Navigacija u poljoprivredi

Ne znam sta lldrazumevate sa dobrom konekcijom, obican 2g zadovoljava potrebe, a ima ga svuda.Bitno je da nema prekide.
Treba podesiti prijemnik , mob ili sta vec samo njega da koristi da se ne prebacuje sam.
A saobracaj za rtk signal je pola kilobajta u sekundi.Mada u radu koliko sam pratio i da ostane bez rtk-fixa pa se opet nakaci(gasili smo namerno) na par sekundi, i dalje dobro drzi pravac.
I

Sent from my POCO F3 using Tapatalk

Opet ja oko senzora točka. U AgOpen šemama je to neki analogni senzor koji se "budži" na točak. Koliko sam gledao kod njih na fotografijama ta budževina mi nije baš nešto zaštićena. Kolega daner kaže da su koristili kapacitativni senzor. Kako ste to mehanički vezali? Kako je to rešeno kod fabričkih uređaja?

Prosto, kad tockovi stoje pravo podesi se da neki metal , limcic sta god aktivira senzor koji resetuje encoder u motoru na 0.

Od ovog nema prostije.
Ali to je programirano i prepravljeno u ag-u.

Imam jedan senzor visine od range rovera sto svi koriste za was , ako kome treba.Nov , kupio dva za testiranje, jedan stoji u kutiji.

DraleTd
mojih par prijatelja je kupilo tu varijantu agopen navigacije sa rtk bez pilota, mislim da je cena bila 1600e, u selu jednom kod Sremske Mitrovice. Ja im spremao koordinate parcela da ubace. Kad smo proveravali, u voznji moze da pobegne do 15-20cm zavisi kakav je volan. sto je skroz korektno.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka
Ja sam ove godine sijao sa agopen i nema nikakvog bezanja( i poslije mjesec dana i poslije 2 mjeseca) , ako je sve namjesteno, najveci problem namjestiti gabarite masine i polozaj antene , najveci problem mi je bio sto je antena imala ofset u jednu stranu 10cm , i ne znam zbog cega nisam mogao da dobijem dok nisam ubacio da je -10cm da proradi kako treba a po nekoj logici je trebalo +10cm , postojale su bagovite verzije pa poslije ispravljane itd. Ali kad je verzija agopen bez bagova i se sve namjesti radi bez problema , imao je problem sa voznjom unazad , ali to ne rade ni profi sistemi.

I problem sa imao poslije nekoliko instaliranih verzija nije htio da radi agopen dok nisam reinstalirao win10 , zasto win nije vise htio da startuje agopnen. Postoji problem ako se ne ubace dobri parametri u ublox ne moze da radi dovoljno brzo i nastaju problemu , mora se iskljuciti sve nepotrebno da se dobije brzina 10Hza i onda radi i na velikim brzinama.

Takodje isao i provjeravao medje , imao baznu stanicu sa radio prijemnikom(na punjive baterije) , i rover sa radio prijemnikom preko koje prima korekciju signala napaja se preko USB-a , jedino smor mora se cekati 10-tak minuta da proradi baza i poveze se radio prijemnikom sa roverom , nema interneta , u cm odgovaralo sa geometrom koji je poslije dolazio.

Postoje i bolje antene od Ublox , malo skuplje ali sa vecim pojacanjem, takve sam i uzeo. Inace medje trazio sa ublox softverom , kordinate iz katastra konvertovao u gps , postoji za HR jedan besplatni na netu , moze i 20-tak kordinata da konvertuje samo se mora napisati pravilno tekst fajl i znati pravilno odabrati parametre.

Postoji jedan problem sa tim rtk2go , ali nije do preciznosti baze , ovdje moze da se uzme fiksna internet adresa ali nije isplativa za jednog trebalo bi vise, mora se placati telekomu , najjednostavnije za pravljenje neovisne rtk baze u odnosu na rtk2go.

Jedini nedostatak je agopen je tkz WAS , skupi tvornicki sistemi koriste za to vrlo osjetljive akcoleremetre/kompase i to po 2 ili vise komada a jedan vise kosta nego ublox i baza i rover sa antenama.

Poslednja izmena:
@grabik
Kolega, izmerim njivu, obelezim drvenim kočićem, sledeće godine me pozove komšija da izmerim i njegovu njivu, pronadjem moje prošlogodišnje kočiće, odstupanje od njih 7-10cm. Da je na jednoj situaciji bilo tako, nego skoro pa na svakoj gde sam merio susedne parcele. Jednostavno gps sistem je dobar ali ima i on svoje odstupanje, u zavisnosti kakav je presek laički rečeno. Mozemo mi pričati o centimetarskoj tačnosti gps-a, al u praksi nije to baš tako. Ni sa autopilotom nećeš imati savršene preklope kad seješ, jednostavno sistem ima svoju neku grešku. Što se tiče geodetskog merenja, katastarske koordinate parcele mi poravnavamo na terenu spram greške geodetske mreže sa koje je formirana parcela u premeru, što znači da se neće uvek slagati naša merenja granice u poredjenju sa tvojom navigacijom ako se navodiš striktno po katastarskim koordinatama. Najveći problem je Vojvodina, Hrvatska i Bih gde su u upotrebi još uvek austro-ugarski zemljišni premeri. Tu je jedini ispravan način da se snime koordinate medje koju je obeležio geometar i ubace u navigaciju, kako sutra ne bi imali problema sa komšijom. Zvanično, uspostavu medje može vršiti samo geodetsko službeno lice i njegovo merenje je priznato od strane države. Ovo kažem iz razloga što konkretno, stranka u postupku je pribavila bespravno koordinate svoje parcele i unela u navigaciju. Komšija podneo tužbeni zahtev za smetanje poseda, ja sam izašao na teren i konstatovao smetanje poseda u širini od 1.5m celom dužinom parcele. Iste koordinate parcele koje sam dobio i ja od katastra poseduje i protivna stranka, nema nikakve razlike, to su te iste koordinate, ali ja pri merenju moram da se poravnam na geodetsku mrežu (čauru, odnosno polaznu geodetsku tačku) kako bi merenje bilo ispravno i konstatujem službeno da je komšija "sa navigacijom" uzurpator na strankinoj parceli. Zato je bitno da koordinate svojih parcela uzimate od geometara, koji će vam uraditi poravnanje i pripremu za navigaciju ili snimite medjno kamenje na terenu pa unesite u navigaciju.

Vidis zato mi ne koristimo rtk2go.
Imamo podignut ntrip server na linux-u zbog stabilnosti.Javnih ip imamo koliko hocemo, drugar internacionalni link ima sa rumunijom i + to nam se nalazi u firmi (net provajder ) dovedena i telekomova optika isto.

Pustene dve stanice, jedna preko jednog linka druga preko drugog,sve na upsevima koji kostaju par hiljada eur i na agregatu od 20.000e.
Nema nestanka struje, nema pucanja konekcije.
To je moralo sve tako zbog kablovske i neta , pa nam dobro doslo.
Na rtk fix nam se rover kaci za 10-15 sekundi.

@daner
Kako ste resili heding. Voznja u rikverc?
I mogu li na Ag-u da ubacim u jedan posao sve parcele ili mora za svaku poseban field?

Rikverc jos resavamo jer ostalo jos ziroskop i kompas da implementiramo.Za sad rikverc iskljucen, tako da ne rotira mapu kad se ide u nazad.

A sto se tice field-a jel ovo odgovor na tvoje pitanje?

Bezveze sam obelezavao.
Znaci isti fild samo boundry dodajem od svake njive 4 tacke i potvrdim.

Mozes probati u simulator mod-u
1a893a65e24add01a89165ffbbe61237.jpg

O tome i pricamo, imace eto kolega daner za prodaju sa pilotom. Ovi sremci prodaju bez pilota i sa pilotom

Dgps korekcije kod mene rade, nemora biti rtk signal. Ne znam na Ublox sistemu da li moze da radi na dgps ili mora rtk na centimetar?

Dgps korekcije kod mene rade, nemora biti rtk signal. Ne znam na Ublox sistemu da li moze da radi na dgps ili mora rtk na centimetar?

