Navigacija u poljoprivredi

Jel se kod tih skupih navigacija kuca neki dns user i pass za rtk?

Nesto se razmisljam staviti na mikrotika taj modul (bazu) , mikrotik na javnu adresu , vpn prema mikrotiku bilo gde iz Srbije moze da se napravi i uskace se u njegovu lokalnu mrezu gde je rtk signal.
Svaki uredjaj bilo da je android ili windows ima integrisan vpn clijent.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Meni je to slucaj sa farmnavigatorom, kada sam se jesenas vratio na parcele (a pre toga sam poslednji put bio recimo maja-juna), parcela je bila pomerena otprilike za taj 1m. Jer je preciznost 20cm, a ne 1cm.
Sami sateliti nude preciznost od 0,3-0,5m (GPS), 1m (Galileo), 2-4m (GLONASS) i 3,6m (BeiDou). Veće preciznosti se dobijaju korišćenjem SBAS sistema za korekciju signala kao EGNOS (Galileo), WAAS i DGPS (GPS) i dr.

Najpreciznije pozicioniranje je sa RTK koji koristi bazu na zemlji i pokriva krug od 10 km (30 km sa novijim antenama). RTK baza "zna" svoju tačnu geografsku širinu, dužinu i nadmorsku visinu. Tu svoju lokaciju upoređuje sa pozicijom koju dobija sa satelita i u realnom vremenu ispisuje korekcioni signal koji šalje "Roverima" (tj traktorima u našem slučaju). Roveri koriste taj korekcioni signal da isprave signal koji dobijaju sa satelita u mestu gde se trenutno nalaze

Jel postoji neki tehnički razlog za to ili je samo da uzmu više para?
U toj varijanti imaš u traktoru modem sa sim karticom koja je povezana na internet i tako radi korekciju signala. Pošto na njivi nemaš wifi ta kartica koristi podatke i "troši" internet i zato se plaća signal. Ako u, naprimer, tri traktora imaš navigaciju sa autopilotom, to jest imaš sve osim tableta i tog modema i antene a njih prebacuješ iz jednog traktora u drugi po potrebi, onda plaćaš samo taj jedan signal za tu karticu. A ako hoćeš da ti sva tri traktora rade u isto vreme, onda sva tri moraju imati taj modem sa karticom i u tom slučaju ti treba tri signala i naravno svaki se plaća...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Nista meni sad tu nije jasno, cas pricamo korekcija rtk ide preki interneta sad odjednom antene 10-30km ?
Preko cega sad ide korwkcija?
Gledao sam imaju rtk predajnici upareni 500mw tipa 300-400m domet, sve preko toga se mora registtovati jer krsi regulatory domain.

Korekcioni signal se može slati na rover ili preko Interneta ili preko radio antene (ukoliko nema prepreka kao npr drveća, zgrada). U drugom slučaju nije potreban Internet na traktoru, ali nisam siguran šta je tu sve dozvoljeno oko emitovanja radio signala.

10 km za starije antene i 30 km za novije antene se odnosi na razdaljinu od baze na kojoj je taj korekcioni signal efikasan i ima smisla. Kad se udaljiš više od 30 km od baze, na preciznost signala utiču neki drugi faktori i samim tim signal postaje neupotrebljiv. Ti možeš da odeš sa traktorom i 50 km od baze ali će ti signal biti precizan do npr 12 cm...

Jasno ,znaci max rastojanje izmedju baze i rovera na osnovu kojih on racuna korekciju, signal ne bitno preko cega ide.
Sto je daljina veca preciznost je manja.

Da. Preciznost satelita zavisi od jako puno varijabilnih faktora: greške u orbiti satelita (oni cepaju par km u sekundi na 20.000 km od Zemlje!), magnetizma, elektriciteta u vazduhu, čestica prašine u vazduhu, odbijanja signala od okolnih predmeta... U teoriji RTK baza i Rover dobijaju signal sa veoma sličnim greškama.

Kad su baza i rover previše udaljeni, drugi faktori utiču na signal i korekcija više ne odgovara greškama koje Rover dobija u relanom vremenu na lokaciji

Kazi mi sta kacis koji uredjaj koristis da zakacis modul na internet?
Gledao sam c099 ploca ima wifi i moze se upisati ip adresa.

