Navigacija u poljoprivredi

Moze bez arduina , ali mu treba neki drugi mikrokontroler i program koji opsluzuje agopengps ili da prepravi citav agopengps iz temelja , sto je malo veci posao, a ako to moze onda mu je bolje napisati sopstveni softver za navigaciju.

Imas ovo i u excel tablici , ovo je za sta mu sluzi arduino i kako komunicira sa novom 5 verzijom.

AGopn-GPS-beta5-0.png

u prvom redu autoSterData su podaci koje salje u arduino za kontrolu motora, znaci kad se nakacis na RX pin od arduina , onda slusas podatke direktno sa USB-a koji dolaze u arduino , jer je to u stvari TX linija FT232 cipa koji pretvara USB u serisku kominikaciju odnosno COM port.

Ne treba ti arduino slusas direktno sa kompa ali ti treba arduino za ostalo, tako sam ja radio kad sam eksperimetisao sa motorom sa enkoderom.

Poslednja izmena:
Minimalna elektronika da bi radio agopengps ti treba samo arduino , ADC pretvarac za WAS sa kotaca i H most za pokretanje motora i motor i nista vise.
Napajanje dobijas sa USB-a za elektroniku osim sto ti treba 12V sa traktora za motor i H most za pokretanje motora.
I to radi provjereno.

Prakticno bilo kakve vrijednosti ubacis , bez kompasa i nagiba samo motor i arduino , nije bas najravnije jer je predjeno jednom drljacom onda gazeno po njivi , a kako je antena relativno visoko , cim traktor udje u trag imas barem 5cm gresku, mali traktor bez prednje vuce.

Poslednja izmena:
Uzmes one jeftine sa allexpresa , samo imaju problem sa konektorom , ne sjedne dobro , vecinom promasi igla kontak bas za izlazni signal i poslije nekoliko dana imas problem jer prekida ili neradi pa obrati paznju na to.
Ove sto sam uzeo prodaju kao RQH100030 ili kao LR032106

Ja sam uzeo kao ove , ali gledaj i konektore

Ako je analogni signal i ima na svaku stranu 35-40 stepeni vjerojatno radi , ali onda moras sve poluge da radis sam , ovaj sto sam ja uzeo ima poluge i kako su napravljene da mjere visinu auta , dosta dobro mehanicki napravljeno , jeste plastika ali ona zilava i jedan dio tvrda guma moze malo da se savija.

A koje zice povezujes na tom tvom jer vidim da ima 6 kom?
I dali mi mozes pustiti link gde si pidget motor narucio?

Ibt_2 kontroler sam narucio.
Moram jos kompas negde iskopati.
Treba mi jos taj uredjaj sto pretvara analogni signal u digitalni i motorcic i mogu se poceti igrati.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Za taj koji sam ti poslao link
brojeve kontakta imas na sensoru
kontakt 1 crna zica je GND (0V)
kontakt 4 zelena zica je signal
kontakt 5 crvena zica +5V

U najnovijoj verziji ne koristi se vise MMA cip i BNo055 napustili navodno nisu stabilni ,cak BNO055 su vec izbacili u zadnjim 4 verzijama, takodje i onaj su izbacili sto si davao link i jos jedan gotov u kucistu.

Sada koriste BNO080 ili 085 ili CMPS14 , ne koriste ga u istoj kutiji sa arduino i H mostom vec ga montiraju na poseban arduino nano i u posebnu kutijicu i montira se gore u plasticnu kabinu ili cak kod antene , sto dalje od vecih komada metala i navodno radi dobro. Problem je momentalno kupiti bilo koji od ovih, sve zalihe prodane.

Danas sam spojio taj CMPS14 sa jednim arduino nano , program postoji u fajlu suport , bez problema se kompajlira i radi ali treba poseban USB kabl. Probao i on radi i kompas i nivelaciju. Znaci i nivelacija i kompas mu je ili BNO080 ili CMPS14 , sve radi jedan cip.
CMPS14 plocice sam platio oko 24E ili cak 28E jednu (uzeo 2 zbog postarine) dok je BNO080 oko 14-15E sve zavisi gdje nadjes i plus postarina na to.

Inace i ja sam imao problema sa nivelacijom i kompasom , kad probam u sobi dok sam eksperimentisao , radi sve super, pravac nivelacija , kako kutiju okrecem i naginjem , ostavim pola dana i probam sve perfektno radi.

