Navigacija u poljoprivredi

Tako je , resetuje svaki put kad se isprave tockovi,nema greske.
Ne znam sto sumnjate, to vec radi.

Probate pilota gde ima was senzor i pilota gde nema, samo ce vam se kazati.

Sent from my POCO F3 using Tapatalk

Cerea ima algoritam koji posredno spram navigacionih informacija i davanja sa enkodera utvrdjuje kada su točkovi ispravljeni. Nije bitan neki apsolutni podeoni broj sa enkodera nego softver prati stanje u dužem intervalu. Tako da nije smetnja kada volan " upušta". Mana je sporija reakcija, a prednost jednostavnija ugradnja i jedna osetljiva komponenta manje.

E sad zavisi koliko je nekome indukcioni senzor osetljiva komponenta...
Za moj pojam nije.
Imate ga svi na tocku od sejalice pa nikom ne smeta.

Čudno je da se toga nisu setili kreatori Agopen?
Za sve postoje razlozi, pa tako i u ovom slučaju.
Odnosilo se na Was senzor za koji odavno imam mišljenje da nije praktičan.
Da je sve tako jednostavno onda bi i zvučne marke ugradjivale induktivne senzore.
Tu najveći problem vidim "kalibrisati" njegov rad kao što rekoh već ranije.

Veruj mi lakse ga je kalibrisati i manje osetljivo nego potenciometar da imas napred i polugice.
I tu moras odrediti da ti pravo stoje tockovi.

To oko potenciometra i polugica ima svoje probleme. Vrednost potenciometra neće biti linearna za celi otklon točka levo/desno.
Taj problem može se rešiti korištenjem linearnog potenciometra na klipu.
Ja ću koristiti ovaj sistem enkodera i resetovanja pošto sam konstatovao problem "poluga".

Ako ima neko volje , da ne citam cijelu temu , konkretnu preporuku neke proste i jeftine navigacije . Znaci netreba preciznost , do 5 ili 10,15cm . Naravno bez autopilota . Za prskanje bez redova , rasipac i slicno . Moze i nesto da se kombinuje sa tabletom ,aplikacijom , antenom , ali da radi . Hvala

Koliko sam ja shvatio on se resetuje na 0 svaki put kad se točkovi postave ravno. Ne vidim tu nakupljanje greške tokom rada. Cerea to nema pa opet radi.
Kako nema cerea , imas WAS ali kao opticki enkoder na rotoru motora, sto ti dodje na isto, nije vrat nego je sija, mora biti spregnut motor sa nazubljenim remenom sa orbitrolom.
Kod agopena motor nije spregnut fisno na orbitrol, tarni pogon ima proklizavanje , vec ima WAS na kotacima sto mu dodje isto kao i enkoder, a moze biti isto opticki enkoder , analogni potenciometar ili hal sensor isto digitalni. Pa onda arduiono to sve pretvara i serijski salje na agopen.
Za korisnika mnogo komplikovanije mora zna da lemi , da programira arduino da sve pospaja itd.

Cerea je to napravila da vec postojeci motor sa drajverom spajas sa Cereom, a taj motor i drajver su napravljeni prvo za male amaterske CNC rutere ili CNC stolove. Korisnik ne treba nista da pravi ves samo spoji sve pravilno. Elegantnije i ppuuunnnnooooo lakse za korisnika.

Ako nevjerujes , imas konektor na enkoderu pa ga iskljuci pa probaj , samo na njivi gdje nema blizu nekih rupa ili nesto da ne napravis karambol.

Poslednja izmena:
Hvala Grabik , al izgleda da sam ja potpuno aut po tom pitanju , ko pao smarsa ? 1500e najjednostavnije ??
Ima li sta za 200, 300e , ajd 400? Nemam para za bacanje

Момо то сам и ја хтео да питам али ме било срамота чекао сам неко да ме предухитри. Стварно људи ако има нешто за 200-400евра. Ја се све надам да ће бити као са електронским контролама сетве. У почетку коштале као пола сејалице, а сада их има за 150 евра.

Nazad
Vrh