Navigacija u poljoprivredi

Možda je razlika u terminologiji.
Ali ako je nekoj IP adresi moguće pristupitu spolja, onda je to javna adresa, zar ne?
Svejedno da li se menja s vremena na vreme pa je promenljiva. ili je uvek ista statička, fiksna.
I jednoj i drugoj je moguće pristupiti iz bilo kog kraja sveta kod svakog standardnog provajdera. (adsl, kablovski..)
Kod promenljive je bitno znati koja je trenutno dodeljena i to je jedina razlika. Za to služe DDNS servisi.

Razlika postoji kod mobilnih internet operatora.
Adrese u njihovim mrežama nisu javne, i tim adresama nije moguće pristupiti spolja direktno.
Drugačija je konfiguracija mreže.
U tu svrhu bi tad trebalo koristiti VPN.

Ne znam kod kog provajdera si administrator, možda je baš mobilni u pitanju, ali u praksi kod mene ovako funkcioniše Provereno.

Pazi kad zakupis javnu adresu ona se ne menja, dodele ti je i to je to(izrutira se do tvog hfc modema, onu-a wifi antene sta god..Uvek je ista i samo tvoja.

Lokalne adrese nisu vidljive iz sveta.Vidljive su unutar istog opsega mreze.
Ti mozes da pitas provajdera da uradi dst-nat na nekom portu javne sa kojom izlazis ako nemas svoju. (njihova dobra volja ili dali dozvoljavaju pitanje je)

Ja sam isto npr radio dst-nat na svoj jedan kucni komp da bi video klub sto imam na njemu bio vidljiv u celom svetu.

Niko iz sveta ne vidi moju lokalnu mrezu 192.168.9.0/24

Morao sam raditi dst-nat, znaci sve sto dodje na javnu adresu po odredjenom portu taj port se natuje na na 192.168.9.x : xxxx

Admin sam u supernovi , imamo hfc,gpon i wifi mreze.

Ali mani ga, spamujemo temu , to znam kako radi , mene gps zanima

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

To je sve tako kako kažeš. Ali..
Ja kod kuće imam lokalnog kablovskog provajdera, promenljivu IP adresu, i bez ikakvog kontaktiranja sa njima mogu da pristupim spolja (recimo sa.mobilne mreže) svom računaru ili bilo kom uredjaju u svojoj lokalnoj nreži. Jedino u svom ruteru koji je iza njihovog modema moram da otvorim i forward-ujem specifične portove ka lokalnim adresama koje sam postavio fiksne za svaki uredjaj.
Isto je bilo i dok sam godinama koristio ADSL.
Verovatno kod vas IP adrese onda ipak nisu javne kao kod mobilnih operatora.
Neću više o tome.

Da li si u Ucenter podesio baud rate na 115200 za usb konekciju sa modulom?
Na manjim nema dovoljno širine opsega da progura sve informacije.

Nisam jos detaljno, agopengps nadje satelite i vidi se refrash rate 10hz i kad pomeram antenu pomera se i ona strelica, postavim a i b tacku , ali nekako koci kad se krecem.

Sinoc sam malo cackao ,veceras nastavak ucenja
Da li si pročitao moje postove u vezi AgopenGps ili pogledao na njihovom sajtu kako i šta podesiti I konfigurasti u Blox?

Druze ,ja sam administrator kod internet provajdera, u tome sam svaki dan.
Aktivirao sam x javnih adresa pa i sebi.
Znam kako funkcionise, istrazi ti to malo bolje.
Ne zameram ti, imam i sefova u firmi koji ne znaju kako net funkcionise a pitaju se za nesto.

Nego da se vratimo zasto agopengps koci

Zato sto nece da radi kako treba ako nema korektovan gps signal. Imas nekoliko servera u tvojoj okolini , ja probao da se kacim , otkljucani i slobodni na RTK2go.com. Najblizi od mene zracnom linijom jedno 20km ali radi bez problema , inace imam i svoj na RTK2go ali probao najblizi preko Dunava:)

Ovo treba da dobijes na agopengps da bi radio , ispise RTK Fix
IMG-20210403-171328.jpg

Na RTK2go ti je samo korekcija signala, da bi dobio +-1cm(2cm) preciznost. Za GPS sa duoband resiverom.