Ne treba ti to.
GNSS antena => simpleRTK2B pločica sa F9P čipom => USB kabel => laptop sa softverom za navigaciju (Cerea ili AgOpenGPS)
Laptop se kači na Internet ili preko Mobile HotSpot-a sa mobilnog telefona ili mu ubaciš GSM karticu pa se kači direktno

Ako ćeš raditi full konfiguraciju sa autopilotom, svakako ćeš imati i druge komponente koje moraš fizički kačiti USB kablom na laptop (kontrolor motora autopilota, žiroskop, kontrolu sekcija, džojstik...), pa ti ništa ne znači da platiš više sa C099 ploču sa WiFi-jem. Sve pločice će verovatno stajati u jednu kutiju iz koje će ići USB u laptop

U toj varijanti imaš u traktoru modem sa sim karticom koja je povezana na internet i tako radi korekciju signala. Pošto na njivi nemaš wifi ta kartica koristi podatke i "troši" internet i zato se plaća signal. Ako u, naprimer, tri traktora imaš navigaciju sa autopilotom, to jest imaš sve osim tableta i tog modema i antene a njih prebacuješ iz jednog traktora u drugi po potrebi, onda plaćaš samo taj jedan signal za tu karticu. A ako hoćeš da ti sva tri traktora rade u isto vreme, onda sva tri moraju imati taj modem sa karticom i u tom slučaju ti treba tri signala i naravno svaki se plaća...

Ako sam ja dobro shvatio, firmi koja ti je prodala i ugradila navigaciju plaćaš korišćenje RTK signala (jer je ona napravila bazne stanice koje prave RTK signal), a internet troškove i uopšte pristup internetu (karticu) plaćaš mobilnom operateru. I sad ako imaš dva traktora sa dve navigacije onda je normalno da imaš i plaćaš dve kartice i potrebne megabajte. Ali zašto da plaćaš dva puta rtk signal kad si ga već jednom platio a isti je za oba traktora. Npr. kao kad platiš kablovsku a možeš da je koristiš na dva televizora.

Poslednja izmena:
Ako sam ja dobro shvatio, firmi koja ti je prodala i ugradila navigaciju plaćaš korišćenje RTK signala (jer je ona napravila bazne stanice koje prave RTK signal), a internet troškove i uopšte pristup internetu (karticu) plaćaš mobilnom operateru. I sad ako imaš dva traktora sa dve navigacije onda je normalno da imaš i plaćaš dve kartice i potrebne megabajte. Ali zašto da plaćaš dva puta rtk signal kad si ga već jednom platio a isti je za oba traktora. Npr. kao kad platiš kablovsku a možeš da je koristiš na dva televizora.
Mislim da nije baš tako. Ti primaš rtk signal na traktoru ali korekcija se vrši preko interneta. Kartica je njihova a ti plaćaš njima dogovorenu cenu signala. Bazna stanica koristi isto internet ali ako je postaviš kući gde verovatno imaš internet onda je povežeš na taj tvoj internet koji već plaćaš. Onda ona prima rtk signal i vrši korekciju preko interneta i takav korigovan signal šalje preko antene do traktora. Onda u ovom slučaju ti ne treba gsm kartica jer koristiš kućni internet. U suštini ti plaćaš firmi korišćenje kartice. Ovako sam ja shvatio...

Antena služi za prijem signala sa satelita i povezana je kablom na pločicu na kojoj se nalazi čip. Taj čip radi sve kalkulacije na osnovu signala koje dobija sa satelita. Isti je princip i za bazu i za rover.
Na RTK bazi, čip upoređuje signal sa satelita sa poznatom lokacijom bazne antene i kalkuliše korekcioni signal koji preko kućnog Interneta šalje na server.
Na roveru, čip takođe prima preko antene signal sa satelita koji "prepravlja" sa korekcionim signalom koji skida sa servera preko Interneta sa GSM kartice.
Druga varijanta je kako sam ranije naveo da umesto preko Interneta baza ima radio antenu, pa se korekcioni signal šalje direktno na radio antenu traktora.

Narucena 3 modula c099f9p , samo ceka se 8 nedelja , nemaju proizvedeno.

Ko je narucivao jel su vam racunali carinu i pdv na granici?

bez carine i pdv je oko 730eur direkto na ublox sajta, ako bude i carina i pdv bice jos + 30-40e

A koja je varijanta kod tebe?

Internet. Teško je u praksi koristiti radio antene. Jedino ako imaš 100 ha u tabli, a farma je u sredini i imaš npr silos na kom je antena.
Radio antene se koriste i sa mobilnim bazama koje se postave na tronošcu na kraju parcele, ali to je već druga tema...

Nazad
Vrh