Navigacija u poljoprivredi

Ucitao sam taj aortner config , radi mi isto kao i sa onim prethodnim

Evo ga cakao sam po dvoristu malo
ali ne vid ja tu nikakvu krivu liniju.
Mozda ne znam aktivirati

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
Nesto jos kod tebe ne stima , nemoze na nekolko metara da ti signalizira 20cm lijevo pa onda desno , a ides jako polako i na 5-6metara duljine.
Jel mozes da snimis onaj ekran kad udjes u serijal konfig da otvoris GPS i autopilota, kad stoji traktor i ima signal i rtk.
Da li pokazuje kad radi samo 2 linije koda max ili pokazuje puno vise.
Moguce je da je antena visoko pa kako nemas nivelaciju pokazuje velika odstupanja.

Kakav elektro motor je potreban za navigacije? Običan DC ili step motor, koliko snage i obrtaja treba da ima? Je l' treba da ima još nešto dodatno (enkoder)?
Ide DC motor sa reduktorom 1:4 ili 1:5 ako ide na volan , ali postoji problem proklizavanja , volan mora biti kao kod novih traktora mekan a ne plastican i zavisno od orbitrola vecinom radi samo u pokretu , to su mali slabi motorici.
Najbolje rjesenje odmah na hidrauliku ali jako skupo.

Dvoriate je ravno , nema neravnina, ne ljulna se traktor.
Gde tacno mialia dve linije koda ?

Ovo?

Nesto jos kod tebe ne stima , nemoze na nekolko metara da ti signalizira 20cm lijevo pa onda desno , a ides jako polako i na 5-6metara duljine.
Jel mozes da snimis onaj ekran kad udjes u serijal konfig da otvoris GPS i autopilota, kad stoji traktor i ima signal i rtk.
Da li pokazuje kad radi samo 2 linije koda max ili pokazuje puno vise.
Moguce je da je antena visoko pa kako nemas nivelaciju pokazuje velika odstupanja.

Probacu antenu prebciti na prwdnji kraj traktora na haubu, sad je na kabini.

Bojim se da je rus ne rastrese napred

Ako ides po neravnom ali da se traktor ljulja lijevo desno onda imas odstupanja antene od pravca odstupanja jer nemas korekciju preko MMA8542.
Naprije nazad kosine i ljuljanja nemaju u ticaja na antenu dok je u osi kretanja.

Gledaj onu sliku sto sam stavio od elektronike , na njoj pise MMA8542 , ona komunicira sa arduino nano , program imas napisan samo treba da se ucita u arduino. Ima puno tih akcelerometara ali koriste ovaj , valjda je cijena kvalitet najbolja. Ja komuniciram preko USB kabla , imam 3 usba na tabletu pa mi nije problem , jedna za GPS a drugi za arduino odnosno nagib,kompas i WAS.
Moze i preko UDP ali i bezicno , a i preko USB huba.

Kad to ukljucis onda ukljucis i u agopengps tu funkciju i dobijes na ekranu onaj nisan , vodoravnu crtu koja se pomice kako traktor ide odnosno pokazuje nivelaciju odnosno bocni nagib traktora.

Ovakav imam
ovo je noviji model cipa

Poslednja izmena:
A treba ti i ovo
ja sam klon lokalno platio 60kn ali nisu polemljeni pinovi na pcb-u , kad kupujes moras zanti i koja je verzija bootloadera stari ili novi i najbolje original jer ako nije FT232 za komunikaciju postoje problemi aki nije win10 , drajveri itd.

Program ucitavas preko usb kabla , skines besplatni arduino softver , spojis , nadjes na kom je com portu , setujes , skines sa foruma skript fajl, i pritisnes upload i cekas 10 sekundi da ga ucita u arduino. Ako je uspjesno javi ti sve u redu ako nije nisi odabrao verziju bootlaudera ili cip.

Pazi ima more koji prodaju pod arduino nano , ali ne rade jer je drugi cip unutra treba da bude atmega328 , verzija 3 , ove every itd zaobidji.

Imas kopije i za 4-5 dolara ali bolje uzmi malo skuplju sa zalemljenim pinovima na pcb ako nemas lemilicu za elektroniku.

Lokalno sam uzimao ove ali sa nezalemljenim pinovima , radi dobro.

Poslednja izmena:
Da , ali dobijas je kao na slici , moras zalemiti pinove. To na slici izgleda veliko , ali razmak izmedju 2 pina ti je 2,54mm pa tu ne pomaze limarska lemilica puno.

Imam ja malu lemilicu, nije problem .Bitno mi je da je to taj modul.

E sad nasao sam i onaj gyro senzor ali drugacije izgleda

Mada za pocetak cu spustiti antenu mozda i na poteznicu napred tako da nece biti problema.Samo trebam proveriti kako ce satelite hvatati.

Da , ali dobijas je kao na slici , moras zalemiti pinove. To na slici izgleda veliko , ali razmak izmedju 2 pina ti je 2,54mm pa tu ne pomaze limarska lemilica puno.

Poslednja izmena:
Imas nekoliko firmi koje to sastavljaju adafruit,sparkfun ili bezimene kineske, razlikuju se po adresi na kojoj rade , imas u ini fajlu gdje treba da upises 0 ili jedan zavisno od sastavljaca plocice.

Otvoris fajl AutosterPCB.ino koji ti je zapakovan u arduino fajlu koji si dobio sa agopengps , i nadjes na vrhu ovo
#define Inclinometer_Installed 2 // set to 0 for none
// set to 1 if DOGS2 Inclinometer is installed and connected to ADS pin A2
// set to 2 if MMA8452 installed GY-45 (1C)
// set to 3 if MMA8452 installed Sparkfun, Adafruit MMA8451 (1D)
// set to 4 if DOGS2 installed and connected to Arduino pin A1
i tamo gde pise " #define Inclinometer_Installed 2 " spravis broj 2 sa 3 ako neradi sa 2 jer taj na slici bi trebao da bude MMA8541

Ako mislis i kompas ne uzimaj BNO055 jako je nestabilan , bolje probaj naci BNO080 ili navodno jos bolje CMPS14 , ali ovaj drugi je i naskuplji.
On ako radi dobro onda dobijas stabilniji agopengps ali vecinom svi imaju problema pa dobijas jos gore pa bolje da je iskljucen.

Kontao sam kompas isto, nervira me kad okrece mapu ako krenem u rikverc a nisam okrenuo traktor.

Porucicu pa cu se malo igrati :)

Zaboravio sam mozes uzeti ona podnozja u koja se ubada , pa ako ih istopis nije steta , a samo plocice ubodes u njih.

Nazad
Vrh