Navigacija u poljoprivredi

Imas punjace za tablete laptope koji rade sa 12V pretvaraju na 19,16 ,21 ili vec koji treba napon, ja kupio za moj panasonic na ebayu.

Nije fazon u naponu, fazon je u komunikaciji sa punjacem.
Ja sam kupio dc step-up konvertor, mogu do 35v sa preciznoscu 0.1v da doziram koliko hocu V.

Izmerim fabricki 20.1V Podesim stepup, isto daje, zakacim na laptop nece da puni.

Uzmem punjac od laptopa,ubodem u struju, dok nije uboden u laptop nema napona u kablovima.
Ubodem u laptop dobijem 20.1V
Bela zica ti je + crna - , ali imas jos dve zice pored ,plavu i crvenu.
Na plavoj 5V , na crvenoj 3.3

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ovaj je drugaciji , ima samo 2 zice , + i - , i radi , pretpostavljam zato sto je veci i ima jos pretvarac za 3,3 i 5 volti unutar tableta.

Kažu na Cerea forumu da ima targus punjač koji može ali ga je jako teško nabaviti.Bilo ga je u Britaniji ali je nestalo,košta oko 40evra.

Ako tablet ima usb type C konektor za punjenje, potrebni su auto punjači novije generacije, koji imaju oznaku PD (power delivery), ili PDO, I tad isporučuju dovoljnu snagu za punjenje. Takvi punjači takođe imaju usb type C konektor, na koji i isporučuju tu snagu. Ne morate juriti Targus punjač, imate velik izbor punjača . Npr Samsungov punjač oznake EP-L5300 se lako nalazi kod nas...

Nije fora u dovoljnoj snazi , nego u dell-ovoj komunikaciji sa punjacem .
Tablet ne dozvoljava punjenje ako nije original.To im je neka zastita.

Ma stavio sam inverter, puni se .

Dobio sm i rtk fix 10Hz i tecno ide slika sad , ali po meni rucno navodjenje je ravno naucnoj fantastici.

Pokusavao sam po dvoristu.Nema tu bez pilota stvari ...

Ma kakvi original, moze bilo koji punjač sa PD izlazom. Evo ja imam punjač, pa možeš proveriti. Imam i inverter, ali to mi bas i nije bezbedno za u traktor.
Moze se voziti i manuelno sa RTK korekcijom, samo treba prakse i osećaja i više gledati ispred sebe u nekoj tački, a povremeno gledati u navigaciju.

Nije fora u dovoljnoj snazi , nego u dell-ovoj komunikaciji sa punjacem .
Tablet ne dozvoljava punjenje ako nije original.To im je neka zastita.

Ma stavio sam inverter, puni se .

Dobio sm i rtk fix 10Hz i tecno ide slika sad , ali po meni rucno navodjenje je ravno naucnoj fantastici.

Pokusavao sam po dvoristu.Nema tu bez pilota stvari ...

Moras iskljuciti sve poruke osim CGA i VTG jer agopengps ludi kad dobija sve informacije od Ublox cipa a sve su ukljucene.
Greska nije do agopengps , kad iskljucis sve CFG - MSGout i ostanu samo ove dvije nemas vise nista od satelita na U-ceter sotveru , ali vidis poruke ove dvije da dolaze, spojis na agopengps i on radi i ne skace kao lud jer se ne moze izboriti sa svim djubretom koji mu GPS salje.

To dok ne iskljucis nema ni auto ni rucno ni nikako da radi , jednostavno taj dio programa nije napisan da dovoljno brzo filtrira informacije koje mu samo trebaju a to je pozicija i brzina , on ne treba informacije o satelitima , poziciji satelita itd.

Mislim da je GSA poruka koja treba U-center da ti pokaze satelite , da te ne buni kad nju iskljucis ekran pocrni , ali to je 99 informacija koje salje u-blox cip na usb i to gusi agopengps i onda samo skace .

Fleshovao sam onaj config fajl sa ardusimple sajta za f9p , pogasio je on sve te gluplsti, tek kad sam to flesovao rtk otisao na 10hz , pre toga 2-3 nije mogao preci.

Radi sad super tecno , ali ispratiti one kocke ubistevo

Jos sam postavio kocka da bude 2cm da mi sporije blikaju ali opet je nezgodno pratiti.

Odusevljen sam modulom, bukvalno za 5sec postigne rtk konekciju kad ukljucim ntrip sa mob.

Taj sa ardusimple sajta nije dobar , agopengps ne radi dobro sa njim , trebas aortnerov da upucas u f9p , iskljucuje sve samo ostaju kordinate i brzina. Ako je onaj za verziju 1.13 dobar trebao bi i ovaj ili rucno pogasis u U-center , malo pipavo ali moze.

Prvi postt za rover , ja sam ovaj upucavao i radi , da te ne zbuni ne vidis vise satelite , gledaj poruke mora da salje samo CGA i VTG

Kad ga spojis na Agopngps otvoris serijsku komunikaciju i otvoris com na kojem je GPS i vidis samo 2 reda poruka , vise nema djubreta koje mu pravi problem. Nisam radio sa cereom ali mislim da su oni to rjesili u svom sotveru da bolje to filtrira i uzima samo one podatke koji trebaju.

Da ne zbune plocice one manje su velicine 1,5x1,5cm , ona najveca je pogon motora

duguljasta plava arduino nano , veza preko usb-a sa softverom
skroz dolje lijevo mjeri zakrivljenost upravljackih kotaca
druga dolje mjeri poprecni nagib traktora
ona iznad nje je kompas
crvena je drajver za motoric na upravljacu , njemu jos treba napajanje najbolje 24V , vani ima jos kineski pretvarac 12-24V . motoric je 30W
Ostalo se napaja preko USB-a i trosi jako malo.

IMG-20210416-231611.jpg

Poslednja izmena:
Probacu sutra glesovati taj fajl,mada to meni deluje isto kao i onaj moj, bas cu pogledati sutra i probati.Flesujem pa probam , necu snimti, ako mi se ne svidja samo rebootujem modul.

Kazem ti radi sad i onaj moj super, ali nmg ae pohvatati da ispratim one lampice

Ne znam na koju krivu liniju mislis, kod mene su sve prave.
Uradim A-B i onda dodam sa strane koliko mi jos treba paralelnih.

Onaj Aortnerov sto sam stavio link ne radi , odnosno ne salje preko bluetootha na mobitel , automatski nema korekcije i agopen nece da radi , zanimljivo. Ne znam da li si probao. Ako ne uspes mogu iz svog rovera da izvucem setovanje sa tim txt fajlom , jedino na forum ne moze da se okaci. Ako uspes da izbrises da ne salje nista osim GGA i VTG na usb dobijes i sa agopen upotrebljivu kombinaciju za rucno navodjenje(bez toga skace kao lud) , jedino problem su te AB linije , to su malo zakomlikovali , odnosno izludjuje me setovanje sirine , ja setujem 10m , on crta liniju na 15m od medje , uneo sam kml kordinate.

Ucitao sam taj aortner config , radi mi isto kao i sa onim prethodnim

Evo ga cakao sam po dvoristu malo
ali ne vid ja tu nikakvu krivu liniju.
Mozda ne znam aktivirati

Kakav elektro motor je potreban za navigacije? Običan DC ili step motor, koliko snage i obrtaja treba da ima? Je l' treba da ima još nešto dodatno (enkoder)?

Nazad
Vrh