na youtubu kako se radi.

A o ovom da sa tvornickom navigacijom dobijate kordinate ne bih komentarisao , onda treba da dobijete citav katastar Srbije recimo unutra a vi samo odaberete cesticu , ali na ovom forumu svasta pisu, dobro da nije napisano da i cita misli vlasnika za iste pare:)

Katastar Srb vodi položajne koordinate u Gauss-Kruger /Bessel 1841 formatu. Te koordinate treba konvertovati u WGS84 format projekcionih koordinata za Trimble i kineske navigacije ili u UTM format za Cerea navigacije i sl. Kad imate sve tačke parcele u potrebnom formatu, imate sve što vam treba za iscrtavanje AB linija

Ja mislim kada kupim nesto da treba taj koji je prodao da dodje da to pusti da radi kako treba sta imam ja da razmisljam dali ovako ili onako dodji majstore i pravac s traktor na njivu da mi pokazes kako to ide. Sta ima da znam ja sta se softerski ubacuje tamo ovamo nisam programer. Imam navigaciju 750fm na preciznost 15cm trimble koju sam kupio sa case traktorom. Dosao covek i pokazao mi na njivu kako se koristi na srpskom je i par klika i radi. Mnogo ste mi umrsili sa auto pilotom. Sada tek nista ne razumem sta rade te kineske.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

A one CHCN AV isto kinezi kako oni rade? Vidim na fb skoro svaki dan negde ugrade.Meni lično kulturnije izgleda antena nekako je neprimetna.
Ako se sobro sećam Radoslav je spominjao da je neki orijatelj prodaje samo da je još na testu.

Radi drugar navigacije i auto pilot.Dijapazon cena od 3000 do 3500 evra sve u zavisnosti da li se uzima bazna stanica, na koji se traktor montira itd.

A one CHCN AV isto kinezi kako oni rade? Vidim na fb skoro svaki dan negde ugrade.Meni lično kulturnije izgleda antena nekako je neprimetna.
Ako se sobro sećam Radoslav je spominjao da je neki orijatelj prodaje samo da je još na testu.
Kolega danger je uzeo tu a i ja ću za koji dan. Za sad najvernija kopija trimbla...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ima sve. Ali isobus je trenutno u testiranju. Kad završe biće samo update softvera i to je to. Može da se ubace parcele. Ima da sama okreće na uvratinama. Može 2 kartice da se stave zbog boljeg signala....

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh