Navigacija u poljoprivredi

Da , ali dobijas je kao na slici , moras zalemiti pinove. To na slici izgleda veliko , ali razmak izmedju 2 pina ti je 2,54mm pa tu ne pomaze limarska lemilica puno.

Ko je ikad zalemio neki integralac ni ovo mu neće biti problem. Lemljenje - ni po' jada, a sve ostalo :eek: . Svaka ti čast što sve ovo objašnjavaš! :ppozdrav:

Kontao sam bez podnozja, uzeti zalemljene vec i zensko zenskim kablovima spajati

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Jedino izmedju arduina i ovih plocica nemoj jako dugacke vodove stavljati , 10cm , moze cak i do 20cm ali racunaj da su to i antene da nemas smetnji.

Jos nesto najnoviju verziju 4.3 , ne moras nista mjenjati u fajlovima za arduino , mozes iz agopengps da menjas u njegovom meniju za setovanje imas stavku arduino , tako da je to pojednostavljeno.

Po mom mišljenju, 180Eur licence za Cerea-u nije toliko veliko ulaganje kada se uzme u obzir sve navedeno.
Ovi "zahvati" ipak traže neko ozbiljnije iskustvo i elektroničku rutinu tako da kažem.
Ko može i hoće u redu, mada mislim da je hardver i oprema potrebna za automatsko upravljanje skuplja od kompleta za Cerea-u pa i to dodatno umanjuje vrednost angažovanja. Senzor za letvu volana je 60Eur samo.
Dakako, svaka čast svakom ko uspe da sve okupi i da mu radi stabilno!
Cerea je jednostavnija, pogotovo u delu autopilota, više "fabrički" deluje.
Ima i ona odredjenih manjkavosti, ali je zaukruženija i prilagodjenija potpunom početniku.

Presaberi se opet, agopengps je free, cerea je 200e.

Cerea kit je oko 300e

Ovde ne verujem ni 200e nece izaci delovi

arduino nano 500 din
gyroskop 500 din
ibt2 kontroler 1300 din
phidget motor kao i u cerei 100-110e i na njemu ima senzor polozaja

Neka me ispravi neko ako gresim.

I da ne znate spojiti nadjite nekog ko zna, platite mu 20-30e i resen problem.

U krajnjem slucaju probacu i jedno i drugo pa cu preneti utiske.

Arduino i gyro poruceni, sad cekam da stugnu da se igram

Poslednja izmena:
Kad sve preračunaš, a pouzdanost je za mene najvažnija, mislim da je ova varijanta skuplja.
Cerea košta 180 Eur pošto treba tražiti odbitak PDV-a.
A i komponente za autopilota mogu da se nadju povoljnije.
Nisam rekao da ne bi znao izvesti, ali meni je lično to sve preterano budženje i deluje nepouzdano.
Tako sam razmišljao i kad sam se upuštao u izradu, a i sad isto mislim.
Iz prostog razloga zato što ima suviše komponenti, spojeva, sofvera, itd.
Sve to treba da izdrži vibracije, prašinu, povišenu temperaturu..
Trebalo bi napraviti lepo stabilno kućište, pa sve montirati i pričvrstiti unutra a ne kao što se radi da se komponente nabacuju u neku kutiju i sve to mrda i klima.. A to traži truda.
Ja sam 2019 napravio autopilot za Cerea-u.

Da je i ova varijanta ne pouzdana niko na svetu je nebi koristio.
Vibracija nije postedjena nikakva elektronika u traktoru.
Sto se temperature tice ne znam kad ce ti u kabini preci 60-70 stepeni da bi uticalo na elektroniku.

Na ovom tvom projektu si trebao staviti elektroniku odvojeno od stuba volana jer imas sve moguce vibracije.Da si stavio na kabinu koja se nosi na silen blokovima mnogo manje bi ti i treslo.

Ne znam meni nije problem povezati 10-15 zicica i 2-3 modula i ispratiti semu.

Kome je to problem realno ne treba ni u cereu da se upusta.

Radi pouzdano ovaj moj primer izrade, tako da nema tu dileme nikakve.
A postoje i razlozi zašto je kontroler montiran na sam motor. Kašće ti se samo..

