Navigacija u poljoprivredi

Mene interesuje varijanta bez pilota za rasipač i prskalicu.Računam bolje da dam pare tebi nego nekoj firmi pa ako postoji ta mogućnost potencijalna sam mušterija.
Ne znam Maticu kakav si financijski ali po meni ako se vec daju neke vece pare neka ide i auto pilot. Jer ne vjerujem da ce biti neka drasticna razlika izmedju auto pilota i standardne navigacije, jer i za samu navigaciju mora ici bazna stanica i te neke skuplje komponente.
Jos ako bude moguce da saltas navigaciju sa traktora na traktor...

Maticu kad je bal da je bal. Jednom placas i jednom boli, posle kad koristis svidece ti se.

Ja razmisljam kada se poseje u dlaku onda i kad bacam vestak lako je po redovima u jesen koji su pravi. Kad orem takodje pratim svoje redove i to je to.

Na ovo malo zemlje što radim nemam potrebu za navigacijom. Al' bih je voleo više neg' i jedan drugi priključak! I to onu sa autopilotom... :)

Gde to ima jutro zemlje za 2-3 hiljade evra?
A obična navigacija u 20-30cm vas košta oko 500e, mada zavisi koliko vas odrapi carina, I koliko i kakav tablet ćete uzeti...

Drugar uzeo pre 2 godine trimble autopilot za tri traktora, dao oko 20k evra. Kaže mi da je znao kako je raditi sa navigacijom uzeo bi je dosta ranije. Inače radi oko 115-120 jutara zemlje...

Teslin komplet je koštao 3.500 evra, ne znam da li sada košta toliko ili je skuplji/jeftiniji.Kod nas se zemlja kreće od 4.000 e pa na gore a to je tu blizu cene pomenutog kompleta.

Koliko para toliko i muzike, tako i u ovom slucaju jeftinijih home made varijanti i premijum brendova. Kao prvo bazne stanice kod home made varijanti moraju imati obezbedjen monitoring (kako drugacije garantovati za korekcioni signal koji baza salje prijemniku na traktoru). Druga stvar je samo ponasanje ublox prijemnika, i sam prijem signala, kad je prijemnik na prohodu- liniji do neke visoke šume ili nekog objekta. Ublox sistem je zaista čudo u pogledu plaćeno-dobijeno, ali mogu svima dokazati koliko moze gresiti na terenu u raznim situacijama. Što se tiče baznih stanica, ako plaćam signal (rtk korekciju) nekom provajderu u zemlji onda i očekujem da je signal tačan-ispravan u datom momentu rada, što me provajder i obavesti u kom periodu su bile solarne oluje i ne garantuju za tacnost korekcija sa bazne stanice, dakle monitoring je neophodan u svakom slučaju, što sam i sam iskusio prilikom jednog omedjavanja parcele, instrument pokazao pogresan pravac medje. U svom gradu koristim i privatnu baznu stanicu i drzavne bazne stanice, zbog svog privatnog posla kao geometar. Agopen sam ubacio na svoj traktor, sa ličnim prijemnikom sam ga povezao i probao, radi radnju zaista dobro na brisanom prostoru, ali dešava se, ne uvek ali desi se, ako sam bliže drveću ili nekom visljem objektu, pomeri me za 1-2m a pokazuje da je fiksno resenje, tj da je signal do 3cm, sto znači da je pravac neispravan. Nemojte misliti i da ce signal i broj vidljivih satelita, biti isti u Subotici, Novom Sadu, Paraćinu ili Nišu, kod nekog će raditi savršeno a kod nekog nikako. I opet najveći je problem svuda internet, konkretno kod mene sve funkcionise besprekorno, dobar signal, dobar internet (Ntrip), a dok kolega koji je 15km dalje od mene muči muku. Premijum brendovi su te probleme donekle ipak resili softverski. Za mene lično je home made varijanta za te novce skroz ok, ali korekcije sa bazne stanice ipak kod nekog ko zna sta radi- podrška (vekom, Agros, Livona itd) i to su sada već bazne stanice sa Glonas i Sbas sistemom, mnogo više satelita ima na raspolaganju samim tim i bolji rad. Ako planirate nabavku neke jeftinije varijante navigacije, moje mišljenje je da je bolje ( pametnije) uzeti tu home made varijantu sa rtk korekcijom nego neki Trimble sa korekcijom od 25cm. A opet misljenja sam, ako birate autopilot, bolje neki premium brend birati.