Montiram u traktor vise ne radi kako treba , a pravac skace te 15 stepeni lijevo te 15 desno, nivelacija kao radi, ili i ako ne skace autopilot ludi , krivuda kao da ima 3 promila alkohola:) . Kad iskljucim nivelaciju i kompas radi sve normalno, osim normalno jer nema kompas da kad upalis ne zna dok ne krenes gdje je , kod mene je na metalnom podu blizu menjaca i plus h most kraj toga, a iznad pretvarac sa 12 na 24 volta.

Citron ti je jeftini , ali vise manje rade oba.

Evo kako to izbleda u kutijici , oko 5*4cm , nivelacija i kompas je CMPS14, nisam jos probao u traktoru ali navodno treba ga negdje gore montirati , ja imam metalni i krov na traktoru. Kad stoji ovako pokazuje da je traktor na ledjima , mora da sad ovo sto se vidi biti okrenuto prema zemlji ali takva je kutija jer ima ona krilca.

IMG-20210430-194219.jpg

Gde ste kupili pidget motor?
Iskopah u Sloveniji Deersoft tako nesto sajt) , kaze mi lik 90e postarina, motor 100e + pdv + carina + tih 90e.
Nesto mi to ne realno zvuci.

Poslednja izmena:
Ja sam negdje iz EU uzimao ali isto je bio 120E i postarina oko 30E, mozes uzeti i neki drugi motor ali da ima otprilike taj prenosni odnos , i jos ako je za 12V jos bolje , rade i ovi na 24V ali on ima tek punu snagu na 24V.

Pogledacu email pa cu ti staviti sajt.

Od ovih sam uzimao motor ali sam uzeo sa enkoderom i kablom ali ovaj tip, racun ne mogu da nadjem ali PDV su mi naplatili EU, i dobio sam u roku 4-5 dana. Probaj takav naci neki kineski , ovo je kineska proizvodnja , da je takav ili jaci. Kod mene kad traktor stoji , sve zavisi od podloge i kako su napumpane gume ne moze da vrti volan kako treba , kad ide nema problema.

Nasao sam oderali su me ovako za postarinu 29,95E , 1,3kg tesko, posiljka europa i 6,29E paypal me oderao, oni su to uracunali ekstra.
Moj motor je bio sa instaliranim enkoderom i testiranim i taj kabal sto ide sa njim 142.72E , bez enkodera ti je jeftinije.
Ima 12mm osovinu sa kajlom od 4mm (mislim) i ima napravljeno utore za 2 zeger prstena , sto olaksava montazu. Kupio kineza isto 12mm osovina kajla ali nema nikako kako utvrditi na osovini sto se montira.

A ovakav kineski uzeo ali nisam probao zbog problema sa montazom, ali je on malo manji i laksi i pretpostavljam i slabiji , motor me izasao 44E i postarina nesto ispod 20E a sad vidim da je postarima vise od 100E

Cek jel ti servo volan?Kako ne moze da ga vrti?
Teras ga na 12 ili 24V?

Ma 24 V nije problem, ima stepup da se uzme fine snage.

Moze ali sam morao da stavim nesto na volan da ne proklizava , i da mu stavis agresivne postavke za motor ali onda kad ide traktor previse samara lijevo desno , motor moze ali problem je da ne koristi enkoder i onda zakrece vise nego sto treba pa ga vraca nazad, PID problemi.

Takodje kad budes montirao motor , kad ga iskljucujes obavezno mikro prekidac da iskljucuje autopilota jer kad je motor odspojen na uvratinama kad okrecem on vrti motor i nabije PID i onda kad spustim volan on skrene na jednu stranu (10 tak cm) i uvjek napravi s krivinu. Mikro prekidac ili moras tocno uhvatiti strogo 0 i onda spustiti motor.

Sad cu probati izbaciti 12V na 24V pretvarac , mislim da ce i tako raditi , mozda ne tako agresivno.

Ja planiram preko zupcanika da ga teram.Nece biti preklizavanja.Samo ce biti manji precnik pogonjenog dela tako da ce motoru biti malo teze.

Imas u zadnjoj verziji da su se setili da napisu uputstvo u PDF fajlu sa slikama , ima na engleskom i spanjolskom , dosta dobro uradjeno.
Kad se otpakuje program unutra je u manual.pdf.

Grabik jesi trazio dali ima neki brushless kontroler za agopengps?
Vidim ima jeftino motora od hoverboardova , moglo bi se iskoristiti za motor za volan

Nazad
Vrh