Poslednja izmena:
Mislim da je drajver za phidget motor , enkoder i popratna elektronika i kvacilo, skuplja od drajvera za motor bez enkodera isti phidget i ostalo.
Sto se tice kako radi tu su dvije filozofije , povratna veza sa upravljackih kotaca i cerea povratna veza sa enkodera motora koji mora biti fiksno vezan sa volanom, treba kvacilo koje isto nije besplatno.

Da li cerea treba ziroskop i kompas , to nisam upoznat, ako nema onda moze biti samo losije navodjenje jer nema kompanzaciju polozaja antene, to na ravnim njivama nije problem ali sa bocnim kosina postaje.

Ako su dobro ustelovana oba sistema rade dobro ako nisu oba rade lose.

Senzor za letvu volana 26E 2 komada plus kablovi oko 15E komad

I pretvarac sa 12 na 24V da phidget motor radi zivlje isto jako jeftino

Poslednja izmena:
Radi pouzdano ovaj moj primer izrade, tako da nema tu dileme nikakve.
A postoje i razlozi zašto je kontroler montiran na sam motor. Kašće ti se samo..
Montiran je zbog enkodera , da bi bio montiran dalje potrebno je oklopljeni kabl sa enkodera ili diferencijalni izlaz na enkoderu i diferencijalni ulaz na elektronici za pogon motora , kao na industrijskim CNC strojevima a to poskupljuje.

Probao sam sa DC servo drajverom da pogonim preko agopngps-a phidgetov motor sa enkoderom , dodao kabl i sve stavio dolje , radi ali postoji problem , spojen je na volan preko valjka i postoji proklizavanje i ne radi na duge staze , treba preko nazubljenog remena ili zupcanika da bude spregnut sa motorom i enkoderom. Takodje mi ne treba ni kvacilo jednostavno elektricno odspojim motor da se slobodno vrti a enkoder radi. Uzimam polozaj volana direktno sa USB poslije FT232 cipa , dok budem imao vremena napravim preko nazubljenog remena ali bez kvacila , za nijansu teze okretanje volana jer vrtis i motoric, mozda 10% teze na volanu, motor mi ne koci a enkoder radi.

Ovo nisam radio sa phidgetovom elektronikom , neko malo ozbiljnijom koja moze da pokrene kw motor a ne 30W motoric.

Da ne bude nesporazum da pisem da cerea ne valja , jednostavno sam poceo sa agopngps jer mi se cinilo jednostavnija opcija zbog montiranja motorica.

Takodje manji traktor bez prednje vuce ce uvijek losije raditi sa bilo kakvim autopilotom nego veci traktor sa prednjom vucom veci kotaci itd.

Poslednja izmena:
Ima Cerea žiroskop, kompas..
Koristi ovaj:

Mada kada se antena montira napred, ispred "nosa" haube, za traktor i nije toliko potrebno.
To i piše u Cerea uputstvu.
Više koriste za "visoku" montažu na kabinu, pogotovo kod kombajna.

Hocete da kazete ako ovde montiram antenu da vise nemam problem ? Ne znam samo kakav ce mi biti signal i koliko ce satelita hvatati.
Probacu.
Na ovoj poziciji kad je antena onda nebi trebalo da treba ni senzor za prednje tockove.
Sad ce antena detektovati bilo kakvu promenu pravca.

1bb4ef6c445cab9b02456ba65114b6b9.jpg

Tu bi na tom mestu trebala biti antena, ali da je višlje u odnosu na haubu.
Ovako nisko će biti zaklonjen deo signala sa satelita koji se u tom trenutku nalaze iza traktora.

Odignem li je vislje ima da se trese katastrofa.

Bas cu probati da vidim koliko satelita gubim kad se okrenem prema svakoj strani sveta.

Ja sam ag15 antenu probao da stavim na to mesto da bi imao sto manje pomeranje,i oscilacije u pravcu ali gubio se signal. Pa sam morao da dignem na vrh haube.

Sent from my S60 using Tapatalk

Ako već postoje vibracije na haubi, može li se napraviti neki nosač kao međuveza antene i haube koji bi smanjio prenos vibracije sa haube na antenu?

Taj se motor i koristi , pise na njemu 24V i 2A , 30W (pretpostavljam mehanicka snaga na osovini). Jedino sto ga ispod 150E u europi tesko mozes nabaviti.

Kad budes montirao plocice X mora biti u smjeru voznje za kompas a za nagib X poprecno na osu traktora jer mjeris bocni nagib.

Nazad
Vrh