DGPS nije nista :) mora rtk , bez toga nema nista , to je korekcija signala baze , a preciznost se izracunava na faznom pomaku sinusoide koja dolazi sa satelita izmedju baze i rovera , takodje baza ne moze da bude neograniceno daleko , zato si i imao da ti svake godine njiva seta :)

Kazem za dgps jer neko ne zeli da placa rtk signal i dovoljno mu je oko 25-30cm za radove prskanja i razbacivanja djubriva, mozda nisam dobro objasnio sta sam hteo reći. Grešiš Grabik, ali nema ni veze sad objašnjavati, sve se to uči na fakultetu i u praksi. Uzmi metar razvuci dva puta neces istu vrednost izmeriti, zasto su neki pametni ljudi izmislili etalone.

Nsam nikad probao vuci neki fix sa stanice npr 60-70 km dalje, da vidim kolika bi greska bila.
Ako se uklapa u tih 20 cm eto resenja.

Prosto, kad tockovi stoje pravo podesi se da neki metal , limcic sta god aktivira senzor koji resetuje encoder u motoru na 0.

Od ovog nema prostije.
Ali to je programirano i prepravljeno u ag-u.

Imam jedan senzor visine od range rovera sto svi koriste za was , ako kome treba.Nov , kupio dva za testiranje, jedan stoji u kutiji.

Kod vodiš signal sa enkodera? Arduino ili ....?

Encoder je u motoru, ide preko serijskog u kontrolersku plocu koju pravimo i programiramo.Arduino bio slab pa nismo hteli ni da zapocinjemo nista sa njim.

@grabik
Kolega, izmerim njivu, obelezim drvenim kočićem, sledeće godine me pozove komšija da izmerim i njegovu njivu, pronadjem moje prošlogodišnje kočiće, odstupanje od njih 7-10cm. Da je na jednoj situaciji bilo tako, nego skoro pa na svakoj gde sam merio susedne parcele. Jednostavno gps sistem je dobar ali ima i on svoje odstupanje, u zavisnosti kakav je presek laički rečeno. Mozemo mi pričati o centimetarskoj tačnosti gps-a, al u praksi nije to baš tako. Ni sa autopilotom nećeš imati savršene preklope kad seješ, jednostavno sistem ima svoju neku grešku. Što se tiče geodetskog merenja, katastarske koordinate parcele mi poravnavamo na terenu spram greške geodetske mreže sa koje je formirana parcela u premeru, što znači da se neće uvek slagati naša merenja granice u poredjenju sa tvojom navigacijom ako se navodiš striktno po katastarskim koordinatama. Najveći problem je Vojvodina, Hrvatska i Bih gde su u upotrebi još uvek austro-ugarski zemljišni premeri. Tu je jedini ispravan način da se snime koordinate medje koju je obeležio geometar i ubace u navigaciju, kako sutra ne bi imali problema sa komšijom. Zvanično, uspostavu medje može vršiti samo geodetsko službeno lice i njegovo merenje je priznato od strane države. Ovo kažem iz razloga što konkretno, stranka u postupku je pribavila bespravno koordinate svoje parcele i unela u navigaciju. Komšija podneo tužbeni zahtev za smetanje poseda, ja sam izašao na teren i konstatovao smetanje poseda u širini od 1.5m celom dužinom parcele. Iste koordinate parcele koje sam dobio i ja od katastra poseduje i protivna stranka, nema nikakve razlike, to su te iste koordinate, ali ja pri merenju moram da se poravnam na geodetsku mrežu (čauru, odnosno polaznu geodetsku tačku) kako bi merenje bilo ispravno i konstatujem službeno da je komšija "sa navigacijom" uzurpator na strankinoj parceli. Zato je bitno da koordinate svojih parcela uzimate od geometara, koji će vam uraditi poravnanje i pripremu za navigaciju ili snimite medjno kamenje na terenu pa unesite u navigaciju.

Ne razumem kako si imao odstupanje od 7-10 cm naredne godine? Jel pričaš o RTK ili DGPS?

Nazad
Vrh