Jel imas listu servera da probam neki dok ne namestimo svoju bazu .

Znaci bez rtk fix-a agopen gps koci , tj kao da secka na svaki sekund prikaze pomeranje pa zakoci .

Vidim dosta njih flesuje neki fajl za rover ali ne znam dali cu brickovati moju plocu jer nisu iste .

Ne znam dali tj setup utice samo na f9p chip , ako samo njega dira onda moze ako ne onda sam u problemu.
Zato sto nece da radi kako treba ako nema korektovan gps signal. Imas nekoliko servera u tvojoj okolini , ja probao da se kacim , otkljucani i slobodni na RTK2go.com. Najblizi od mene zracnom linijom jedno 20km ali radi bez problema , inace imam i svoj na RTK2go ali probao najblizi preko Dunava:)

Ne znam da li koci ali simptomi su da jednu sekundu ti pokazuje 400 lijevo iduce ti vec pokazuje 300 desno a ides traktorom 12km na sat.
Stara verzija agopngps verzija 3.0 je zbog greske i kad nije dobijao korigovan signal htio da radi uslovno , 30 lijevo skace pa 0 pa 20 desno , ali otprilike pola metra , znas otprilike gdje si :)

Juce sam mojom greskom brikovao ardusimple , zbog neceg nisam dobro snimo fajl za setovanje (korumpiran fajl) kod snimanja u U-blox resetovao se program i onda sam pokusao da upucam firmvare i dobio ciglu. Poslije sam morao lemiti 4 zice i resetovati sa guza cip sa nekim softverom za serijcki port, pa poslije upucavanje firmvarea kroz zadnji ulaz :) i onda gaf sa vindoguzom , otisao u hibernaciju (radim sa linuksom) , pa ponovo ali sam ga nekako podigao iz mrtvih i radi.

Po meni najjdenostavnija kombinacija , ardusimple i ubodena u nju xbee bluetooth plocica i besplatni softver na mobitelu Lefebure koji se reko interneta kopca na RTK2go i salje bezicno na ardusimple korekciju a vraca nazad sa ardusimple isto bezicno na caster NMEA-183 $GGA string.

Pogledaj privatnu poruku.

Sad videh,pogledacu , moj modul ima u sebi integrisan i bluetooth i wifi pa ne moram dodavati nista.Igracu se veceras ako stignem bas da vidim dali je do toga.

Ja sinoc nakacih modul, instalirase se driveri, tablet povuce update windowsa , trao me sat vremena sa updejtom, kad se podigao ne vidi vise plocu, reko sta sam sad zeznuo, bocnem u laptop na win 7 odmah se driveri instalirase i modul se upali.

Vratim windows na stanje pre updejta proradi.
A reko koja budalastina.

Hvala.

Posto imam vec elektroniku za koju je vec sazvakano sta i kako ja sam samo upucao gotove podatke setovanje iste.

Ovdje radi tako da U-blox prijemnik salje preko UART2 podatke na bluetooth(sta tocno moras naci na netu) i prima preko bloutootha sa mobilnog RTCM korekciju sa castera.

Taj program na mobitelu (Lefebure je NTRIP clijent) jako lako se setuje , Reciver setings ti je veza sa bluetooth odnosno tvojim prijemnikom.
Vecinom treba sifra za bluetooth.

Onda imas NTRIP setings , biras za protokol NTRIP V1.0
za Caster IP upises RTK2go.com
Za caster port upises 2101
za Username mislim da mozes sta hoces
Za password ti netreba za RTK2go
za Data Stream izaberes od ponudjenih onaj na koji hoces da se konektujes.
I sve snimis

Startas svoj U-blox prijemnik i konektujes na agopengps na COM port na kojem je (moras imati drajver za usb - serijsku komunikaciju W10 to vec ima u sebi a ostale moras da instaliras)

Kad proradi prijemnik pokrenes Connect na mobitelu na Lefebure softveru , on ispisuje
konekcija na bluetooth prijemnik , uspjesna ili ne , ako je uspjesna ide dalje
konekcija sa ublox prijemnikom , to moras da nadjes koje podatke treba prijemnik da salje mislim CGA ( NMEA-183 $CGA ) ovo provjeri , ako je uspjesna ide dalje
konekcija na caster RTK2go , i ako je uspjesna
onda salje na caster NMEA-183 $CGA string , i ako je to uspjesno
onda mu caster salje RTCM odnosno korekciju
i onda kad RTCM string dodje preko bluetootha u ublox prijemink
onda tek ide ispis na agopengps RTK fix
i onda tek agopengps moze da radi.

Moguce da ima nekih nenamjernih gresaka ovdje.
Probaj naci na internetu opsirnije kako se tvoj setuje.

Znaci ukratko , komunikacija sa mobitelom je dvosmjerna
dobija od tvog GPS prijemnika preko bluetootha CGA string
salje na tvoj GPS prijemnik preko bluetooth RTCM string koji dobija sa neta od RTK2go castera

Poslednja izmena:
Posto imam vec elektroniku za koju je vec sazvakano sta i kako ja sam samo upucao gotove podatke setovanje iste.

Ovdje radi tako da U-blox prijemnik salje preko UART2 podatke na bluetooth(sta tocno moras naci na netu) i prima preko bloutootha sa mobilnog RTCM korekciju sa castera.

Taj program na mobitelu (Lefebure je NTRIP clijent) jako lako se setuje , Reciver setings ti je veza sa bluetooth odnosno tvojim prijemnikom.
Vecinom treba sifra za bluetooth.

Onda imas NTRIP setings , biras za protokol NTRIP V1.0
za Caster IP upises RTK2go.com
Za caster port upises 2101
za Username mislim da mozes sta hoces
Za password ti netreba za RTK2go
za Data Stream izaberes od ponudjenih onaj na koji hoces da se konektujes.
I sve snimis

Startas svoj U-blox prijemnik i konektujes na agopengps na COM port na kojem je (moras imati drajver za usb - serijsku komunikaciju W10 to vec ima u sebi a ostale moras da instaliras)

Kad proradi prijemnik pokrenes Connect na mobitelu na Lefebure softveru , on ispisuje
konekcija na bluetooth prijemnik , uspjesna ili ne , ako je uspjesna ide dalje
konekcija sa ublox prijemnikom , to moras da nadjes koje podatke treba prijemnik da salje mislim CGA ( NMEA-183 $CGA ) ovo provjeri , ako je uspjesna ide dalje
konekcija na caster RTK2go , i ako je uspjesna
onda salje na caster NMEA-183 $CGA string , i ako je to uspjesno
onda mu caster salje RTCM odnosno korekciju
i onda kad RTCM string dodje preko bluetootha u ublox prijemink
onda tek ide ispis na agopengps RTK fix
i onda tek agopengps moze da radi.

Moguce da ima nekih nenamjernih gresaka ovdje.
Probaj naci na internetu opsirnije kako se tvoj setuje.

Znaci ukratko , komunikacija sa mobitelom je dvosmjerna
dobija od tvog GPS prijemnika preko bluetootha CGA string
salje na tvoj GPS prijemnik preko bluetooth RTCM string koji dobija sa neta od RTK2go castera

Svaka cast na opisu, nakacio sam se vec sa mob sa ntrip, imam jos da pldesim odin-a na modulu i to bi trebalo da bude to.

Ovo moras da provjeris dobro za tvoj prijemnik , ako je veza od ublox cipa preko UART2 na bluetooth modul , onda bi mozda radio sa istom skriptom kao i ardusimple. Pogledaj na ovom linku imas na pocetku fajl za setovanje ali ublox cipa na ardusimple , pricam o roveru , 10Hz , sto brze to bolje ali u praksi od 5Hz je upotrebljivo , mislim da preko 10Hz ne moze ublox ni da radi. Ovo vazi za ublox f9p.

Otvori link dolje.

Startas program U-center , konektujes sa prijemnikom , otvoris view gdje je messages , pa otvoris konfiguraciju (CFG) , pogledaj sa linka zadnje poruke , sad kad setujes tako rucno ne smes da mu iskljucis USB , on mora biti ukljucen da agopengps moze da radi ali moras znati na kojem ti je UART kanalu izlaz za bluetooth modul ako ga imas i taj isto ukljucis da na njega salje poruke. Kad nesto mjenjas moras da posaljes da snimi. Pogledaj u u putstvu kako radu sa U-centar program.

Takodje pogledaj na netu , pretpostavljam da je neko vec isti kao tvoj setovao pa ima nesto.

Juce sam mojom greskom brikovao ardusimple , zbog neceg nisam dobro snimo fajl za setovanje (korumpiran fajl) kod snimanja u U-blox resetovao se program i onda sam pokusao da upucam firmvare i dobio ciglu. Poslije sam morao lemiti 4 zice i resetovati sa guza cip sa nekim softverom za serijcki port, pa poslije upucavanje firmvarea kroz zadnji ulaz :) i onda gaf sa vindoguzom , otisao u hibernaciju (radim sa linuksom) , pa ponovo ali sam ga nekako podigao iz mrtvih i radi.
Evo jedna slika iz porodične arhive. Isto sam uspeo da Brick-ujem pločicu.

Nemam F9P dvofrekventne, već samo jednofrekventne M8T kako sam već pisao, pa i sam dopunjavam znanje pošto ima dosta novina i napredovanja u odnosu na neku godinu unazad. Kad rešim da kupim da napravim pravi izbor.
Ranije sam od @grabik saznao za postojanje Wifi Ntrip Master za Ardusimple ploču, ali je ostalo nedorečeno da li ona sa njim može da se koristi potpuno samostalno kao bazna stanica bez pomoći Rapsbery Pi ili desktop računara.
Odgovor je definitivno DA. Sada sam detaljno istražio temu i jasno je naznačeno da taj Wifi radio modul dolazi sa integrisanim Ntrip softverom.
Rekao bi da je to vrlo zgodna, najprostija a možda i najjeftinija varijanta da se napravi bazna stanica bez upotrebe računara. Potpuno samostalno.

Kod AgOpen je teže povezati F9P putem RTKLib jer program prihvata samo UDP konekciju (RTKLib ima mogućnost samo TCP), pa je povezivanje preko Rtk2Go castera zgodna varijanta, pogotovo ako postoji više korisnika.
Koliko znam, u početku kada su se tek pojavile F9P ploče, povezivali su ih pomoću RTKNavi tako da je taj program korišćen kao posrednik, odnosno ima istu funkciju kao Lefebure, ali se konekcija sa bazom ostvaruje direktno odnosno sa drugim programom iz tog softverskog paketa koji se zove STRSVR. RTK Navi u toj varijanti ne radi proračun, već se za to koristi integrisana mogućnost F9P. Prosledjuje korekcije sa baze ka ploči, i od nje prihvata soluciju te je šalje ka Cerei.
Takodje je moguće isključiti ugradjenu soluciju za proračun u F9P i koristiti RTKNavi na klasičan način tako da on prima korekciju od baze, i RAW GNSS poruke sa prijemnika, te nakon obrade on proizvodi soluciju i navigacinone NMEA poruke koje putem interne TCP konekcije dostavlja Cerei.

@smilad , tako sam se i ja konektovao na RTK2go , USB punjac spojen na ardusimple plocu na kojoj je ta wifi Ntrip Master, koji se preko rutera spaja na caster server. Postoji WiFi Ntrip Master plocica gotova od ardusimple , ali postoji i ta wifi plocica u prodaji (ESP32)ali je treba programirati, postoje programi na github i onda je 3x jeftinija.
Cerea i ardusimple se izgleda dosta razlikuju , prvi je jednostavniji i placa se i radi bez povratne veze polozaja upravljackih kotaca , ali treba servo motor (enkoder) , dok drugi treba povratnu vezu sa polozaja upravljackog mehanizma ali ne treba servo motor (nema enkoder).
Puno vise koriste cereu iako se placa, nema puno namjestanja itd. Takodje kod koristenja agopengps , tko slabije vidi i jos sunce udari vrlo tesko je na njivi otvoriti ucitane gotove njive ili slicno , jako puno ikona i to mi se ne svidja jako zakomlikovali , ima i vise mogucnosti ali velika vecina toga koriste americki farmeri sa velikim nepravilnim njivama.

Nazad
Vrh