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

I jos jedna stvar, racunajte i da investicija u opremu nije samo ta cifra, platićete i podatke o granicama geometru ili katastru za svaku parcelu koju zelite da ubacite u navigaciju. Ili varijanta da sami idete po parcelama i snimate koordinate medjnog kamenja, sto opet iziskuje neko znanje obrade tih podataka u zavisnosti koju opremu ste kupili.

DraleTd
mojih par prijatelja je kupilo tu varijantu agopen navigacije sa rtk bez pilota, mislim da je cena bila 1600e, u selu jednom kod Sremske Mitrovice. Ja im spremao koordinate parcela da ubace. Kad smo proveravali, u voznji moze da pobegne do 15-20cm zavisi kakav je volan. sto je skroz korektno.

Шта је 15-20цм ја знам да побегнем и целу прскалицу. Ове године када сам прскао тоталом сам омашио целу прскалицу па сам морао ићи поправљати.

@szupunski
Sa kojom antenom radite sa ublox f9p?

Dobra antena je jako bitna u ovoj priči.

Što se jednofrekventih Ublox M8T prijemnika tiče, mogu da potvrdim da im u radu predstavlja problem visoko drveće i objekti koji značajno zaklanjaju vidik ka nebu.
Ali to su prijemnici iz 2015-te koji su već polako prevazidjeni. Prvi koji su doneli RTK u ovaj ultranizak cenovni rang.
Nabavio sam ovih dana dvofrekventne f9p i kvalitetnije dualband antene, radim tranzicijju na taj sistem, pa ću videti kako će se ponašati u praksi.

@smilad
Ja nemam ublox, prijemnik koji koristim je profesionalni za moje geodetske poslove, u sklopu uredjaja je integrisana antena, prijemnik i 3.5g gsm modem. Prijatelj koji je kupio ublox f9p je dobio onu antenu MB-ANN 0 mislim da je oznaka, sigurno da bi sa ozbiljnijom antenom bio stabilniji rad. Al opet, u jednom delu atara je super, u drugom gde je slabija pokrivenost gsm signalom je lose, stalno gubi fiksno resenje kako nema konekciju sa baznom stanicom zbog loseg interneta.

I da dodam, bitno je i koje signale podrzava bazna stanica i prijemnik, ako moj prijemnik podrzava GPS, Glonass i Sbas sisteme kao i stanica, tacnije je i odredjivanje polozaja prijemnika na terenu (bolji presek) , dok kod prijatelja prijem signala je sa manjeg broja satelita, jer bazna stanica i prijemnik ne podrzavaju sve sisteme pa je i manji broj operativnih satelita.

Poslednja izmena:
Ne znam da li je neko probao radio vezom da salje signal sa baze i koliko dobro funkcionise u praksi. S obzirom da su nam parcele razbacane pa vrlo često i u drugoj opštini.

@szupunski
Ta MB-ANN 0 je da kažem osnovna Ublox antena koju ljudi uglavnom kupuju zajedno sa prijemnikom najviše zato što je malih diimenzija i jeftina.
Ima dosta boljih kineskih antena za ne mnogo veći novac.
Na Ardusimple postoji varijanta koja je čak kalibrisana i za koju postoji file koji se učitava u prijemnik ili softver koji podržava rad a povećava preciznost.

Stabilna mobilna konekcija je jako bitna kada se korekcija dobija tim putem.
Jako se razlikuje pokrivenost od mreže do mreže.
Sve zavisi od lokacije, ali jedna je ipak najbolja iz sopstvenog iskustva.
Ne bih da reklamiram, treba svako da istestira šta kod njega najbolje radi.
Ja imam integrisan modem u kvalitetnom tabletu i nisam primećivao probleme tog tipa.

Radio linkovi mislim da nisu dobra opcija, pogotovo za uradi sam.
Jedino ako je baza mobilna na tronošcu i premešta se sa lokacije na lokaciju.
Problem je dometa, a i legalnosti rada.

Zaboravih reći, pošto je ovo ipak "uradi sam", jako je bitno kako je konfigurisan prijemnik.
Da li je sve potrebno aktivirano, i ono nepotrebno za konkretan rad pogašeno.
Kompleksna je tema, i samo mali nedostatak može da pravi problem.

Nazad
Vrh