Navigacija u poljoprivredi

I kad je bio crni petak stigao mi je mail od njih, bilo je jos jeftinije, ali ja opet kao po obicaju sam tad bio bez para da kupim jos jednu za rtk.

Ti moras povezati preko usb-a da bi ti tablet dobio podatke?
Ja koliko sam gledao c099 ploca ima i wifi i bluetooth tako da mogu i android iskoristiti.
Po meni ta ploca je malo skupa tu,
ovde je ova bolja ploca za isti novac

Kolika ti je tacnost?Jel si kad merio?
I koliko brzo reaguje?Ide u realtime ili ima kasnjenje?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ja sam je probao u njivi sa stalnim tragovima posle vrse i nigde nije pokazalo za vise od 20 cm odstupanje kada ja vozim sve po tragu. Posle sam je koristio u toj njivi koja je nepravilnog oblika i tu nisam mogao da proverim preciznost. Uglavnom, nije mi bilo ni malo jednostavno da pratim one tackice za levo-desno jer se ne radi o pravcu pa sam imao na par mesta da je promasio total. A i trava je bila bar metar visoka, u pitanju je njiva koju sam kasnije zakupio, nije radjena 4 god.

Da, povezujem je preko usb. Moze da se doda i BT, ali onda izadje skuplje. I ova antena je najjeftinija sto sam ja uzeo. Mada mislim da moze BT da se uzme za do 5e i da se zalemi na ploci.

Dopisivah se na forumu
Kazu bez rtk tacnost nije ispod 1m
fba2efee705152cc8c556ac5a520db19.jpg

@Druskan

Druze jel moze br tel. u inbox , dosli bi jedan drugar i ja da vidimo samo kako izgleda setup za autopilota.Da ne lutamo puno po netu.
Ako imas 10-15 min vremena.

Pobao sam ti u inbox poslati ali nece da se posalje poruka.

Bez RTK preciznost jeste verovatno oko 1m u praksi. Meni se desi ponekad da izgubim signal na Telenoru pa me izbaci signal sa RTK na DGNSS i autopilot krene da šeta levo-desno. Mislim da se ne isplati uložiti vreme i novac ako se ne ide na RTK. Cela RTK baza vas košta dodatnih 250 eur i pokriva krug od 30 km sa F9P
Ali nije samo to problem, uz RTK kad označite parcelu, pa se vratite sledeće godine oznake će biti na potpuno istom mestu. Sa ostalim signalima to prosto nije moguće pa će vam njiva biti npr 1m u levo

Verovatno ce nas vise i uzimati bazu, jec vec imam njih 4-5 zainteresovanih.
Na koji fazon se povezuje sa mobilnom mrezom?
Nisam jos do detalja sve izrovao, eto ako si raspolozen trknuli bi drugar i ja da vidimo setup.Olaksace nam dosta.

Jos jedno pitanje, preko cega tablet komunicira sa el.motorom sto tera volan?
Neki modul ili ...?

Zanemarite pitanje, listao sam temu unazad nasao.

Poslednja izmena:
Ako neko ima navigacije na dva ili više traktora, kupovne, sa autopliotom, sve iz iste firme, da li mora da RTK signal plaća za svaku navigaciju posebno ili može da plaća samo jednom taj korekcioni signal kod firme gde su kupljene navigacije a da ga koriste sve navigacije koje ima?

Bez RTK preciznost jeste verovatno oko 1m u praksi. Meni se desi ponekad da izgubim signal na Telenoru pa me izbaci signal sa RTK na DGNSS i autopilot krene da šeta levo-desno. Mislim da se ne isplati uložiti vreme i novac ako se ne ide na RTK. Cela RTK baza vas košta dodatnih 250 eur i pokriva krug od 30 km sa F9P
Ali nije samo to problem, uz RTK kad označite parcelu, pa se vratite sledeće godine oznake će biti na potpuno istom mestu. Sa ostalim signalima to prosto nije moguće pa će vam njiva biti npr 1m u levo
Meni je to slucaj sa farmnavigatorom, kada sam se jesenas vratio na parcele (a pre toga sam poslednji put bio recimo maja-juna), parcela je bila pomerena otprilike za taj 1m. Jer je preciznost 20cm, a ne 1cm.

Nazad
Vrh