Navigacija u poljoprivredi

Internet. Teško je u praksi koristiti radio antene. Jedino ako imaš 100 ha u tabli, a farma je u sredini i imaš npr silos na kom je antena.
Radio antene se koriste i sa mobilnim bazama koje se postave na tronošcu na kraju parcele, ali to je već druga tema...
Znači i ti, pored baze koja ti je kući, koristiš karticu u traktoru zbog interneta i imaš mesečni trošak za tu karticu?

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Pa dodatan trošak nemam pošto koristim Internet sa mog broja telefona gde ionako imam 10 GB Interneta mesečno (sve ovo koristi jako malo Interneta, možda nekih 3 MB/h)

Onda, ako sam dobro razumeo, ti u traktoru dobijaš korekciju preko interneta? Kakave onda ima veze koliko si udaljen od baze ako primaš korekciju preko interneta?

Ja sam narucio modul sa wifi, mogu da ga povezem na hotspot od telefona i da mu dam net preko mob, i ovako imam 50gb viska

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ok, pročitao sam. Zbog udaljenosti rovera od baze dolazi do greske u realnom vremenu. Onda mi nije jasno kako ako ja kupim navigaciju u livoni koja ima baznu stanicu u Beogradu a ja sam na 100 km udaljen od baze a kažu mi da je preciznost 2 cm?

Problem je daljina gps kordinata baze i rovera.
Sto su blize procenat greski je manji i veca je tacnost.
Onda, ako sam dobro razumeo, ti u traktoru dobijaš korekciju preko interneta? Kakave onda ima veze koliko si udaljen od baze ako primaš korekciju preko interneta?

Livona ima vise baznih stanica, od prilike na svakih 40-50km , koliko sam ja pricao sa njima

Ok, pročitao sam. Zbog udaljenosti rovera od baze dolazi do greske u realnom vremenu. Onda mi nije jasno kako ako ja kupim navigaciju u livoni koja ima baznu stanicu u Beogradu a ja sam na 100 km udaljen od baze a kažu mi da je preciznost 2 cm?

John-Deere-AMS--1024x724.jpg

Ovako je to Kite rešio. Pretpostavljam da je slično i Livona

@daner
Slabo je pominjano da ključnu ulogu u realizaciji ovih Home made navigacija ima paket RTKLib softvera.
Njegov osnovni kod koji je bio public je prvobitno razvio japanski stručnjak i programer, a najnovija unapredjenja i prilagodjavanja pogotovo bitna za Ublox prijemnike radi čovek koji je saradnik Nasa-e.
RTKNavi je deo tog paketa programa, on radi sam proračun i navigaciju u rover-u - traktoru, a STRSVR kao takodje sastavni deo služi kao server za prosledjivanje RTK korekcije sa baze.
Postoji odgovarajuća verzija za povezivanje sa dvofrekventnim prijemnicima.
Iako F9P čip ima u sebi ugradjenu mogućnost za izračunavanje odnosno dobijanje solucije, koliko znam uglavnom svi koriste varijantu sa RTKLib, pošto je stabilnija.
Iz tog razloga je za rover bespotrebno da ploča ima wifi ili bluetooth pošto da bi konekcija direktno radila sa RTKLib softverom potrebna je USB veza. Možda bi mogao da se napravi neki virtuelni port ili slično, ali je u suštini otežavajuće.
Uglavnom zato svi koriste pločice sa ardusimple sajta koji je postavio zadrugar66.
Nisam do sada vidjao F9P pločice sa integrisanim Wifi.
Verovatno da je način povezivanja sa čipom putem USB isti i da se koristi isti driver.
Ono što mi pada na pamet je da bi Wifi funkcija mogla da se iskoristi tako da pločica potpuno samostalno radi kao bazna stanica.
E sad, pitanje je da li njene softverske mogućnosti to dozvoljavaju pošto je nepoznanica, odnosno nisam pročitao da je neko ovu varijantu koristio u tu svrhu.
Obično se podigne server na stonom računaru povezanim sa modulom, ili za to služi kombinacija sa Arduinom ili Rapsbery Pi.

A nije niko probao da f9p modulu da da internet konekciju preko koje vuce rtk preko wifi?

Dok ne ugradim autopilot i ne uzmem windows tablet zasto preko wifi nebih povezao android koji sad imam ?

Firma je nas clan Tesla iz Pazove.
Ima kod nas u okruzenju nekoliko komada i oni koji su prvi uzimali sad su uzeli jos jednu.
Potpuno automatska kontrola cak i na uvratinama.
Videcemo kako cemo se snaci sad kad zakacimo rasturivac pa prskalicu i onda sejalicu i spartac.

@daner
Slabo je pominjano da ključnu ulogu u realizaciji ovih Home made navigacija ima paket RTKLib softvera.
Ardusimple sam radi izracun korekcije , wifi ili nesto drugo prosledjuju direktno u ardusimple korekcioni signal(da li preko mobitela recimo lefubre) a gotov obradjen preko usb-a ide u softver za navigaciju. Ima na plocici i LE diode koje se pale i signaliziraju da li je baza ili rover i sta se desava. A takodje baza preko wifi ili bezicno moze slati na ruter signal na NTRIP kaster.
Zato mogu preko radio veze 2 ardusimple uredjaja da rade bez sofvera a na usb se dobija gotov signal.

Ima opsirinije na sajtu proizvodjaca ardusimple

Da dodam neki na forumu agopengps rade cak i bezicno umjesto usb-a kompletan hardver.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh