A da li je moguce da odstupanje bude 1m?@grabik
Kolega, izmerim njivu, obelezim drvenim kočićem, sledeće godine me pozove komšija da izmerim i njegovu njivu, pronadjem moje prošlogodišnje kočiće, odstupanje od njih 7-10cm. Da je na jednoj situaciji bilo tako, nego skoro pa na svakoj gde sam merio susedne parcele. Jednostavno gps sistem je dobar ali ima i on svoje odstupanje, u zavisnosti kakav je presek laički rečeno. Mozemo mi pričati o centimetarskoj tačnosti gps-a, al u praksi nije to baš tako. Ni sa autopilotom nećeš imati savršene preklope kad seješ, jednostavno sistem ima svoju neku grešku. Što se tiče geodetskog merenja, katastarske koordinate parcele mi poravnavamo na terenu spram greške geodetske mreže sa koje je formirana parcela u premeru, što znači da se neće uvek slagati naša merenja granice u poredjenju sa tvojom navigacijom ako se navodiš striktno po katastarskim koordinatama. Najveći problem je Vojvodina, Hrvatska i Bih gde su u upotrebi još uvek austro-ugarski zemljišni premeri. Tu je jedini ispravan način da se snime koordinate medje koju je obeležio geometar i ubace u navigaciju, kako sutra ne bi imali problema sa komšijom. Zvanično, uspostavu medje može vršiti samo geodetsko službeno lice i njegovo merenje je priznato od strane države. Ovo kažem iz razloga što konkretno, stranka u postupku je pribavila bespravno koordinate svoje parcele i unela u navigaciju. Komšija podneo tužbeni zahtev za smetanje poseda, ja sam izašao na teren i konstatovao smetanje poseda u širini od 1.5m celom dužinom parcele. Iste koordinate parcele koje sam dobio i ja od katastra poseduje i protivna stranka, nema nikakve razlike, to su te iste koordinate, ali ja pri merenju moram da se poravnam na geodetsku mrežu (čauru, odnosno polaznu geodetsku tačku) kako bi merenje bilo ispravno i konstatujem službeno da je komšija "sa navigacijom" uzurpator na strankinoj parceli. Zato je bitno da koordinate svojih parcela uzimate od geometara, koji će vam uraditi poravnanje i pripremu za navigaciju ili snimite medjno kamenje na terenu pa unesite u navigaciju.
Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka
U cijelom selu su medje pomjerene za metar, ti upadas nekom 1m ali zato neko i tebi upada 1m. Vjerovatno je neko dao dobre šuške...