Koliko para toliko i muzike, tako i u ovom slucaju jeftinijih home made varijanti i premijum brendova. Kao prvo bazne stanice kod home made varijanti moraju imati obezbedjen monitoring (kako drugacije garantovati za korekcioni signal koji baza salje prijemniku na traktoru). Druga stvar je samo ponasanje ublox prijemnika, i sam prijem signala, kad je prijemnik na prohodu- liniji do neke visoke šume ili nekog objekta. Ublox sistem je zaista čudo u pogledu plaćeno-dobijeno, ali mogu svima dokazati koliko moze gresiti na terenu u raznim situacijama. Što se tiče baznih stanica, ako plaćam signal (rtk korekciju) nekom provajderu u zemlji onda i očekujem da je signal tačan-ispravan u datom momentu rada, što me provajder i obavesti u kom periodu su bile solarne oluje i ne garantuju za tacnost korekcija sa bazne stanice, dakle monitoring je neophodan u svakom slučaju, što sam i sam iskusio prilikom jednog omedjavanja parcele, instrument pokazao pogresan pravac medje. U svom gradu koristim i privatnu baznu stanicu i drzavne bazne stanice, zbog svog privatnog posla kao geometar. Agopen sam ubacio na svoj traktor, sa ličnim prijemnikom sam ga povezao i probao, radi radnju zaista dobro na brisanom prostoru, ali dešava se, ne uvek ali desi se, ako sam bliže drveću ili nekom visljem objektu, pomeri me za 1-2m a pokazuje da je fiksno resenje, tj da je signal do 3cm, sto znači da je pravac neispravan. Nemojte misliti i da ce signal i broj vidljivih satelita, biti isti u Subotici, Novom Sadu, Paraćinu ili Nišu, kod nekog će raditi savršeno a kod nekog nikako. I opet najveći je problem svuda internet, konkretno kod mene sve funkcionise besprekorno, dobar signal, dobar internet (Ntrip), a dok kolega koji je 15km dalje od mene muči muku. Premijum brendovi su te probleme donekle ipak resili softverski. Za mene lično je home made varijanta za te novce skroz ok, ali korekcije sa bazne stanice ipak kod nekog ko zna sta radi- podrška (vekom, Agros, Livona itd) i to su sada već bazne stanice sa Glonas i Sbas sistemom, mnogo više satelita ima na raspolaganju samim tim i bolji rad. Ako planirate nabavku neke jeftinije varijante navigacije, moje mišljenje je da je bolje ( pametnije) uzeti tu home made varijantu sa rtk korekcijom nego neki Trimble sa korekcijom od 25cm. A opet misljenja sam, ako birate autopilot, bolje neki premium brend birati.
Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka